Sprawdź, co kupić na straganie

Natka pietruszki jest naprawdę zdrowa. Wiedziały już o tym nasze mamy i babcie i zachęcały do jej spożycia.

Warto przypomnieć sobie, co takiego dają nam zielone listki tak popularne w naszym kraju.

Pamiętajmy, aby natkę kupować na miejskich bazarach, bezpośrednio od rolników, z gospodarstw ekologicznych lub z własnych upraw. Unikajmy kupowania jej w supermarketach, gdzie mogła być zbyt długo magazynowana i utraciła swoją świeżość. Czytaj też: Zioła, które leczą

Bogactwo minerałów i witamin

Natka jest źródłem nadzwyczajnych wartości odżywczych. Zawiera kilka razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, jest jednym z najbogatszych źródeł prowitaminy A, chlorofilu, wapnia, sodu, magnezu i żelaza.

Działanie:
- pobudza wydalenie moczu;
- wysusza w stanie nagromadzenia śluzu;
- przydatna w leczeniu otyłości i opuchniętych gruczołów;
- przydatna w leczeniu kamieni w pęcherzu moczowym, nerkach i pęcherzyku żółciowym;
- pomocna w prawie wszystkich dolegliwościach związanych z nerkami i oddawaniem moczu (ale nie w przypadku poważnego zapalenie nerek);
- ma działanie ogrzewające;
- wzmacnia nadnercza;
- korzystnie wpływa na nerwy wzrokowe
- korzystnie wpływa na ból ucha
- przeciwdziała nieświeżemu oddechowi (należy rzuć natkę przez kilka minut);
- lekkie działanie przyspieszające trawienie.
- ponadto: odtruwa w przypadku zatrucia mięsem lub rybą.

Pamiętajmy, że  z natki pietruszki możemy zrobić wywar, który przygotowujemy z 3 łyżek listków natki zalanych gotująca wodą. Trzymamy pod przykryciem 15 minut.

Czytaj też: Warzywa w puszce - zdrowe czy niezdrowe? Dietetyk odpowiada

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA