Znajdują się one również w przeróżnych dodatkach do jedzenia – w tym wszystkim, co ma tylko towarzyszyć właściwemu posiłkowi, a nie jest potrawą samą w sobie.
Warto zdawać sobie sprawę z tego, ile dodatkowych kalorii fundujemy naszemu organizmowi, gdyż zdecydowana większość z nich bardzo szybko zasila rezerwy tkanki tłuszczowej.
Reklama
Cukier niejedno ma imię
Przede wszystkim, należy bardzo uważnie czytać etykiety i zdawać sobie sprawę z tego, że oprócz nadania słodkiego smaku, cukier pełni także rolę konserwantu. Dlatego też, pamiętajmy, że cukrem jest sacharoza, glukoza, dekstroza, fruktoza, maltodekstryna, sorbitol, galaktoza, syrop kukurydziany, koncentrat soku owocowego, miód, syrop glukozowo-fruktozowy. Czasem może okazać się, że oprócz cukru w składzie nie ma prawie nic innego.
Warto zatem z większą starannością wybierać produkty w sklepie, a z listy zakupów skreślić:
1. Napoje gazowane
Jedna puszka zawiera 40 gramów cukru, co przy dziennej zalecanej normie – 50 gramów – jest ilością niemal kosmiczną. Ponadto – żeby tak słodki napój nie miał konsystencji gęstego syropu – dodaje się do niego kwasu fosforowego, który niszczy nasze kości. Słodka trucizna.
Reklama
2. Płatki śniadaniowe
Większość z nich, nawet tych określanych przez producenta jako „fit”, zawiera 20 g cukru w porcji. Warto przyjrzeć się etykietom i wybrać nieprzetworzone płatki, zarodki czy otręby zbożowe.
3. Sos pomidorowy
Często cukier otwiera listę składników, co oznacza, że jest go więcej niż pomidorów. Keczup dodany do posiłku niepostrzeżenie znacznie zwiększa jego kaloryczność.
Reklama
4. Owoce w puszce
Z lekką przekąską nie mają one nic wspólnego. Aby się nie popsuły, trzeba je zakonserwować w ogromnej ilości cukru, co sprawia, że ich porcja może zawierać nawet do 25 gramów cukru.
5. Sosy sałatkowe
Wiadomo, że trzeba unikać tych na bazie majonezu, bo są kaloryczne i tłuste. Niemniej jednak, w ich odmianach light tłuszcz zastępuje się cukrem pod różnymi postaciami, co dla zdrowia organizmu tak naprawdę nie stanowi większej różnicy. Do sałatek najlepiej własnoręcznie przygotować sos na bazie kilku kropel oliwy, soku z cytryny i świeżych ziół.
6. Soki owocowe
Ssą one mistrzem w udawaniu zdrowego produktu. Pamiętajmy, że tylko świeżo wyciśnięte soki bez grama substancji dodatkowych zasługują na nasze uznanie. Wszelkie nektary, napoje i słodzone soki warto z powrotem odłożyć na półkę.
7. Jogurty
One również powszechnie znane są jako te służące zdrowiu. Trzeba jednak wiedzieć, że te owocowe potrafią mieścić nawet do 5 łyżeczek cukru w porcji. O wiele lepiej jest wybrać jogurt naturalny i – jeśli nie wyobrażamy sobie spożywania go bez dodatków –samodzielnie dorzucić do niego owoce.
O negatywnych konsekwencjach nadmiernego spożycia cukru mówi się bardzo wiele. Nie zaszkodzi zatem posiadanie świadomości, że nie tylko słodkie z definicji produkty są jego kopalnią i że znaleźć go można niemal wszędzie. Na szczęście, mądre decyzje żywieniowe mogą nas obronić przed jego inwazją.
Zobacz też: Cukier kokosowy - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Paulina Owsińska - dietetyk, psycholog. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Poznańskim Ośrodku Zdrowia Psychicznego, Poradni Leczenia Uzależnień i Współuzależnień czy w Poradni Dietetycznej. Uczestniczka konferencji, prowadząca warsztaty i szkolenia psychologiczne i dietetyczne. Popularyzuje psychoedukację i wiedzę o zdrowym odżywianiu, współpracuje z osobami w różnym wieku i statusie. Podkreśla znaczenie kształcenia i rozwoju przez całe życie. Obecnie psychoterapeuta w trakcie szkolenia w Szkole Psychoterapii Poznawczo-Behawioralnej.