Tak powinna wyglądać dieta młodej mamy

Tak powinna wyglądać dieta młodej mamy
Narodziny dziecka to czas wspaniały, ale i wyjątkowo trudny dla jego matki. Często tym szczęśliwym chwilom towarzyszy pośpiech, nieprzespane noce, brakuje też czasu na odpowiedni posiłek. A to błąd. Dieta kobiety karmiącej powinna być dopasowana pod względem wartości energetycznej oraz odżywczej tak, by spełniać jej potrzeby żywieniowe w tym szczególnym okresie.

Pamiętajmy, że w przypadku kobiet karmiących piersią w naturalny sposób najpierw zaspokajane są potrzeby dziecka, a dopiero później mamy. Dzięki temu niemowlę wraz z mlekiem otrzymuje wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Ogólne samopoczucie kobiety, jej stan zdrowia i odżywienia i poziom stresu to czynniki, które mają bardzo istotny wpływ na efektywność i komfort procesu laktacji.

Co trzeba jeść i w jakich ilościach?

Dzienne zapotrzebowanie energetyczne u kobiet karmiących rośnie o około 500 kalorii, wzrasta też zapotrzebowanie organizmu na niektóre mikroskładniki. Najlepiej, by w ich jadłospisie znalazło się 5 posiłków: obfite śniadanie, drugie śniadanie składające się np. z jogurtu i owoców, obiad, podwieczorek składający się z warzyw i owoców oraz kolacji.

Dbaj o urozmaicenie:

- do śniadania lub kolacji wypijaj szklankę mleka;

- w diecie powinno znaleźć się dużo białka i wapnia. Należy więc spożywać produkty mleczne: twarogi, kefiry, jogurty, maślanki (wybieraj te naturalne, bez dodatku cukru);

- dwa razy w tygodniu jadaj tłuste ryby;

- mięso spożywaj tylko chude, gotowane lub pieczone, unikaj smażonego;

- produkty bogate w żelazo powinny znaleźć się w jadłospisie dwa razy dziennie: amarantus, ser kozi, orkisz, czerwone mięso, ryby, jaja, natka pietruszki, suszone morele, oliwki, wątróbka, wodorosty lub kasze. Żelazo z mięsa (hem żelaza) jest lepiej wchłanianie niż żelazo z produktów roślinnych. Spożywając produkty bogate w żelazo unikaj popijania posiłku herbatą. Jej składniki mogą utrudniać poprawne wchłanianie tego pierwiastka. Z filiżanką herbaty wstrzymaj się do około dwóch godzin po posiłku. Wchłanianie żelaza ułatwia natomiast witamina C, dlatego komponując posiłek nie zapominaj o warzywach;

- warzywa jadaj na surowo lub krótko gotuj na parze. Paprykę lepiej udusić, cebulę sparzyć wrzątkiem;

- jedz węglowodany takie jak kasze jęczmienne i gryczane, ryż brązowy, płatki owsiane;

- desery, które możesz jeść to: budynie, galaretki, kisiele, sernik domowy, biszkopty z galaretką, kruche ciasto;

- z jadłospisu należy wyeliminować: ostre przyprawy, ocet, żywność wysoko przetworzoną i konserwowaną, kakao, tłuste mięsa, produkty ciężkostrawne lub wzdymające: bób, kapusta, groch.

Uważaj na kawę

Jeśli nie chcesz odmawiać sobie przyjemności wypicia filiżanki kawy – odczekaj kilka godzin przed kolejnym karmieniem, aby stężenie kofeiny w organizmie obniżyło się. Zrezygnuj z alkoholu.

„Kobiety często, zamiast prawidłowych zaleceń, otrzymują lub same narzucają sobie rygorystyczne diety, eliminując z jadłospisu różnorodne produkty spożywcze. Stosowanie ograniczeń żywieniowych jest powszechne, mimo że według ekspertów nie ma potrzeby profilaktycznego wykluczania z diety wszystkich matek karmiących mleka, orzechów, owoców cytrusowych czy glutenu” – mówi dr inż. Danuta Gajewska

Czytaj: Pij kawę! Twoja wątroba będzie zdrowsza

Zobacz: Dieta strukturalna – przepisy, zasady, efekty​

Ewa Pol

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA