Sposób na uniknięcie alergii?

Starszy niż rok
Dzięki wysokiej temperaturze i odpowiednio długim czasie przyrządzania pokarmu, w wybranych przypadkach możemy uniknąć reakcji alergicznych. Co więcej, u małych dzieci może to przyspieszyć tolerancję na pożywienie, które uczulało.

Alergia pokarmowa może ujawnić się w każdym wieku, najczęściej jednak występuje u dzieci i niemowląt. Ma to związek z układem immunologicznym przewodu pokarmowego, który we wczesnym wieku cechuje większa podatność na nieprawidłowe reakcje.

Poznaj: 5 sposobów na alergie

Jak uniknąć alergii?

Zdaniem alergolog Rushani Slatzman wielu alergii u najmłodszych można uniknąć. Z wyników badań, jakie naukowiec omówiła na tegorocznym spotkaniu American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI), wynika, że dotyczy to chociażby kurzych jaj, na które zwykle uczulone są dzieci. Wystarczy, że jaja pieczone będą przez co najmniej trzydzieści minut w temperaturze nie mniejszej niż 176 st. Celsjusza, a ponad połowa małych alergików będzie mogła je bez obaw zjeść. To dobra wiadomość, bowiem wprowadzenie jaj do jadłospisu może wzbogacić dietę dziecka i przyspieszyć ogólną tolerancję na tego typu pożywienie.

Zobacz wideo: Alergia jest dziedziczna

Z badań wynika również, że wiele alergii mija samoczynnie z wiekiem – według naukowców znikają one u blisko połowy uczulonych dzieci. Niestety, istnieje małe prawdopodobieństwo, że z alergii na jajka wyrosną dzieci, u których obserwuje się ostre reakcje uczuleniowe takie jak puchnięcie, trudności z oddychaniem czy wstrząs anafilaktyczny. Rzadziej też wzrasta u dzieci tolerancja na orzechy i skorupiaki. Dlatego specjaliści przypominają, by rodzice wprowadzali do diety dziecka nowe produkty najlepiej pod okiem alergologa.

Zobacz: Domowe sposoby na alergię

Czy wiesz, że: Alergia jest piętnem cywilizacji

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA