} ?>

Dla Ciebie, na zdrowie!

Warzywa i owoce, które powinieneś jeść w grudniu

Co roku wszechobecne reklamy niejako mimochodem dają nam do zrozumienia, że grudzień to bezapelacyjnie miesiąc, w którym w naszym menu powinny niepodzielnie królować coca-cola i słodkie czekoladki. Nic bardziej mylnego! Nie dajmy się zwariować i rozkoszujmy się o wiele zdrowszymi grudniowymi propozycjami jedzeniowymi.
Spis treści

Wydawać by się mogło, że w tych krótkich i szarych dniach już nic dobrego na talerzu nas nie spotka. Hmm, dobrego może jeszcze (w końcu tłuste frytki są pyszne), ale zdrowego już na pewno nie. Czasy świeżych i pachnących ogrodem warzyw są już dawno za nami (albo daleko przed nami), a te importowane z ciepłych krajów nie mają z nimi za wiele wspólnego. Co wtedy trzeba zrobić, by nie popaść w jedzeniowy marazm? Wystarczy jeszcze raz dobrze się rozejrzeć po sklepowych półkach!

Czytaj też: Warzywa i owoce, które powinieneś jeść w listopadzie

Reklama

Mandarynki – niegdysiejszy symbol luksusu

Jeszcze nie tak dawno temu mandarynki były prawdziwym symbolem Świąt Bożego Narodzenia. Na szczęście dzisiaj o nie o wiele łatwiej, więc warto na stałe włączyć je do diety. Dostarczają bowiem organizmowi solidnej dawki witamin i składników mineralnych. Dzięki zawartości witaminy A wpływają korzystnie na wzrok oraz stan skóry, włosów i paznokci. Są one również skuteczną bronią w walce z przeziębieniem, gdyż dostarczają sporej porcji witaminy C. Ze względu na kwas foliowy nie powinno ich zabraknąć przede wszystkim w diecie kobiet w ciąży. Ponadto w tym niewielkim owocu odnajdziemy prawdziwe bogactwo składników mineralnych – żelaza, cynku, wapnia, fosforu, magnezu i potasu. Jedzenie mandarynek zapobiega zatem niedokrwistości, problemom z koncentracją, chorobom kości, łagodzi napięcia nerwowe. Jakby tego było mało, udowodniono, że zawarta w tych owocach nobiletyna zapobiega odkładaniu się tłuszczu w wątrobie. Dzięki temu nie straszna już otyłość, miażdżyca, cukrzyca typu 2 i choroby serca.

Reklama

Orzechy włoskie nakarmią nie tylko mózg

Kształt orzechów włoskich nie jest dziełem przypadku. Matka Natura jasno daje nam do zrozumienia, że to świetne paliwo dla umysłu – m.in. ze względu na to, że są dobrym źródłem niezbędnych do jego pracy fosforu, miedzi i manganu. Zawarte w orzechach nienasycone kwasy tłuszczowe chronią nas ponadto przed chorobami układu sercowo-naczyniowego i mogą z powodzeniem zastąpić w tym względzie ryby. Ponadto są one niezastąpione w profilaktyce nowotworów oraz gwarantują świetny wygląd skóry i włosów.

Reklama

Buraki – rodzime źródło zdrowia

W polskich domach nie sposób spędzić Bożego Narodzenia bez talerza gorącego barszczu. I słusznie! Buraki pod różną postacią warto spożywać jak najczęściej, gdyż dostarczają nam one witaminy C, B1, kwasu foliowego, beta-karotenu, potasu i wapnia. Wzmocnią one zatem odporność, obniżą zbyt wysokie ciśnienie, przyczynią się do zwalczania anemii (mają silne krwiotwórcze działanie), odsuną od nas choroby nowotworowe, a paniom w kwiecie wieku pomogą w łagodzeniu objawów menopauzy. Niemniej jednak – ze względu na wysoki indeks glikemiczny – ostrożnie powinni do niego podchodzić chorujący na cukrzycę.

W czasie gdy pogoda za oknem pozostawia wiele do życzenia, nasze organizmy powinniśmy traktować ze zdwojoną troską. W zachowaniu zdrowia i pozytywnego nastawienia do świata pomoże nam niejedno warzywo czy owoc. I zrobi to o wiele lepiej niż nawet najpyszniejsza czekoladka…

Zobacz: Suszone owoce. 5 zdrowych propozycji

Paulina Owsińska - dietetyk, psycholog. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Poznańskim Ośrodku Zdrowia Psychicznego, Poradni Leczenia Uzależnień i Współuzależnień czy w Poradni Dietetycznej. Uczestniczka konferencji, prowadząca warsztaty i szkolenia psychologiczne i dietetyczne. Popularyzuje psychoedukację i wiedzę o zdrowym odżywianiu, współpracuje z osobami w różnym wieku i statusie. Podkreśla znaczenie kształcenia i rozwoju przez całe życie. Obecnie psychoterapeuta w trakcie szkolenia w Szkole Psychoterapii Poznawczo-Behawioralnej.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Żywienie
Źródła wapnia. Oto produkty bogate w wapń. Sprawdź, co jeść by być zdrowym
Produkty bogate w wapń
Dieta przy zapaleniu żołądka – co jeść? Przykładowy jadłospis
Ryby to doskonały składnik diety przy zapaleniu żołądka
Śniadania z awokado – pomysły na zdrowe przepisy
Kanapka z awokado
Podobne artykuły
Dieta przy kamicy żółciowej
Dieta przy kamicy żółciowej – co jeść? Przykładowy jadłospis
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Produkty w diecie po usunięciu woreczka żółciowego
Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – jadłospis
Koszerne jedzenie
Koszerne jedzenie - co to jest żywność koszerna?
Zdrowy talerz w diecie przy menopauzie
Dieta w menopauzie - jadłospis. Co warto jeść, a czego lepiej unikać?

Reklama


Dokucza Ci ból i obrzęk gardła?
Sprawdź, co to oznacza!