Tydzień Śniadaniowy Agnieszki Kaczorowskiej. Nasiona Chia

Agnieszka Kaczorowska, aktorka i mistrzyni tańca oraz finalistka "Tańca z Gwiazdami", sama przygotowuje swoje posiłki. Przez kolejne dni tego tygodnia podpowiada, co można zjeść na pyszne i zdrowe śniadanie.

Uważam, że szkoda czasu i szkoda życia na niezdrowe albo niesmaczne jedzenie. Jest tyle niesamowitych produktów, roślin, owoców, warzyw, orzechów, nasion, z których możemy czerpać witaminy, składniki odżywcze, a do tego zaspokajać najbardziej wymagające kubki smakowe. Zdrowie i smak w jednym. Tak wygląda szczęśliwe życie!

Dziś śniadanie z dodatkiem nieznanych wszystkim NASION CHIA (zwane również szałwią hiszpańską). Są one naturalnym źródłem błonnika, białka, witamin, minerałów, antyoksydantów oraz najbogatszym znanym źródłem kwasów omega3 oraz omega6. Zawierają w sobie niezwykłą dawkę energii, odżywiają i wzmacniają nasz organizm. W dodatku fajnie smakują!

Nasiona kupicie w sklepach ze zdrową żywnością, które już teraz są chyba w każdym centrum handlowym, a także w internecie. Ja dodaję je codziennie albo do owsianki, albo do koktajlu, albo posypuję nimi sałatkę i polecam Wam gorąco uwzględnić je w codziennej diecie.

Zobacz: Co gwiazdy jedzą na drugie śniadanie?

ŚNIADANIE – WTOREK - OWSIANKA



Składniki:

• 4 łyżki płatków owsianych
• 3 łyżki pestek słonecznika
• 2 łyżki nasion chia
• około 2/3 szklanki mleka migdałowego
• maliny lub inne owoce
• miód lub syrop z agawy opcjonalnie

Płatki, pestki i nasiona zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia dodajemy maliny albo jakiekolwiek inne owoce. Jeśli ktoś lubi na słodko to można dodać odrobinę miodu lub syropu z agawy. Choć ja osobiście jem bez i jest „palce lizać!”.

Jak poszperacie w internecie, to znajdziecie mnóstwo przepysznych przepisów z nasionami chia. Ja cały czas próbuję nowych i wychodzą wspaniale.
Do dzieła! Miłego delektowania się chwilą śniadania!

Niech Twoje śniadanie da Ci kopa
Aga

Tekst, udostępniony przez Agnieszkę Kaczorowską portalowi MEDME, pochodzi z jej bloga: www.blogstar.pl

Zobacz: Dlaczego warto jeść czarne jagody?

Czytaj też: Czarnuszka - właściwości i zastosowanie

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA