Tydzień Śniadaniowy Agnieszki Kaczorowskiej - Zielony koktajl

Agnieszka Kaczorowska, aktorka i mistrzyni tańca oraz finalistka "Tańca z Gwiazdami", sama przygotowuje swoje posiłki. Przez kolejne dni tego tygodnia podpowiada, co można zjeść na pyszne i zdrowe śniadanie.

Mam nadzieję, że owsiano-malinowe śniadanie Wam smakowało. Pomyślmy co dalej. A może by tak na zielono?

ŚNIADANIE – ŚRODA

Moda na zielone koktajle zaczęła się już jakiś czas temu i już dawno ich spróbowałam, ale dopiero teraz na dobre weszły w skład moich codziennych posiłków. Zielone koktajle to także zdrowie i smak w jednym! Należy mieć zawsze w domu liście szpinaku/natkę pietruszki/sałatę rzymską lub awokado i na ich podstawie dokładać to, co jest w lodówce. Przynajmniej ja tak robię. Niektórzy robią koktajle na bazie jogurtu, ale ja uważam, że spokojnie można się go pozbyć i miksować tylko owoce, warzywa i zieloną bazę, ewentualnie z odrobiną mleka roślinnego.

Niech Twoje śniadanie da Ci kopa

Zielony koktajl to świetna alternatywa śniadania, ponieważ jest mocno wypełniający, więc przez długi czas nie czuję się głodna. Przy okazji mam dużo energii, którą daje mi najczęstszy dodatek, czyli banan, a także inne owoce. Można do niego oczywiście dodać również wspomniane przeze mnie nasiona chia. Tutaj najważniejsza jest inwencja twórcza…i zawartość lodówki.

Zobacz: Co gwiazdy jedzą na drugie śniadanie?

Składniki na prosty zielony koktajl:



- natka pietruszki i/lub liście szpinaku
- banan
- jabłko
- odrobina wody lub mleka roślinnego
Wszystko razem blendujemy i wypijamy do dna! Można posypać go płatkami migdałów albo zmiksować z chia i będzie jeszcze lepszy.

Składniki na wersję bardziej wyszukaną:

- 1/2 awokado
- szpinak
- mango
- 3 śliwki
- woda

Składniki na wersję trzecią:

- szpinak
- banan
- jabłko
- gruszka
- łyżeczka sproszkowanej macy
Maca należy do jednych z najzdrowszych produktów na świecie. Bardzo wzmacnia organizm, dlatego polecana jest wszystkim, którzy prowadzą aktywny tryb życia.

Kiedyś zmiksowałam też tylko samego banana i bazylię. I wyszło pycha!

Aga

Tekst, udostępniony przez Agnieszkę Kaczorowską portalowi MEDME, pochodzi z jej bloga: www.blogstar.pl

Zobacz: Dlaczego warto jeść czarne jagody?

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA