Układ immunologiczny kontra alergia pokarmowa

Starszy niż rok
Alergii pokarmowej sprzyja nadwrażliwy układ immunologiczny. Dlatego tak ważny jest stan przewodu pokarmowego.

Spis treści

Układ odpornościowy składa się z narządów, naczyń limfatycznych, limfocytów oraz innych komórek biorących udział w odpowiedzi immunologicznej. Przewód pokarmowy broni się przed związkami chemicznymi i czynnikami chorobowymi oraz alergenami, bo ze względu na ogromną powierzchnię, ciągle jest narażony na atak. 

Dbaj o florę bakteryjną

Pierwszą obroną są wytwarzane przez tkankę limfatyczną błony śluzowej przewodu pokarmowego przeciwciała IgA, które przedostają się do śliny oraz soku jelitowego pełniąc rozmaite funkcje obronne. Powodują zlepianie mikroorganizmów, uniemożliwiając ich wchłanianie oraz działają bakteriostatycznie i neutralizują toksyny bakteryjne. Oprócz przeciwciał miejscową barierę ochronną błony śluzowej przewodu pokarmowego tworzą:

  •  niskie pH soku żołądkowego,
  • enzymy proteolityczne,
  • laktoferryna,
  • lizozymy.

Nieodłącznym elementem i gwarantem właściwego procesu obronnego przewodu pokarmowego jest prawidłowa flora bakteryjna, a także ruchy perystaltyczne jelit oraz budowa nabłonka błony śluzowej. Jest to nabłonek cylindryczny, którego budowa utrudnia przenikanie szkodliwych czynników w głąb błony śluzowej. Szczelność nabłonka uwarunkowana jest także wiekiem, co jest uzasadnieniem większych predyspozycji niemowlaków i małych dzieci do alergii pokarmowych. Sytuacji takiej sprzyja także fakt, że stężenie przeciwciał IgA w surowicy krwi, dopiero w pierwszym roku życia osiąga wartości zbliżone wartości właściwej dla człowieka dorosłego. Natomiast układ odpornościowy rozwija się przez wiele lat, a swoją dojrzałość osiąga dopiero w okresie dojrzewania ok. 13-14 roku życia.

Prawidłowe zasiedlenie przewodu pokarmowego niektórymi szczepami bakterii jest niezwykle przyjazne ze względu na:
•    wytwarzanie witaminy K w jelicie grubym,
•    zapobieganie rozwojowi mikroorganizmów chorobotwórczych,
•    podnoszenie odporności organizmu.

Więcej: Cała prawda o alergii pokarmowej

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Czy uważasz, że żywność ekologiczna jest smaczniejsza od tradycyjnej?

  Tak

  Nie

  Nie widzę różnicy

  Nie wiem

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA