Warzywa w każdym posiłku - jak to zrobić?

Wszyscy wiemy, że warzywa to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Ich spożycie warunkuje niezawodne funkcjonowanie organizmu, a także chroni przed wolnymi rodnikami będącymi przyczyną starzenia czy dostarcza substancji mających zapobiec rozwojowi nowotworów. Czy jednak potrafimy je odpowiednio włączać do codziennej diety?

Takie ułożenie jadłospisu, by w każdym posiłku znalazło się chociaż jedno warzywo, jest raczej kwestią chęci i wyobraźni niż przeszkodą nie do pokonania. Jeśli na co dzień ograniczasz się do mięsa, nabiału i produktów zbożowych, a warzywa traktujesz po macoszemu, najwyższy czas to zmienić. Sprawa jest banalnie prosta.

Zobacz: Warzywa w puszce - zdrowe czy niezdrowe? Dietetyk odpowiada

Śniadanie

Najmniej skomplikowane rozwiązania są z reguły najlepsze. W tym przypadku wystarczy jedynie kanapkę z szynką i serem wzbogacić w nieco kolorów. Tak naprawdę mogą wystarczyć dwa: zielonego dodadzą kiełki, sałata, rukola lub ogórek (w okresie jesienno-zimowym niech to będzie ogórek kiszony, gdyż świeży pozbawia nas tak cennej w tym czasie witaminy C). Czerwony akcent może stanowić pomidor lub papryka. Ta ostatnia zresztą dostępna jest w tak szerokiej gamie kolorystycznej, że można nieco poszaleć.

Zobacz: Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia?

Drugie śniadanie

Gdy na drugie śniadanie nie chcemy już jeść kanapek, to przygotujmy sobie świeże krojone warzywa. Świetne okażą się marchewki, które są idealne do swobodnego podgryzania. Dobrym rozwiązaniem są też sałatki: roszponka, oliwki, rzodkiewka, pomidor, kompozycja dowolna. Do tego nieco oliwy, ulubiony ser, szynka czy jajko i przekąska gotowa.

Obiad

W tym posiłku niepodzielnie królują zupy: fasolowa, grochowa, kalafiorowa, barszcz, selerowa, do wyboru, do koloru! Dobrze skomponowany talerz z drugim daniem powinien się natomiast składać w połowie z warzyw, w jednej czwartej z mięsa, ryb czy roślin strączkowych będących źródłem białka, a w pozostałej części z tzw. dodatku skrobiowego: ziemniaków, kaszy, ryżu czy makaronu. Pomysłom na włączenie warzyw nie ma tu końca. Mogą to być różnego rodzaju surówki, mizerie, gotowany groszek z marchewką, fasolka szparagowa, kapusta kiszona…

Podwieczorek

Warto pamiętać, żeby w drugiej połowie dnia zamiast owoców, które przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej, sięgać raczej po warzywa. Dobrze sprawdzi się lekka sałatka, sok warzywny czy smoothie, czyli zmiksowane warzywa połączone z kefirem czy jogurtem. Smoothie szpinakowe czy pietruszkowe cieszą się coraz większą popularnością.

Kolacja

W ostatnim posiłku przed snem warzywa mogą ukrywać się pod różnymi postaciami. Dobrym wyborem na pewno będzie omlet z cebulą, czosnkiem, porem czy pomidorem, posypany natką pietruszki. Można też postawić na faszerowaną paprykę, zapiekany pełnoziarnisty makaron z cukinią lub bakłażanem albo lasagne szpinakową. Jak kto lubi.

Głównym składnikiem większości warzyw jest woda. Dzięki temu są one niskokaloryczne i mogą bez obaw spożywać je osoby na diecie redukcyjnej. Najzdrowsze są te w postaci surowej lub – o ile na surowo zjeść się ich nie da – gotowane na parze. Starajmy się sięgać po warzywa o każdej porze dnia!

Sprawdź: Warzywa w każdym posiłku - jak to zrobić?

Paulina Owsińska - dietetyk, psycholog. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Poznańskim Ośrodku Zdrowia Psychicznego, Poradni Leczenia Uzależnień i Współuzależnienia czy w Poradni Dietetycznej. Uczestniczka konferencji, prowadząca warsztaty i szkolenia psychologiczne i dietetyczne. Popularyzuje psychoedukację i wiedzę o zdrowym odżywianiu, współpracuje z osobami w różnym wieku i statusie. Podkreśla znaczenie kształcenia i rozwoju przez całe życie. Obecnie psychoterapeuta w trakcie szkolenia w Szkole Psychoterapii Poznawczo-Behawioralnej

Czytaj: Post Daniela, czyli na czym polega dieta Daniela

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Jak często pijesz kawę?

  wcale

  raz na kilka dni

  codziennie

  2-3 dziennie

  więcej niż 3 dziennie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA