Tuńczyk na szybko

Tuńczyk na szybko
Gdy nie masz pomysłu, czasu lub ochoty na gotowanie, zawsze miej w spiżarce puszkę z tuńczykiem. Można z niego przyrządzić w krótkim czasie wiele potraw, nadających się zarówno na zwykły domowy posiłek, jak i na bardziej wykwintny stół.

Tuńczyk dostarcza do organizmu człowieka kwasów tłuszczowych omega-3. Jest dobrym źródłem niacyny - witaminy, która wspomaga zamianę pożywienia w energię. Jej niedobór może powodować bezsenność, osłabienie, problemy z koncentracją i pamięcią. Ponadto tuńczyk to doskonałe źródło białka, które jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne, oraz witamin D3 i B12. Zawiera także żelazo i wapń. W mięsie tuńczyka z puszki znajdują się spore ilości potasu i fosforu.

Makaron z tuńczykiem z cukinią

Przygotowanie całego dania trwa tyle, co ugotowanie makaronu. Szybko, łatwo i bardzo smacznie.

Składniki (1 porcja):

  • 50 g makaronu razowego
  • 1 mała cukinia
  • tuńczyk z puszki w sosie własnym
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • sól, świeżo mielony pieprz, odrobina chili

Przygotowanie: Przygotować makaron al dente. W trakcie gotowania makaronu, na dużej patelni podsmażyć czosnek z szalotką, dodać cukinię i dusić kilka minut. Gdy cukinia zacznie lekko mięknąć dodać odsączonego z zalewy tuńczyka. Na koniec wrzucić ugotowany makaron, przyprawić całość do smaku solą, pieprzem oraz mielonym chili. Smacznego.

Zobacz też: 6 produktów, które poprawią Twój nastrój

Kolorowa sałatka z tuńczyka

Można ją przyrządzić jako danie kolacyjne lub jedną z propozycji na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Sałatki makaronowe na imprezach cieszą się zazwyczaj dużą popularnością, szczególnie zimą.

Składniki na dużą salaterkę:

  • 300 gram makaronu (rodzaj i kształt dowolny, byle to nie były formy długie)
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 10-15 czarnych oliwek
  • 4 łyżki majonezu (wyjątkowo nie radzę zastępować go jogurtem, kwasowość jogurtu w tej sałatce nie jest wskazana )
  • sól, świeżo mielony pieprz, papryka czerwona ostra

Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Papryki, cebulę oraz oliwki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki razem, dodajemy majonez oraz przyprawy. Dobrze jest przygotować sałatkę kilka godzin wcześniej, tak, żeby był czas na połączenie się wszystkich smaków, jest wtedy o niebo lepsza. Smacznego.

Sałatka nicejska

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 2 garści ugotowanej fasoli szparagowej
  • 3 pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 puszka anchois
  • ½ główki sałaty
  • 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, papryka

Przygotowanie: Ziemniaki pokroić w plasterki, fasolę podzielić na mniejsze kawałki, pomidory na ćwiartki, paprykę w cząstki. Cebulę poszatkować cienko w półplasterki. Sałatę umyć, osuszyć porwać na mniejsze kawałki. Z oliwy, zmiażdżonego czosnku, soku z cytryny oraz przypraw przygotować sos. Tuńczyka i anchois odsączyć, dodać do sałaty i warzyw, skropić sokiem z cytryny.

Ewelina Polna

Przeczytaj także:

Jakich ryb unikać w czasie ciąży?

Rola składników mineralnych w organizmie człowieka - makroelementy

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA