Osłabienie, zatkany nos, męczący kaszel to tylko niektóre dolegliwości związane z przeziębieniem. Aby mu zapobiegać należy wzmacniać organizm przy pomocy odpowiedniej diety i aktywności fizycznej. Jeśli jednak jest to niemożliwe można skorzystać z suplementów diety. Działanie środków na odporność odpiera się przede wszystkim na stymulowaniu układu immunologicznego do szybszego i silniejszego zwalczania infekcji.
Reklama
Miód
Miód posiada wiele leczniczych właściwości za sprawą licznych witamin, składników odżywczych, a także właściwości antybakteryjnych. Jednak aby wspierać układ odpornościowy najlepiej spożywać go przez cały rok, a nie tylko przy przeziębieniu. Warto też wybrać odpowiedni rodzaj miodu do występujących dolegliwości:
- miód lipowy ma wysoką zawartość substancji antyseptycznych, dlatego doskonale sprawdza się przy przeziębieniu i infekcjach dróg oddechowych;
- miód mniszkowy – wspiera nie tylko układ immunologiczny, ale również moczowy i pokarmowy;
- miód akacjowy – oprócz odporności wspiera także układ pokarmowy, zapobiegając nieprzyjemnej grypie jelitowej,
- miód spadziowy – skutecznie przeciwdziała chorobom górnych dróg oddechowych, a dzięki licznym antyoksydantom ma działanie przeciwnowotworowe.
Reklama
Tran
Tran to znany od lat środek na zwiększanie odporności. Jest koncentratem oleju z wątroby dorsza, który zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, omega 6, DHA i EPA. Dodatkowo cechuje się wysoką zawartością witaminy A i D. Wszystkie te składniki biorą udział w budowaniu odporności i stanowią skuteczną barierę przed bakteriami, wirusami i grzybami.
Tran dostępny jest zarówno w płynie, jak i kapsułkach, dlatego każdy może wybrać odpowiednią dla siebie formę. Można podawać go dzieciom od 3. roku życia i wtedy warto wybrać płynną postać wzbogaconą np. sokiem owocowym, który niweluje niezbyt przyjemny smak i zapach tranu.
Reklama
Witamina C
Witamina C, czyli kwas askorbinowy jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w wielu procesach metabolicznych i biochemicznych, wspomaga regenerację mięśni po wysiłku fizycznym, a także wpływa na prawidłową pracę układu immunologicznego. Jest skutecznym antyoksydantem chroniącym komórki przed stresem oksydacyjnym.
Należy jednak pamiętać, że aby witamina C skutecznie wspierała odporność musi być długotrwale dostarczana do organizmu, a nie tylko doraźnie w czasie przeziębienia.
Witamina C jako suplement dostępna jest m.in. w postaci tabletek, proszku czy tabletek musujących. Przed zastosowaniem preparatu należy zapoznać się z zaleceniami producenta, a najlepiej skonsultować z lekarzem.
Reklama
Czosnek
Czosnek jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Znany jest także jako naturalny antybiotyk dzięki zawartej z nim allicynie, która w połączeniu z witaminą C i PP skutecznie wspierają układ odpornościowy. Biorą udział w produkcji nowych limfocytów odpowiedzialnych za znajdywanie i usuwanie patogenów z organizmu. Te właściwości są szczególnie ważne w czasie wzmożonego ryzyka zachorowania na przeziębienie lub grypę.
Czosnek można spożywać samodzielnie, dodawać do potraw, a także suplementować w postaci tabletek. Jest to rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią jego intensywnego smaku i zapachu.
Reklama
Kurkuma
Kurkuma to popularna przyprawa kuchni indyjskiej, która znalazła zastosowanie także w medycynie, za sprawą zawartej w niej kurkuminie. Jest ona silnym antyoksydantem o działaniu antynowotworowym. Dodatkowo skutecznie wspiera odporność i zwalcza występujące w organizmie stany zapalne.
Jednak w samej przyprawie znajduje się niewiele kurkuminy, dlatego można sięgnąć po suplementy, gdzie zawierające wyciągi z kłącza kurkuminy, dla uzyskania większej dawki. Ze względu na niską wchłanialność do suplementów dodawana jest piperyna. Przed zastosowaniem preparatu warto skonsultować się z lekarzem.