Dla Ciebie, na zdrowie!

Warzywa i owoce, które powinieneś kupować w październiku

Jakie warzywa i owoce najlepiej kupować w październiku? Smacznych i zdrowych propozycji jest bardzo dużo. Warto przyjrzeć się m.in. pasternakowi, pigwie czy patisonowi.
owoce warzywa
Spis treści

Jesień na dobre zagościła w naszym kraju. W zapomnienie odeszły świeże warzywa i owoce zrywane prosto z krzaczka. Maliny i truskawki odnaleźć możemy już tylko w zamrażarce, a i pomidory nie smakują tak dobrze, jak wcześniej. Niemniej jednak, ci, którzy poszukują ciekawych smaków i niecodziennych doznań kulinarnych, w każdej porze roku znajdą dla siebie coś interesującego. W miesiącu na „p” warto w centrum uwagi postawić:

Zobacz też: Warzywa i owoce, które powinieneś kupować w listopadzie

Reklama

1. Pasternak

Rodzime warzywo, które wieki temu zostało wyparte przez ziemniaki. Za przywróceniem jego pozycji na polskich stołach przemawiają jego właściwości uspokajające, przeciwbólowe, regulujące krążenie, obniżające ciśnienie i pobudzające trawienie. Charakteryzuję się dużą zawartością potasu, witaminy C i witamin z grupy B. Można z niego przyrządzić puree, surówkę, placki (w taki sam sposób jak placki ziemniaczane), a nawet frytki!

Reklama

2. Patison

To warzywo z rodziny dyniowatych jako pierwsi uprawiali Aztekowie, a do Europy trafiło ono za pośrednictwem Hiszpanów. Kusi niską wartością energetyczną i mocą składników mineralnych – szczególnie magnezu, wapnia i potasu. Znajdziemy w nim też ponadprzeciętną – jak na warzywa dyniowate – ilość witaminy C oraz witaminy z grupy B. Ponadto patison jest lekkostrawny, więc może być stosowany w wielu restrykcyjnych dietach. Reguluje on pracę układu trawiennego i przemianę materii. W kuchni znajduje wiele zastosowań – od surówek i dodatków do dań mięsnych po konfitury i dżemy.

Czytaj też: Produkty, których nie powinieneś trzymać w lodówce

Reklama

3. Pigwa

W okresie zwiększonej zapadalności na przeziębienia i grypę pigwa jest wprost nie do zastąpienia. Wzmacnia ona odporność i pobudza apetyt. Ponadto reguluję pracę układu pokarmowego, przeciwdziała wymiotom, wzdęciom, biegunkom, regeneruje wątrobę. Spożywana na surowo oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich, co jest nieocenione w profilaktyce nowotworów. Właściwość tę pigwa zawdzięcza obecności pektyn, których ma najwięcej ze wszystkich owoców. Szczególnie ceniona jest za to, że nie przyswaja zanieczyszczeń ze środowiska. Stosuje się ją do przygotowywania nalewek, galaretek, ciast, dżemów czy nawet okładów na hemoroidy i przeciwzmarszczkowych płynów do przemywania twarzy. Wachlarz możliwości jej wykorzystania najlepiej oddaje bogactwo jej zalet.

Reklama

4. Paprykę

Sezon na paprykę kończy się wraz z ostatnimi dniami października, więc warto jeszcze nacieszyć się jej smakiem, a organizm wspomóc zawartymi w niej składnikami. Dzięki różnorodności jej odmian dostępnych w naszych sklepach możemy ją wykorzystać na szereg różnych sposobów. Niemniej jednak, najwięcej witamin i składników mineralnych ma w postaci surowej. Dla zachowania zdrowia, witalności i młodego wyglądu warto jak najczęściej wspomagać się zawartymi w niej antyoksydantami. Ponadto zawarta w niej kapsaicyna działa rozgrzewająco, pobudza apetyt i okazuje się skuteczną bronią w walce z rakiem.

W czasie, kiedy dni stają się coraz smutniejsze i bardziej szare, nie pozwólmy, by i tym krokiem poszły nasze posiłki. Korzystajmy z bogactw jesieni, ile tylko się da, próbujmy nowych smaków i nie bójmy się eksperymentować w kuchni. Może jakiś nowy przepis na stałe wejdzie do naszego menu? Kto wie…

Czytaj też: Warzywa i owoce, które powinieneś kupować we wrześniu

 

Paulina Owsińska - dietetyk, psycholog. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Poznańskim Ośrodku Zdrowia Psychicznego, Poradni Leczenia Uzależnień i Współuzależnień czy w Poradni Dietetycznej. Uczestniczka konferencji, prowadząca warsztaty i szkolenia psychologiczne i dietetyczne. Popularyzuje psychoedukację i wiedzę o zdrowym odżywianiu, współpracuje z osobami w różnym wieku i statusie. Podkreśla znaczenie kształcenia i rozwoju przez całe życie. Obecnie psychoterapeuta w trakcie szkolenia w Szkole Psychoterapii Poznawczo-Behawioralnej.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Przeczytaj artykuł
Mniszek lekarski - właściwości i zastosowanie. Na co pomaga?
Mniszek lekarski w na stole
Przeczytaj artykuł
Syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić? Przepis
Syrop z mleczu mniszka lekarskiego
Podobne artykuły
Koszerne jedzenie
Żywność koszerna - co to znaczy i jakie są zasady koszerności?
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Szparagi - właściwości zielonych i białych. Jak je gotować?
Jadalne kasztany
Warzywa i owoce, które powinieneś kupować w listopadzie
Może to Cię zainteresuje
Żółte kwiaty wiesiołka
Wiesiołek - na co pomaga i jak stosować? Właściwości rośliny
grupa ludzi w strojach kąpielowych w zimnym klimacie robi selfie i stosuję metodę Wina Hofa
Metoda Wima Hofa - co daje? Efekty ćwiczeń oddechowych
Najzdrowsze ryby na papierze do pieczenia
Najzdrowsze ryby - dla dzieci i dorosłych. Które gatunki?
Dławiąca się kobieta
Zadławienie - u dziecka i dorosłego. Zasady pierwszej pomocy

Reklama


Jak mobilizować bliznę? 🩹
Sprawdź!