Sprawdzone i zdrowe potrawy z łososia

Specjaliści bija na alarm – witamina D3 jest niezbędna dla naszego zdrowia. Tymczasem większość z nas posiada jej niedobory, których przyczyną jest uboga w ten składnik dieta.

Brak witaminy D3 wpływa na szereg chorób, jak chociażby krzywicę u dzieci, osteoporozę u seniorów, oraz tak liczne choroby cywilizacyjne: nowotworowe, sercowo-naczyniowe, nadciśnienie tętnicze, schorzenia autoimmunologiczne.

Co istotne ta witamina wpływa korzystnie także na naszą odporność.

Dlatego musimy naszą dietę tak budować, aby znalazły się w niej produkty bogate w witaminę D3. A bogactwo tej witaminy znajdziemy m.in. w dziko żyjących tłustych rybach. Na podium znajduje się łosoś - ok. 650 j.m. na 100 g!

Oprócz witaminy D3 łosoś zawiera także wiele innych cennych pierwiastków i witamin, m.in.: cynk, selen, potas, jod, witaminy A, E, witaminy z grupy B, a także kwasy Omega 3 i Omega 6

Zwłaszcza zima, zadbajmy, aby w naszym jadłospisie znalazły się pyszne i bogate w witaminy i minerały, które znajdziemy w łososiu.

 

Oto dwa zdrowe i pyszne przepisy:

Łosoś z porami i białym winem

Składniki:

4 dzwonki z łososia,

2 duże pory,

2 cukrowe cebule,

szklanka białego wytrawnego wina,

4 łyżki oleju,

sok z cytryny,

limonka,

rozmaryn,

sól,

pieprz.

Przygotowanie: Rybę opłukać, osuszyć, skropić z obu stron sokiem cytrynowym i limonki, a następnie oprószyć solą i pieprzem i obłożyć świeżym rozmarynem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. W tym czasie pory oczyścić, dokładnie umyć, pokroić na talarki. Szalotkę obrać, posiekać. Na patelni dusić pory na maśle i zeszklić szalotkę. Dodać pory, doprawić szczyptą tymianku, soli oraz pieprzu i wlać wino. Na warstwie porów ułożyć dzwonka łososia(rozmaryn wyrzucamy). Przykryć i dusić na małym ogniu 12 - 15 minut. Podawać z ryżem.


 

Łosoś z duszoną cukinią

Składniki:

4 dzwonka łososia,

2 młode cukinie,

2 marchewki,

1 łyżka masła,

po pół pęczka tymianku i bazylii,

sok z cytryny,

sól,

pieprz.

Przygotowanie: Dzwonka z łososia opłukać, osuszyć, następnie oprószyć obustronnie solą oraz pieprzem i skropić sokiem cytrynowym. Odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie umyć warzywa. Z cukinii odciąć końce a marchew obrać. Nożykiem szczelinowym do obierania warzyw pokroić cukinię i marchew w cienkie wstążki. W garnku do gotowania na parze zagotować 2 szklanki wody. Włożyć zioła i gotować 5 minut. Na wkładce do gotowania na parze ułożyć łososia razem ze wstążkami z warzyw i ustawić nad wrzącą wodą. Przykryć i gotować na wolnym ogniu, nad parą przez 10 - 15 minut. Obłożyć wiórkami masła i podawać z młodymi ziemniaczkami z wody posypanymi koperkiem.

Gdzie jeszcze można zlaeźć witaminę D3? Sprawdź, skąd czerpiemy witaminę D3.

 

Beata Borys

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

<-- popup -->