Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗
Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗
Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗

Warzywa i owoce, które powinieneś kupować w listopadzie

Jeśli wydaje Ci się, że wraz ze zmianą czasu z Twojego talerza nieodwołalnie zniknęły na najbliższe pół roku warzywa i owoce, to jesteś w błędzie. Sprawdź, w co warto zaopatrzyć swoją spiżarnię w najbliższych dniach.
Jadalne kasztany
Źródło: 123RF
Spis treści

Listopadowe słoty, ponure dni i wyjątkowo krótka wędrówka słońca po nieboskłonie nie może usprawiedliwiać nudy, szarości i monotonii w kuchni. Wbrew pozorom, jesienny posiłek nie musi składać się jedynie z ziemniaków, ogórków kiszonych i innych zimowych przetworów. Bez wątpienia są one smaczne i zdrowe. W dodatku znamy je od zawsze i lubimy jeść, ale czy warto na tym poprzestawać? A jakby wprowadzić do tego zestawu coś zupełnie nowego?

Reklama

Endywia

Charakteryzuje się niską wartością energetyczną, więc bez problemu mogą się w niej rozsmakować osoby dbające o linię czy odchudzające się. Ponadto zawiera znaczną ilość związków o charakterze przeciwutleniającym, co sprawia, że chroni nas przed nowotworami i opóźnia procesy starzenia się. Ze względu na zawarty w niej wapń, fosfor i magnez jest szczególnie polecana osobom mającym problemy z układem kostnym. Endywia to również bogate źródło żelaza, więc nie powinni od niej stronić zmagający się z niedokrwistością. Jakby tego było mało, pomaga ona w zaburzeniach wątrobowych, problemach jelitowych, wspomaga system immunologiczny, poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

Reklama

Fenkuł (koper włoski)

W okresie, gdy katar, gorączka i kaszel atakują nas silniej niż zwykle, warto zwiększyć w codziennej diecie podaż witaminy C. Zamiast sięgać po suplementy, można wprowadzić na talerz bogaty w nią fenkuł. Jeśli jednak nie udało nam się uniknąć zachorowania, koper włoski złagodzi jego przebieg.

Rozrzedza bowiem śluz zalegający w oskrzelach i ułatwia jego wykrztuszenie. Fenkuł powinien także na stałe zagościć u młodych mam. Z jednej strony pomaga on w kolkach u niemowlaków, a z drugiej wzmaga produkcję mleka u karmiących piersią. Dla mężczyzn, cenną informacją może okazać się to, że wzmacnia on potencję i bywa stosowany jako afrodyzjak.

Reklama

Kasztany jadalne

Mimo że nie rosną w naszym klimacie, to jednak coraz częściej możemy spotkać je w supermarkecie czy u ulicznych sprzedawców, którzy proponują nam je w formie pieczonej. Warto dać się skusić i sprawdzić, czy nam smakują. A warto, żeby smakowały! Są one bowiem cennym źródłem witaminy C (której zawierają tyle samo, co cytryna), wapnia, fosforu, magnezu, manganu, siarki, żelaza, cynku, witamin z grupy B, witamin E, a także wspomagającej pamięć lecytyny. Ze względu na zawartość skrobi skutecznie zaspokajają apetyt. Ponadto można je przygotowywać na szereg różnych sposobów, co sprawia, że monotonia nam nie straszna.

Rodzime warzywa i owoce, które znane nam są od zawsze, nie są w niczym gorsze od tych nieco bardziej egzotycznych. Niemniej jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby czerpać z bogactwa tak jednego, jak i drugiego. Takie małe zamieszanie w kuchni może przynieść zaskakująco pozytywne owoce.

Czytaj też: Warzywa i owoce, które powinieneś kupować w październiku

 

Paulina Owsińska - dietetyk, psycholog. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Poznańskim Ośrodku Zdrowia Psychicznego, Poradni Leczenia Uzależnień i Współuzależnień czy w Poradni Dietetycznej. Uczestniczka konferencji, prowadząca warsztaty i szkolenia psychologiczne i dietetyczne. Popularyzuje psychoedukację i wiedzę o zdrowym odżywianiu, współpracuje z osobami w różnym wieku i statusie. Podkreśla znaczenie kształcenia i rozwoju przez całe życie. Obecnie psychoterapeuta w trakcie szkolenia w Szkole Psychoterapii Poznawczo-Behawioralnej.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Warzywa
Czy cukinię można jeść na surowo?
Surowca cukinia
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Ugotowany młody bób w miseczce
Seler naciowy - właściwości lecznicze i odżywcze. Jak wpływa na zdrowie?
Seler naciowy pokrojony na desce kuchennej
Podobne artykuły
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Sałatka z selerem naciowym
Seler naciowy - sprawdź przepisy na ciepłe potrawy z selera oraz zdrowe sałatki
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?

Reklama


Niesamowite ptaki, których śpiew słychać wiosną!
Sprawdź!