Tydzień Śniadaniowy Agnieszki Kaczorowskiej Placuszki jaglane polane musem owocowym

Agnieszka Kaczorowska, aktorka i mistrzyni tańca oraz finalistka "Tańca z Gwiazdami", sama przygotowuje swoje posiłki. Przez kolejne dni tego tygodnia podpowiada, co można zjeść na pyszne i zdrowe śniadanie.

Jak mało słońca za oknem i czuć lekki chłód, to śniadanie tylko na ciepło, prawda? Różne rzeczy mi wtedy przychodzą do głowy w zależności od tego ile mam czasu, ale herbata na rozgrzanie jest obowiązkowa. Czarna mocna herbata odwadnia, więc nie polecam. Ja mam taki pyszny organiczny napar z czarnej porzeczki i jagód acai. Świetnie pasuje do mojej kolejnej propozycji śniadaniowej.

Zobacz: Co gwiazdy jedzą na drugie śniadanie?

ŚNIADANIE – CZWARTEK

W niej pojawiają się jagody goji. Są to jedne z najzdrowszych owoców świata, czyli kolejny bardzo dobry produkt i przy okazji niesamowicie smaczny. Jagody goji posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin, a w dodatku są niskokaloryczne. Polecam wprowadzić je do codziennej diety. U mnie zagościły na dobre jako dodatek do koktajli (także do tych zielonych, o których pisałam wczoraj), do sałatek, do musli, owsianek, omletów... Tak naprawdę to zawsze gdzieś pasują. A zatem z jagodami goji robimy placuszki jaglane polane musem owocowym.

Niech Twoje śniadanie da Ci kopa

Składniki:

- płatki jaglane
- mąka jaglana
- jagody goji
- nasiona chia
- płatki migdałów
- mleko roślinne
- olej kokosowy do smażenia
- mus owocowy i owoce

Płatki jaglane (daję 4 łyżki na porcję tylko dla mnie) zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy aż napęcznieją. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Dosypujemy goji, chia i płatki migdałów. Dolewamy trochę mleka roślinnego, ale tak aby masa była gęsta. Smażymy na oleju kokosowym na wolnym ogniu. Po usmażeniu polewamy musem owocowym i dodajemy owoce. Proponuję mus ze zmiksowanych truskawek, malin i goji albo przepyszny mus z jabłuszek, a na wierzch maliny, jeżyny i goji.

To śniadanie jest przepyszne! Pamiętajcie, że oprócz tego, że staramy się odżywiać bardzo zdrowo z szacunku do siebie i własnego ciała, to jeszcze przygotujmy sobie posiłek, który pięknie wygląda, aby ta chwila była wyjątkowa i dawała nam dużo pozytywnej energii na cały dzień. Jedząc takie śniadanie nie mogłam przestać się uśmiechać z zadowolenia, a pierwsza myśl, która mi przyszła, to: „zazdroszczę facetowi, któremu kiedyś będę robić takie śniadania!”. A tak naprawdę to sama sobie teraz zazdroszczę i jak dziwnie to nie brzmi, to próbuję powiedzieć, że mnie duma rozpiera jak jem tak pysznie, tak zdrowo i tak pięknie! Spróbujcie, polecam!

Życzę Wam smacznej porannej chwili dla siebie!

Aga

Tekst, udostępniony przez Agnieszkę Kaczorowską portalowi MEDME, pochodzi z jej bloga: www.blogstar.pl

Zobacz: Dlaczego warto jeść czarne jagody?

Czytaj też: Płatki jaglane - właściwości, kalorie, indeks glikemiczny i gluten

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA