Dla Ciebie, na zdrowie!

Warzywa i owoce, które powinieneś kupować we wrześniu

Jakie warzywa i owoce najlepiej kupować we wrześniu? Smacznych i zdrowych propozycji jest bardzo dużo. Warto przyjrzeć się m.in. dereniowi, czarnej rzepie i oberżynie.
Spis treści

I stało się. Dni są coraz krótsze, temperatury coraz niższe, lato powoli się kończy… Nadchodzi jesień. Ale zanim na dobre rozgości się ona w naszym kraju, swoimi urokami obdarzy nas wrzesień. Ten pomost między gorącym latem a deszczową jesienią niesie ze sobą ogromny kosz obfitości w postaci różnorakich warzyw i owoców.

Pierwsze chłodniejsze dni zwiastują zbiory fasoli, bobu, cukinii, papryki, marchwi, pietruszki, cebuli i buraków. W sadach przychodzi pora na jabłka, śliwki czy gruszki. Wszystkie te warzywa i owoce ta prawdziwa kopalnia witamin, składników mineralnych i substancji bioaktywnych. Ich popularność i dostępność sprawiają, że są częstym gościem na naszych stołach. Niemniej jednak, nie wyczerpują one listy dobrodziejstw, które oferuje nam wrzesień.

W tym miesiącu warto się przyjrzeć także dereniowi, czarnej rzepie i oberżynie.

Reklama

Dereń

To owoc podobny nieco w smaku do wiśni, a w działaniu – do żurawiny. Jest bardzo bogaty w witaminę C, dzięki której wzmacnia naszą odporność. Ponadto znaleźć w nim można witaminę A służącą wzrokowi, paznokciom, skórze i włosom. Poza tym warto wiedzieć, że dereń wspomaga trawienie, działa korzystnie na układ moczowy i układ krwionośny, obniża ciśnienie krwi. Zawartości cennych substancji bioaktywnych zawdzięcza natomiast swoje działanie przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i antynowotworowe.

Można z niego przyrządzić pyszne nalewki i syropy. Powinni  od niego stronić jednakże chorujący na wrzody żołądka i dwunastnicy.

Reklama

Czarna rzepa

Znana jest również jako czarna rzodkiew. Słynie ze swoich właściwości wzmacniających – podobno była ona podstawowym pożywieniem budowniczych pracujących przy wznoszeniu piramid w Egipcie. Szczególnie polecana jest przy niedokrwistości, kaszlu, zapaleniu górnych dróg oddechowych, problemach trawiennych i kamicy moczanowej. Jako sok do nacierania można jej także używać przy zapaleniu korzonków i nerwobólach.

Tak szerokie zastosowanie zawdzięcza ona dużym ilościom witamin C, B1 i B2, B3 oraz potasu, żelaza, wapnia, magnezu, siarki. Ponadto hamuje łojotok, działa antybakteryjnie i odkażająco. Z niej również można przyrządzić nalewkę, która następnie posłuży do wcierania w obolałe mięśnie czy stanie się ratunkiem dla trudno gojących się ran.

Reklama

Oberżyna

Ta z kolei znana jest również jako bakłażan. To nasz niezawodny sprzymierzeniec w walce ze starzeniem się.  Wspomaga pamięć i układ moczowy, obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni przed nowotworami. Dzięki zawartości błonnika pobudza do pracy układ pokarmowy, a niska wartość energetyczna sprawia, że przysłuży się odchudzaniu. Ponadto otwiera szereg kulinarnych możliwości. Można go podawać w formie chipsów, można faszerować dowolnym mięsem i serem, można z niego przyrządzić musakę czy leczo. W ostatnie ciepłe dni z powodzeniem sprawdzi się na grillu.

Wrzesień to ten miesiąc, w którym dostępna jest jeszcze większość z tych warzyw i owoców, które królowały na naszych stołach całe lato, a jednocześnie pojawiają się już te, która na myśl przywodzą jesienne wieczory. Taka mieszanka tworzy niemałe pole do popisu i pobudza do działania w kuchni. Zatem nie pozostaje nic innego niż przewertowanie książek kucharskich, wybranie smakowitego przepisu i gotowanie! Do dzieła!

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Przeczytaj artykuł
Mniszek lekarski - właściwości i zastosowanie. Na co pomaga?
Mniszek lekarski w na stole
Przeczytaj artykuł
Syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić? Przepis
Syrop z mleczu mniszka lekarskiego
Podobne artykuły
Koszerne jedzenie
Żywność koszerna - co to znaczy i jakie są zasady koszerności?
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Szparagi - właściwości zielonych i białych. Jak je gotować?
Jadalne kasztany
Warzywa i owoce, które powinieneś kupować w listopadzie
Może to Cię zainteresuje
Żółte kwiaty wiesiołka
Wiesiołek - na co pomaga i jak stosować? Właściwości rośliny
grupa ludzi w strojach kąpielowych w zimnym klimacie robi selfie i stosuję metodę Wina Hofa
Metoda Wima Hofa - co daje? Efekty ćwiczeń oddechowych
Najzdrowsze ryby na papierze do pieczenia
Najzdrowsze ryby - dla dzieci i dorosłych. Które gatunki?
Dławiąca się kobieta
Zadławienie - u dziecka i dorosłego. Zasady pierwszej pomocy

Reklama


Jak mobilizować bliznę? 🩹
Sprawdź!