Szpinak - warzywo modne i wykwintne

Szpinak - warzywo modne i wykwintne
Źródło: 123RF
Niegdyś postrach dzieci, dziś szpinak stał się warzywem eleganckim i ekskluzywnym, podawanym w najlepszych restauracjach. Nie musimy jednak tam chodzić, aby skosztować potraw ze szpinakiem w roli głównej. Wiele z nich możemy bez problemu przygotować we własnym domu.
 

Szpinak to bogate źródło łatwo przyswajalnego żelaza. Posiada też magnez, nieoceniony jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Szpinak zawiera także spore ilości beta-karotenu, witaminy C i luteiny czyli przeciwutleniaczy, które mają właściwości przeciwnowotworowe i chroniące przed miażdżycą. Wskazany dla dzieci,  kobiet w ciąży - zawiera niezbędny dla przyszłych mam kwas foliowy.  Ponadto w szpinaku znajdziemy wiele witamin: K, E, PP, oraz z grupy B.

Rolada z piersi z kurczaka ze szpinakiem i serem

Składniki: 1 kg filetów z piersi kurczaka, 1/2 kg szpinaku, 15 dag sera pleśniowego, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, świeży tymianek, przyprawa do kurczaka.

Przygotowanie: czosnek siekamy, wrzucamy na lekko rozgrzaną oliwę tak, aby się nie spalił. Wrzucamy wcześniej umyty i odsączony szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy około 7-8 minut. Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy oraz rozbijamy na cienkie prostokąty. Nakładamy wcześniej przygotowany farsz szpinakowy na krawędź prostokąta, dodajemy plasterek sera i zawijamy. Następnie zakręcamy w folię aluminiową. Wkładamy roladki do pojemnika żaroodpornego, można je podlać bulionem warzywnym. Całość władamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 25 minut.

Przeczytaj także: Surowy szpinak i owczy ser zapewnią dobry humor

Sałatka szpinakowa

Składniki: 1 kg świeżych liści szpinaku, 50 dag sera parmezan (najlepiej w kawałku), kilka pomidorków cherry, 50 ml octu balsamicznego, 100 ml oliwy z oliwek, sól, pieprz.
Przygotowanie: oliwę z oliwek i ocet balsamiczny mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Należy uważać z tymi przyprawami, ponieważ parmezan użyty później jest bardzo słony. Szpinak myjemy, suszymy lub odwirowujemy w suszarce do sałaty. Układamy na talerzu, pomidorki cherry kroimy w ćwiarteczki. Polewamy wszystko sosem z octu i z oliwy, ścieramy wiórki parmezanu

Dip szpinakowy

Składniki: 1/2 szklanki chudej śmietany, 3 łyżki majonezu, paczka mrożonego szpinaku, 1/4 drobno posiekanej czerwonej papryki,

sól, pieprz, pół cytryny.

Przygotowanie: śmietanę, majonez oraz szpinak zblenduj, dodaj przyprawy oraz paprykę i sok z cytryny. Dip podawaj z warzywami pokrojonymi w słupki - marchewką, rzodkiewką, ogórkiem, selerem naciowym.

Koktajl bananowy ze szpinakiem

Składniki: 4 banany, 2 kiwi, 1 pomarańcza, 4 kulki mrożonego szpinaku, kostki lodu.

Przygotowanie: owoce zblenduj wraz ze szpinakiem, dodaj po kilka kostek lodu. W tym koktajlu szpinak jest zupełnie niewyczuwalny.

Makaron ze szpinakiem i pomidorami

Składniki: 1/2 paczki makaronu świderki, 1 opakowanie świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 opakowanie serka feta, puszka pomidorów, oliwa.

Przygotowanie: na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i cebulę, dodaj szpinak i pomidory. Duś około 15 minut, dodaj ser feta i duś kolejne 10 minut. Ugotuj makaron, polej sosem i posyp tartym serem.

Zobacz: Żelazny szpinak

Sprawdź: Co jeść, żeby nie chorować? 10 produktów żywnościowych, które podnoszą odporność

Zobacz też: Szparagi zielone i białe - właściwości, wartości odżywcze i witaminy

Ewa Pol

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA