Dla Ciebie, na zdrowie!

Sposoby na wzmacnianie odporności. Sprawdź TOP 5

Okres jesienno-zimowy i wczesna wiosna to szczególne wyzwanie dla odporności. Należy ją wzmacniać, aby nie dopuścić do rozwoju infekcji. Można wykorzystać naturalne sposoby lub sięgnąć po suplementy diety dostępne bez recepty. Sprawdź, co stosować na wzmocnienie organizmu.
Rodzina na nartach
123RF
Spis treści

Osłabienie, zatkany nos, męczący kaszel to tylko niektóre dolegliwości związane z przeziębieniem. Aby mu zapobiegać należy wzmacniać organizm przy pomocy odpowiedniej diety i aktywności fizycznej. Jeśli jednak jest to niemożliwe można skorzystać z suplementów diety. Działanie środków na odporność odpiera się przede wszystkim na stymulowaniu układu immunologicznego do szybszego i silniejszego zwalczania infekcji.

Reklama

Miód

Miód posiada wiele leczniczych właściwości za sprawą licznych witamin, składników odżywczych, a także właściwości antybakteryjnych. Jednak aby wspierać układ odpornościowy najlepiej spożywać go przez cały rok, a nie tylko przy przeziębieniu. Warto też wybrać odpowiedni rodzaj miodu do występujących dolegliwości:

  • miód lipowy ma wysoką zawartość substancji antyseptycznych, dlatego doskonale sprawdza się przy przeziębieniu i infekcjach dróg oddechowych;
  • miód mniszkowy – wspiera nie tylko układ immunologiczny, ale również moczowy i pokarmowy;
  • miód akacjowy – oprócz odporności wspiera także układ pokarmowy, zapobiegając nieprzyjemnej grypie jelitowej,
  • miód spadziowy – skutecznie przeciwdziała chorobom górnych dróg oddechowych, a dzięki licznym antyoksydantom ma działanie przeciwnowotworowe.

Reklama

Tran

Tran to znany od lat środek na zwiększanie odporności. Jest koncentratem oleju z wątroby dorsza, który zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, omega 6, DHA i EPA. Dodatkowo cechuje się wysoką zawartością witaminy A i D. Wszystkie te składniki biorą udział w budowaniu odporności i stanowią skuteczną barierę przed bakteriami, wirusami i grzybami.

Tran dostępny jest zarówno w płynie, jak i  kapsułkach, dlatego każdy może wybrać odpowiednią dla siebie formę. Można podawać go dzieciom od 3. roku życia i wtedy warto wybrać płynną postać wzbogaconą np. sokiem owocowym, który niweluje niezbyt przyjemny smak i zapach tranu.

Reklama

Witamina C

Witamina C, czyli kwas askorbinowy jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w wielu procesach metabolicznych i biochemicznych, wspomaga regenerację mięśni po wysiłku fizycznym, a także wpływa na prawidłową pracę układu immunologicznego. Jest skutecznym antyoksydantem chroniącym komórki przed stresem oksydacyjnym.

Należy jednak pamiętać, że aby witamina C skutecznie wspierała odporność musi być długotrwale dostarczana do organizmu, a nie tylko doraźnie w czasie przeziębienia.

Witamina C jako suplement dostępna jest m.in. w postaci tabletek, proszku czy tabletek musujących. Przed zastosowaniem preparatu należy zapoznać się z zaleceniami producenta, a najlepiej skonsultować z lekarzem.

Reklama

Czosnek

Czosnek jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Znany jest także jako naturalny antybiotyk dzięki zawartej z nim allicynie, która w połączeniu z witaminą C i PP skutecznie wspierają układ odpornościowy. Biorą udział w produkcji nowych limfocytów odpowiedzialnych za znajdywanie i usuwanie patogenów z organizmu. Te właściwości są szczególnie ważne w czasie wzmożonego ryzyka zachorowania na przeziębienie lub grypę.

Czosnek można spożywać samodzielnie, dodawać do potraw, a także suplementować w postaci tabletek. Jest to rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią jego intensywnego smaku i zapachu.

Reklama

Kurkuma

Kurkuma to popularna przyprawa kuchni indyjskiej, która znalazła zastosowanie także w medycynie, za sprawą zawartej w niej kurkuminie. Jest ona silnym antyoksydantem o działaniu antynowotworowym. Dodatkowo skutecznie wspiera odporność i zwalcza występujące w organizmie stany zapalne.

Jednak w samej przyprawie znajduje się niewiele kurkuminy, dlatego można sięgnąć po suplementy, gdzie zawierające wyciągi z kłącza kurkuminy, dla uzyskania większej dawki. Ze względu na niską wchłanialność do suplementów dodawana jest piperyna. Przed zastosowaniem preparatu warto skonsultować się z lekarzem.

Czytaj również
Dominika Urbaniak
Artykuł napisany przez
Dominika Urbaniak
Content to jej świat. Swoje umiejętności szlifowała jako copywriterka w branży medycznej, a następnie jako redaktor w portalu o tematyce zdrowotnej. W Pharma Partner zajmuje się przygotowaniem analiz treści serwisu, a na ich podstawie dopasowanych artykułów dla klientów komercyjnych. Jej misją jest zwiększanie świadomości produktu poprzez edukację opartą na rzetelnej wiedzy i źródłach naukowych.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odporność
Jak Polacy budują odporność organizmu? – Raport Medme.pl
Sport to naturalny sposób na wzmocnienie organizmu
Jak wzmocnić odporność? Dieta na osłabiony organizm
Koktajl marchewkowy
Szkorbut - objawy, przyczyny i leczenie. Co to za choroba?
Cytryna i tabletki z witaminą C
Podobne artykuły
Kobieta ze słabą odpornością
Odporność swoista i nieswoista - rodzaje odporności
Morsowanie do doskonały sposób na zahartowanie organizmu
Hartowanie organizmu - na czym polega? Sposób na odporność zimą
Osłabiony organizm u mężczyzny
Osłabienie organizmu - objawy, przyczyny i leczenie
Dziewczynka z rakiem wodnym
Rak wodny - objawy u mężczyzn i kobiet. Jak wygląda leczenie?
Przeciwciała u człowieka
Przeciwciała (immunoglobuliny) - czym są i ile się utrzymują? Rola w organizmie i test

Reklama


Czy gluten naprawdę szkodzi? 😯
Poznaj mity!