Reklama
Z jabłkiem i avocado
Składniki na jedną porcję: 150-200 g świeżego fileta z łososia, 1/2 owocu avocado, 1/2 kwaskowatego jabłka, sok z połówki cytryny lub limonki, sól, pieprz.
Przygotowanie: Filet z łososia opłukać i osuszyć, wyjąć pozostałe ości. Najlepiej zrobić to pęsetą lub szczypcami, ciągnąc ość równolegle do kierunku, w którym się znajduje, tak, aby nie poszarpać mięsa. Nożem do filetowania oddzielamy skórę, drobniutko siekamy mięso i dosalamy do smaku. Avocado i jabłko siekamy w drobniutką kosteczkę i dodajemy sok z cytryny lub limonki. Aby uzyskać ładny efekt na talerzu, należy użyć tzw. ringu, czyli metalowego pierścienia. Kładziemy go na talerzu i wypełniamy, najpierw warstwą jabłka z avocado, a potem łososiem.
Następnie ring wysuwamy i mamy pięknie uformowany "torcik". Jeśli nie posiadamy ringu, możemy posłużyć się naczyniem. Wówczas układamy warstwy w odwrotnej kolejności, a stawiając "babkę" uzyskamy podobny efekt. Podajemy z rukolą i sosem balsamico. Dekorujemy zwiniętym w różyczkę plastrem wędzonego łososia i kolorowym kawiorem.
Reklama
Z sosem sojowym (na sposób orientalny)
Składniki: 150-200 g świeżego fileta z łososia, 2 małe dymki, łyżeczka sosu sojowego, zielony ogórek, koperek do dekoracji.
Przygotowanie: Z łososiem postępujemy analogicznie jak w pierwszym przepisie. Dymkę siekamy i łączymy z posiekanym łososiem oraz łyżeczką sosu sojowego. Sprawdzamy czy ogórek nie jest gąbczasty i kroimy go na grube paski. Najlepiej zrobić to narzędziem do obierania warzyw. Następnie z dwóch pasków ogórka formujemy okrąg i wypełniamy tatarem. Dekorujemy posiekanym koperkiem.
Reklama
Tatar z łososiem wędzonym w sosie bazyliowym
Składniki: 150 g fileta z łososia, 150 g łososia wędzonego na zimno, kilka łyżek oliwy z oliwek, doniczka świeżej bazylii, kapary do dekoracji, sok z połówki cytryny, plastry cytryny do dekoracji, sól.
Przygotowanie: Filet z łososia obrabiamy identycznie jak w poprzednich przepisach. Łososia wędzonego również siekamy i mieszamy z surowym. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Listki świeżej bazylii blendujemy z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, uzyskując w ten sposób sos bazyliowy. Tatara podajemy na sosie, dekorując całość kaparami.