Reklama
Buraki
Witaminy C i B1, wapń, magnez, sód, potas, żelazo, mangan, fosfor, rzadkie metale, jak cez i rubid... Trudno wymienić wszystkie prozdrowotne składniki, jakie zawiera burak. Medycyna zna wiele przypadków, w których picie soku z surowego buraka pomogło zahamować rozwój komórek rakowych. Silne antocyjany i przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, znane z właściwości uszkadzających DNA.
Reklama
Pomidory i inne czerwone warzywa
Są źródłem kartenoidów, które hamują angiogenezę (tworzenie się nowych naczyń włosowaych, dostarczających krew i tlen do komórek rakowych). Ponadto zawierają likopen - przeciwutleniacz. Związek ten jest najlepiej przyswajalny, gdy warzywa poddamy obróbce. Dlatego zamiast surowego pomidora na kanapce zrób sos do makaronu albo domowy ketchup.
Zobacz wideo: Czy każdy nowotwór powoduje ból?
Reklama
Marchewka
Skoro mamy już warzywa czerwone, czas na te pomarańczowe z marchewką na czele. Walkę z rakiem wspierają dzięki beta-karotenowi. Przeprowadzone w Harwardzie testy wykazały, że beta-karoten ma bezpośrednie działanie toksyczne na komórki pobrane z ludzkich guzów płaskokomórkowych płuc. Do tego w przewodzie pokarmowym beta-karoten ulega przekształceniu w kwas retinowy, zwalczający złośliwe komórki.
Reklama
Groch i fasola
Warzywa strączkowe są bogate w błonnik, a te pomagają pozbyć się nadmiaru estrogenu. Zatem zapobiegają nowotworom piersi. Nie od dziś znane są też z wysokiej zawartości białka roślinnego, a białko to makroskładnik, którego chorzy na raka potrzebują więcej, niż osoby zdrowe. Białko odnawia przecież tkanki.
Reklama
Brokuły i brukselka - zielone warzywa
Główną siłą tych warzyw jest tajemnicza substancja pod nazwą indol-3-karbinol. To właśnie ona usuwa z organizmu białka potrzebne do podziałów komórek rakowych. Brokuły obfitują też w sulforafan przyspieszający eliminację z organizmu substancji toksycznych o potencjale kancerogennym.
Reklama
Czosnek i cebula
Osoby, których nie odstrasza intensywny zapach i ostry smak tych warzyw, mają większą szansę uchronić się przed rakiem jelita grubego, okrężnicy, jamy ustnej, gardła, nerek i jajników. Naukowcy podejrzewają, że to dzięki zawartym w cebuli i czosnku związkom siarki.
Reklama
Jarmuż, sałata, boćwina - zielone liściaste
Pełno w nich karotenoidów, a te są wrogiem nowotworów jamy ustnej, raka krtani i gardła, skóry, piersi czy żołądka. W tych niepozornych listach kryje się kwas foliowy, który zapobiega rakowi trzustki. Nie można pominąć też sporej dawki błonnika, “miotełki” oczyszczającej jelita.