Tanie antidotum na raka. Warzywa zapobiegające nowotworom

Nikt dotąd nie stwierdził, że samym sposobem odżywiania można zahamować rozwijający się już nowotwór, ale spożywanie określonych produktów może zapobiegać zachorowaniu. Intuicja podpowiada, że w tym celu najlepsze będzie to, co naturalne i pozbawione chemii. I tak jest w rzeczywistości. Warto postawić więc na warzywa. Zwłaszcza, że to “lekarstwo” najłatwiej dostępne i… tanie.

Buraki

Witaminy C i B1, wapń, magnez, sód, potas, żelazo, mangan, fosfor, rzadkie metale, jak cez i rubid... Trudno wymienić wszystkie prozdrowotne składniki, jakie zawiera burak. Medycyna zna wiele przypadków, w których picie soku z surowego buraka pomogło zahamować rozwój komórek rakowych. Silne antocyjany i przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, znane z właściwości uszkadzających DNA.

Pomidory i inne czerwone warzywa

Są źródłem kartenoidów, które hamują angiogenezę (tworzenie się nowych naczyń włosowaych, dostarczających krew i tlen do komórek rakowych). Ponadto zawierają likopen - przeciwutleniacz. Związek ten jest najlepiej przyswajalny, gdy warzywa poddamy obróbce. Dlatego zamiast surowego pomidora na kanapce zrób sos do makaronu albo domowy ketchup.

Zobacz wideo: Czy każdy nowotwór powoduje ból?

Marchewka

Skoro mamy już warzywa czerwone, czas na te pomarańczowe z marchewką na czele. Walkę z rakiem wspierają dzięki beta-karotenowi. Przeprowadzone w Harwardzie testy wykazały, że beta-karoten ma bezpośrednie działanie toksyczne na komórki pobrane z ludzkich guzów płaskokomórkowych płuc. Do tego w przewodzie pokarmowym beta-karoten ulega przekształceniu w kwas retinowy, zwalczający złośliwe komórki.

Czytaj też: Superfood. Z czym to się je?

Groch i fasola

Warzywa strączkowe są bogate w błonnik, a te pomagają pozbyć się nadmiaru estrogenu. Zatem zapobiegają nowotworom piersi. Nie od dziś znane są też z wysokiej zawartości białka roślinnego, a białko to makroskładnik, którego chorzy na raka potrzebują więcej, niż osoby zdrowe. Białko odnawia przecież tkanki.

Brokuły i brukselka - zielone warzywa

Główną siłą tych warzyw jest tajemnicza substancja pod nazwą indol-3-karbinol. To właśnie ona usuwa z organizmu białka potrzebne do podziałów komórek rakowych. Brokuły obfitują też w sulforafan przyspieszający eliminację z organizmu substancji toksycznych o potencjale kancerogennym.

Czosnek i cebula

Osoby, których nie odstrasza intensywny zapach i ostry smak tych warzyw, mają większą szansę uchronić się przed rakiem jelita grubego, okrężnicy, jamy ustnej, gardła, nerek i jajników. Naukowcy podejrzewają, że to dzięki zawartym w cebuli i czosnku związkom siarki.

Jarmuż, sałata, boćwina - zielone liściaste

Pełno w nich karotenoidów, a te są wrogiem nowotworów jamy ustnej, raka krtani i gardła, skóry, piersi czy żołądka. W tych niepozornych listach kryje się kwas foliowy, który zapobiega rakowi trzustki. Nie można pominąć też sporej dawki błonnika, “miotełki” oczyszczającej jelita.

Czytaj też: Zdrowy fast food. 5 pysznych przepisów

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA