Tatar z łososia – danie z klasą

Tatar z łososia – danie z klasą
Tatar z łososia to doskonała przystawka do wykwintnej kolacji ze szlachetnym białym winem lub wytrawnym szampanem. Idealnie sprawdzi się więc zarówno podczas Sylwestra, jak i na karnawałowym przyjęciu. A jeśli ktoś przesadził z alkoholem, pomoże mu przezwyciężyć kaca.
 

Z jabłkiem i avocado

Składniki na jedną porcję: 150-200 g świeżego fileta z łososia, 1/2 owocu avocado, 1/2 kwaskowatego jabłka, sok z połówki cytryny lub limonki, sól, pieprz.

Przygotowanie: Filet z łososia opłukać i osuszyć, wyjąć pozostałe ości. Najlepiej zrobić to pęsetą lub szczypcami, ciągnąc ość równolegle do kierunku, w którym się znajduje, tak, aby nie poszarpać mięsa. Nożem do filetowania oddzielamy skórę, drobniutko siekamy mięso i dosalamy do smaku. Avocado i jabłko siekamy w drobniutką kosteczkę i dodajemy sok z cytryny lub limonki. Aby uzyskać ładny efekt na talerzu, należy użyć tzw. ringu, czyli metalowego pierścienia. Kładziemy go na talerzu i wypełniamy, najpierw warstwą jabłka z avocado, a potem łososiem. Następnie ring wysuwamy i mamy pięknie uformowany "torcik". Jeśli nie posiadamy ringu, możemy posłużyć się naczyniem. Wówczas układamy warstwy w odwrotnej kolejności, a stawiając "babkę" uzyskamy podobny efekt. Podajemy z rukolą i sosem balsamico. Dekorujemy zwiniętym w różyczkę plastrem wędzonego łososia i kolorowym kawiorem.

Przeczytaj także: Jakie ryby powinny znaleźć się na świątecznym stole?

Z sosem sojowym (na sposób orientalny)

Składniki: 150-200 g świeżego fileta z łososia, 2 małe dymki, łyżeczka sosu sojowego, zielony ogórek, koperek do dekoracji.

Przygotowanie: Z łososiem postępujemy analogicznie jak w pierwszym przepisie. Dymkę siekamy i łączymy z posiekanym łososiem oraz łyżeczką sosu sojowego. Sprawdzamy czy ogórek nie jest gąbczasty i kroimy go na grube paski. Najlepiej zrobić to narzędziem do obierania warzyw. Następnie z dwóch pasków ogórka formujemy okrąg i wypełniamy tatarem. Dekorujemy posiekanym koperkiem.

Tatar z łososiem wędzonym w sosie bazyliowym

Składniki: 150 g fileta z łososia, 150 g łososia wędzonego na zimno, kilka łyżek oliwy z oliwek, doniczka świeżej bazylii, kapary do dekoracji, sok z połówki cytryny, plastry cytryny do dekoracji, sól.

Przygotowanie: Filet z łososia obrabiamy identycznie jak w poprzednich przepisach. Łososia wędzonego również siekamy i mieszamy z surowym. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Listki świeżej bazylii blendujemy z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, uzyskując w ten sposób sos bazyliowy. Tatara podajemy na sosie, dekorując całość kaparami.

Ewelina Polna

Przeczytaj także:

Mózg na diecie

Łosoś, czyli zdrowie na talerzu

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA