Ukryty cukier. 7 produktów, których powinieneś unikać

Nie da się ukryć, że nie wszystko, co wydaje nam się być zdrowym i pełnowartościowym produktem, takowym jest. Często pod etykietką, na której widnieją kłosy zboża, świeże owoce i warzywa, ukrywają się tony cukru.
Spis treści

Znajdują się one również w przeróżnych dodatkach do jedzenia – w tym wszystkim, co ma tylko towarzyszyć właściwemu posiłkowi, a nie jest potrawą samą w sobie.

Warto zdawać sobie sprawę z tego, ile dodatkowych kalorii fundujemy naszemu organizmowi, gdyż zdecydowana większość z nich bardzo szybko zasila rezerwy tkanki tłuszczowej.

Cukier niejedno ma imię

Przede wszystkim, należy bardzo uważnie czytać etykiety i zdawać sobie sprawę z tego, że oprócz nadania słodkiego smaku, cukier pełni także rolę konserwantu. Dlatego też, pamiętajmy, że cukrem jest sacharoza, glukoza, dekstroza, fruktoza, maltodekstryna, sorbitol, galaktoza, syrop kukurydziany, koncentrat soku owocowego, miód, syrop glukozowo-fruktozowy. Czasem może okazać się, że oprócz cukru w składzie nie ma prawie nic innego.

Warto zatem z większą starannością wybierać produkty w sklepie, a z listy zakupów skreślić:

1. Napoje gazowane

Jedna puszka zawiera 40 gramów cukru, co przy dziennej zalecanej normie – 50 gramów – jest ilością niemal kosmiczną. Ponadto – żeby tak słodki napój nie miał konsystencji gęstego syropu – dodaje się do niego kwasu fosforowego, który niszczy nasze kości. Słodka trucizna.

2. Płatki śniadaniowe

Większość z nich, nawet tych określanych przez producenta jako „fit”, zawiera 20 g cukru w porcji. Warto przyjrzeć się etykietom i wybrać nieprzetworzone płatki, zarodki czy otręby zbożowe.

3. Sos pomidorowy

Często cukier otwiera listę składników, co oznacza, że jest go więcej niż pomidorów. Keczup dodany do posiłku niepostrzeżenie znacznie zwiększa jego kaloryczność.

4. Owoce w puszce

Z lekką przekąską nie mają one nic wspólnego. Aby się nie popsuły, trzeba je zakonserwować w ogromnej ilości cukru, co sprawia, że ich porcja może zawierać nawet do 25 gramów cukru.

5. Sosy sałatkowe

Wiadomo, że trzeba unikać tych na bazie majonezu, bo są kaloryczne i tłuste. Niemniej jednak, w ich odmianach light tłuszcz zastępuje się cukrem pod różnymi postaciami, co dla zdrowia organizmu tak naprawdę nie stanowi większej różnicy. Do sałatek najlepiej własnoręcznie przygotować sos na bazie kilku kropel oliwy, soku z cytryny i świeżych ziół.

6. Soki owocowe

Ssą one mistrzem w udawaniu zdrowego produktu. Pamiętajmy, że tylko świeżo wyciśnięte soki bez grama substancji dodatkowych zasługują na nasze uznanie. Wszelkie nektary, napoje i  słodzone soki warto z powrotem odłożyć na półkę.

7. Jogurty

One również powszechnie znane są jako te służące zdrowiu. Trzeba jednak wiedzieć, że te owocowe potrafią mieścić nawet do 5 łyżeczek cukru w porcji. O wiele lepiej jest wybrać jogurt naturalny i – jeśli nie wyobrażamy sobie spożywania go bez dodatków –samodzielnie  dorzucić do niego owoce.

O negatywnych konsekwencjach nadmiernego spożycia cukru mówi się bardzo wiele. Nie zaszkodzi zatem posiadanie świadomości, że nie tylko słodkie z definicji produkty są jego kopalnią i że znaleźć go można niemal wszędzie. Na szczęście, mądre decyzje żywieniowe mogą nas obronić przed jego inwazją.

Zobacz też: Cukier kokosowy - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny

Paulina Owsińska - dietetyk, psycholog. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Poznańskim Ośrodku Zdrowia Psychicznego, Poradni Leczenia Uzależnień i Współuzależnień czy w Poradni Dietetycznej. Uczestniczka konferencji, prowadząca warsztaty i szkolenia psychologiczne i dietetyczne. Popularyzuje psychoedukację i wiedzę o zdrowym odżywianiu, współpracuje z osobami w różnym wieku i statusie. Podkreśla znaczenie kształcenia i rozwoju przez całe życie. Obecnie psychoterapeuta w trakcie szkolenia w Szkole Psychoterapii Poznawczo-Behawioralnej.

Więcej z kateogrii: Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Najbardziej sycące produkty - oto 7 niskokalorycznych produktów
Przeczytaj artykuł
Badanie słuchu u dzieci i noworodków - na czym polega?
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Pytanie: W jakim wieku dostrzegłaś objawy zaburzeń hormonalnych?

  >15

  15-20

  20-30

  30<

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!
Podobne artykuły
Najbardziej sycące produkty - oto 7 niskokalorycznych produktów
Badanie słuchu u dzieci i noworodków - na czym polega?
Dieta przy nadciśnieniu - co jeść i czego unikać?
Sposoby na wzmacnianie odporności. Sprawdź TOP 5

Przychodnia online dla Ciebie

Szybka konsultacja lekarska online przez telefon.

Zacznij leczenie, przedłuż receptę na przyjmowane leki - szybko i bez kolejek.

Wybierz konsultację

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Ból owulacyjny - ile trwa i jak go załagodzić?
Dieta ketogeniczna – na czym polega? Zasady i jadłospis
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
RDW CV - co znaczy wysokie lub niskie?
D-dimery: norma, badanie i wyniki. Przyczyny podwyższonych?

Reklama