Sprawdzone i zdrowe potrawy z łososia

Specjaliści bija na alarm – witamina D3 jest niezbędna dla naszego zdrowia. Tymczasem większość z nas posiada jej niedobory, których przyczyną jest uboga w ten składnik dieta.

Brak witaminy D3 wpływa na szereg chorób, jak chociażby krzywicę u dzieci, osteoporozę u seniorów, oraz tak liczne choroby cywilizacyjne: nowotworowe, sercowo-naczyniowe, nadciśnienie tętnicze, schorzenia autoimmunologiczne.

Co istotne ta witamina wpływa korzystnie także na naszą odporność.

Dlatego musimy naszą dietę tak budować, aby znalazły się w niej produkty bogate w witaminę D3. A bogactwo tej witaminy znajdziemy m.in. w dziko żyjących tłustych rybach. Na podium znajduje się łosoś - ok. 650 j.m. na 100 g!

Oprócz witaminy D3 łosoś zawiera także wiele innych cennych pierwiastków i witamin, m.in.: cynk, selen, potas, jod, witaminy A, E, witaminy z grupy B, a także kwasy Omega 3 i Omega 6

Zwłaszcza zima, zadbajmy, aby w naszym jadłospisie znalazły się pyszne i bogate w witaminy i minerały, które znajdziemy w łososiu.

 

Oto dwa zdrowe i pyszne przepisy:

Łosoś z porami i białym winem

Składniki:

4 dzwonki z łososia,

2 duże pory,

2 cukrowe cebule,

szklanka białego wytrawnego wina,

4 łyżki oleju,

sok z cytryny,

limonka,

rozmaryn,

sól,

pieprz.

Przygotowanie: Rybę opłukać, osuszyć, skropić z obu stron sokiem cytrynowym i limonki, a następnie oprószyć solą i pieprzem i obłożyć świeżym rozmarynem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. W tym czasie pory oczyścić, dokładnie umyć, pokroić na talarki. Szalotkę obrać, posiekać. Na patelni dusić pory na maśle i zeszklić szalotkę. Dodać pory, doprawić szczyptą tymianku, soli oraz pieprzu i wlać wino. Na warstwie porów ułożyć dzwonka łososia(rozmaryn wyrzucamy). Przykryć i dusić na małym ogniu 12 - 15 minut. Podawać z ryżem.


 

Łosoś z duszoną cukinią

Składniki:

4 dzwonka łososia,

2 młode cukinie,

2 marchewki,

1 łyżka masła,

po pół pęczka tymianku i bazylii,

sok z cytryny,

sól,

pieprz.

Przygotowanie: Dzwonka z łososia opłukać, osuszyć, następnie oprószyć obustronnie solą oraz pieprzem i skropić sokiem cytrynowym. Odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie umyć warzywa. Z cukinii odciąć końce a marchew obrać. Nożykiem szczelinowym do obierania warzyw pokroić cukinię i marchew w cienkie wstążki. W garnku do gotowania na parze zagotować 2 szklanki wody. Włożyć zioła i gotować 5 minut. Na wkładce do gotowania na parze ułożyć łososia razem ze wstążkami z warzyw i ustawić nad wrzącą wodą. Przykryć i gotować na wolnym ogniu, nad parą przez 10 - 15 minut. Obłożyć wiórkami masła i podawać z młodymi ziemniaczkami z wody posypanymi koperkiem.

Gdzie jeszcze można zlaeźć witaminę D3? Sprawdź, skąd czerpiemy witaminę D3.

 

Beata Borys

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA