Tajemnicze owoce z dalekich krain

Starszy niż rok
„Swoje chwalicie, cudzego nie znacie” przychodzi na myśl wariacja znanej sentencji. W kwestiach kulinarnych większość Polaków nadal zdaje się na doświadczenie przodków, nowości w najlepszym wypadku traktując z dystansem. A szkoda. Niekiedy to, co dziwne i egzotyczne, ma do zaoferowania więcej, niż można by przypuszczać.

Passiflora

Pochodzący z Ameryki Południowej owoc, zwany także Passiflorą, nazwę zawdzięcza swoim niezwykłym kwiatom. Za autorów określenia uważa się osadników, którym niespotykany wygląd rośliny skojarzył się z koroną cierniową i męką Chrystusa. Owoce marakui cechuje orzeźwiający, słodko-kwaśny smak podobny do niedojrzałej moreli. Używa się ich głównie do produkcji soków, jogurtów i lodów. Passiflora słynie również z licznych właściwości zdrowotnych. Bogate w witaminy C i A napoje z marakui łagodzą problemy z trawieniem i dolegliwości alergiczne. Działają też uspokajająco, przeciwbólowo i przeciwkaszlowo.

Egzotyczne owoce. Nie miałeś pojęcia, jak bardzo są zdrowe!

Te niezwykłe w kształcie owoce, hodowane w Malezji oraz na Jawie, można spożywać na surowo razem ze skórką i nasionami. Chrupiący miąższ pozbawiony włókien charakteryzuje się subtelnym słodko-kwaśnym smakiem, a wyciśnięty z karamboli sok skutecznie gasi pragnienie. Na uwagę zasługuje również przyjemny, orzeźwiający aromat. W „gwiaździstych owocach” kryje się kopalnia witamin i minerałów, takich jak wit. A, żelazo, wapń i magnez. Stanowią również bogate źródło kwasów organicznych. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, zaleca się picie soku z karamboli w przypadku gorączki.

Mangostany

Znane za sprawą azjatyckiej medycyny naturalnej, mangostany stanowią najbogatsze źródło antyoksydantów, a ich przewagę nad innymi przeciwutleniaczami wzmacnia umiejętność zwalczania wolnych rodników. „Królowym owoców” nie brakuje również właściwości leczniczych związanych z wysoką zawartością minerałów, witamin oraz koenzymu q10. Dzięki nim mangostany zatrzymują przedwczesne starzenie się skóry, łagodzą objawy klimakterium, wpływają korzystnie na odporność organizmu oraz wspomagają ruchomość stawów. Mielona skórka owocu stanowi też doskonały lek na gorączkę oraz kłopoty żołądkowe.

Uważa się, że wnętrze „króla owoców” jest największym przysmakiem świata. Problem w tym, że na drodze do degustacji stoi wyjątkowo intensywna woń wydzielana przez duriany. Niektórzy twierdzą, że „aromat” owocu można określić jako swąd smażonej cebuli wymieszany z zapachem zepsutego mięsa i przepoconych skarpet. Chociaż… podobno jest to niewielka cena za nadzwyczaj wykwintny smak miąższu porównywany do „śmietankowego sera z migdałami i nutką przysmażanego czosnku”. Oprócz odrażającego zapachu i przepysznego wnętrza, pełen witamin i ryboflawiny durian posiada właściwości lecznicze – w medycynie tradycyjnej wykorzystuje się sok z liści rośliny do walki z gorączką.

Zobacz: Suszone owoce. 5 zdrowych propozycji

Niekiedy egzotyczny wygląd smoczych owoców spotyka się z kulinarnym rozczarowaniem. Różowo-zielone, łuskowate gruszki obiecują co najmniej słodkie, sycące wnętrze. Tymczasem pod skórką pitai kryje się wodnisty i delikatnie słodkawy miąższ. Nie należy jednak przedwcześnie tracić zainteresowania, gdyż smocze owoce są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w składniki odżywcze. Stanowią doskonałe źródło witamin A i E, fosforu oraz wapnia, a tym samym wzmacniają kości i zęby. Zawierają również dietetyczny błonnik, który poprawia pracę układu trawiennego, zapewnia uczucie sytości oraz pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Pitaja najlepiej sprawdza się w roli dodatku do deserów i sałatek owocowych.

Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym, jak naturalnie uzupełniać swoją dietę i wzmocnić swój organizm – pobierz za darmo naszego e-booka.

Jak wygląda najdziwniejszy cytron świata? Odpowiedź jest prosta – przypomina powykręcaną, wielopalczastą dłoń. Trudno przejść obok niego obojętnie, zwłaszcza że oprócz niespotykanego kształtu, wydziela intensywny, piękny zapach. Pod żółtą skórką znajdziemy stosunkowo niewiele smacznego i niskokalorycznego miąższu bogatego w witaminę C. Ręka Buddy ma działanie wzmacniające i pobudzające, a w Chinach oraz w Indiach po dziś dzień uznawana jest za symbol szczęścia, długowieczności i dobrobytu.

Kiwano

Wywodzące się z wilgotnych rejonów Afryki kiwano ma bardzo orzeźwiający, kwaskowaty smak. Na jego nazwę składa się kombinacja wyrazów „kiwi” i „banan”, z wyglądu zaś przypomina żółtego, kolczastego ogórka o wodnistym wnętrzu. Bogaty w witaminy C, A, B, potas oraz cynk stanowi idealny dodatek do zdrowych sałatek owocowych.

Tamarillo z wyglądu przypomina małego pomidora, jednak na tym kończą się podobieństwa z uprawianym w Polsce warzywem. Ciemnoczerwona, gorzka skórka skrywa galaretowany miąższ – słodki i jednocześnie stosunkowo ostry w smaku. Podobnie jak inne tropikalne przysmaki, tamarillo zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, m.in. witaminy A, B, C i E oraz potas. W sztuce kulinarnej funkcjonuje jako owoc i warzywo – można go dodać zarówno do sałatki owocowej, dżemu i soku, jak i do warzywnej zupy czy sosu.

Zobacz też: Zieleń = samo zdrowie.

W bladym miąższu jamajskiego smakołyku kryją się bogate złoża potasu, sodu, wapnia oraz witaminy C, jednak nierozsądne spożycie owocu może się wiązać z poważnymi konsekwencjami, gdyż niedojrzałe ackee jest trujące. Wystarczy kilka kęsów, by trafić do szpitala z objawami hipoglikemii oraz syndromu JVS, czyli jamajskiej choroby wymiotnej. Przypadki zachorowań są jednak coraz rzadsze, gdyż dojrzałe owoce bligii łatwo rozpoznać.

Zobacz: Warzywa w puszce - zdrowe czy niezdrowe? Dietetyk odpowiada

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Jak często pijesz kawę?

  wcale

  raz na kilka dni

  codziennie

  2-3 dziennie

  więcej niż 3 dziennie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA