Zgodnie z zaleceniami maksymalna dzienna dawka to 5g (tj. płaska łyżeczka) soli kuchennej (w przeliczeniu ok. 2000 mg sodu). Okazuje się, że przekraczamy ten limit nawet o 3 razy!
Problem w tym, że sól jest wszędzie, nawet w produktach, w których nigdy byśmy się nie spodziewali. Na co powinniśmy uważać?
Reklama
1. Zacznijmy od oczywistości:
a. Wędliny, kiełbasa - Zawartość soli w tych produktach zależy od producenta i od rodzaju wędliny, zazwyczaj jednak możemy przyjąć 2 - 3g soli na 100g. Polędwica luksusowa zawiera aż 4g soli/100g, a salami 5,2 g! Zatem 2 plasterki polędwicy luksusowej mogą już w połowie pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na sól!
b. Sery – najwięcej soli zawierają sery dojrzewające, żółte i topione. Wartości te mogą dochodzić aż do 4,7g w 100g! Na cenzurowanym powinny się znaleźć ser roquefort (z zawartością 3,8g soli) i ser feta (3,3g soli).
Lepiej wybierać twarogi i sery homogenizowane. One cechują się najniższą zawartością soli wśród serów.
c. Konserwy rybne i ryby wędzone – 100g wędzonej ryby dostarczy nam średnio ponad 3g soli. Zjadając 200g porcję już przekraczamy dzienny limit spożycia soli. 100g konserwy to natomiast ok. 1,3–1,7g soli.
d. Dania gotowe, zupki instant, słone przekąski – to prawdziwe bomby soli. W porcji niepozornej zupki znajdziemy aż 2,5g soli. 100g chipsów dostarczy ok. 2g soli. Słone paluszki to natomiast aż 4,5g soli!!!
e. Marynaty, sosy, gotowe mieszanki przypraw – te produkty zawierają ogromne ilości soli. Przoduje tu sos sojowy, sos teryaki, sosy rybne. Potrafią one dostarczyć 7-8 g soli w 100g. Co dodatkowo może zaskakiwać to:
i. Musztarda - Zawiera ona aż 6,3 g soli w 100g!
ii. Ketchup – 2,4 g soli/100g.
iii. Sos pomidorowy – 1g soli na 100g sosu.
Reklama
2. Chleb, bułki, pieczywo
Zazwyczaj nie myślimy o pieczywie jako o produkcie, który dostarcza nam dużych ilości sodu. Ale spożywany codziennie stanowi całkiem potężne źródło soli. 100g bułki pszennej czy bagietki to ok. 1,4 – 1,8 g soli.
Co zatem możemy zrobić? Wybierać pieczywo o jak najniższej zawartości soli. Czytać etykiety i pamiętać, że w chlebach pełnoziarnistych zazwyczaj sodu jest mniej.
Reklama
3. Płatki śniadaniowe
Tak. Płatki śniadaniowe przeładowane są solą. W 100g płatków kukurydzianych znajdziemy aż 2,5g soli! Gotowe smakowe płatki śniadaniowe też zawierają jej spore ilości, dlatego starajmy się wybierać płatki owsiane, żytnie, jęczmienne – zawsze bez dodatków.
Reklama
4. Wszelkie kiszone i marynowane warzywa: ogórki kiszone, oliwki, kapary
Kiszone ogórki i kapusta mogą wydawać nam się podejrzane, ale oliwki i kapary? O tych produktach zazwyczaj nie myślimy jako o źródłach soli. A 100g oliwek to aż 6g soli!
Kiszone ogórki średnio zawierają jej 2,4 g, a kiszona kapusta ok.0,7g, co wciąż jest wysoką wartością.
Reklama
5. Sok pomidorowy i soki warzywne
Zazwyczaj myśląc o sokach mamy obawy dotyczące zawartości cukru w tego typu napojach. W przypadku soków warzywnych problemem jest zawartość soli. Może ona dochodzić aż do 0,7-0,8g soli na 100 ml produktu! Pamiętajmy, że średnia zawartość małej butelki to 330ml, tak więc butelka np. soku pomidorowego dostarczy nam ponad 2 g soli!
Rada: czytaj etykiety i wybieraj opcje „bez soli” lub z najniższą zawartością sodu.
Jak sobie zatem radzić z wszechobecną solą? Czytajmy etykiety, zwracajmy uwagę na wielkości porcji, a w naszych domach nauczmy się przyprawiać dania mieszankami ziół, a kiedy tylko możliwe wybierajmy produkty o niskiej zawartości sodu.