Wątroba – co powinniśmy o niej wiedzieć?

wątroba

Artykuł sponsorowany

Artykuł sponsorowany
Wątroba to jeden z najważniejszych organów w naszym organizmie. Bez niego, nasze ciało nie poradziłoby sobie z trawieniem przyjmowanych pokarmów. Czynności wątroby są różnorakie; to bardzo wielofunkcyjny organ. Co warto wiedzieć na ten temat? Jak dbać o wątrobę?

Budowa wątroby

Wątroba to największy gruczoł w organizmie człowieka, należący do układu pokarmowego. U mężczyzn waży od 1500 do 1700 gramów, u kobiet – 1300 do 1500 gramów. Jednak gdy wątroba napełniona jest krwią, zwiększa swoją objętość – przeważnie o 500-800 gramów. Organ znajduje się z prawej strony ciała, w prawym podżebrzu, położony pod przeponą. Ze względu na sporą wielkość, przechodzi jednak do górnego podbrzusza i lewego podżebrza. Budowa wątroby nie jest skomplikowana i składa się z czterech płatów.

Największy jest prawy; kolejno znajdują się także lewy, czworoboczny i ogoniasty. Większość wątroby pokrywa otrzewna, a jej miąższ otoczony jest torebką wątrobową w charakterze włóknistej błony. Wątroba posiada tak zwane podwójne unaczynienie: około 70 do 80 proc. krwi dostaje się do niej przez żyłę wrotną, a pozostałe 20 do 30 proc. – przez tętnicę wątrobową. Krew z żyły wrotnej dostarcza składniki odżywcze i sole mineralne, a tętnica wątroba – krew utlenianą. Ze względu na podwójny system unaczynienia, wątroba, w zależności od rodzaju otrzymywanej krwi, podzielona jest na kilka odrębnych, samodzielnych czynnościowo fragmentów. To istotne zwłaszcza przy zabiegach chirurgicznych – wystarczy wówczas operować uszkodzoną część, bez ingerencji w pozostałe. Około 60-70 proc. wszystkich komórek wątroby to hepatocyty. Żyją około roku; sama wątroba posiada ogromne możliwości regeneracji. 

Funkcje wątroby – do czego jest nam potrzebny ten narząd?

Funkcje wątroby są bardzo istotne dla naszego organizmu, do tego jest ich wyjątkowo dużo. Przede wszystkim wątroba zajmuje się przemianą składników odżywczych: węglowodanów, białek i tłuszczów. Poza tym wytwarza glukozę oraz gromadzi ją i uwalnia w razie potrzeby do organizmu. Wątroba rozkłada również tłuszcze do kwasów żółciowych, a węglowodany i białka są przez nią przekształcane właśnie w tłuszcze. Syntetyzuje cholesterol, lipoproteiny i fosfolipidy. To w tym organie wytwarza się żółć – niezbędna do trawienia tłuszczów. Żółć wątrobowa to mieszanina kwasów tłuszczowych, kwasów żółciowych, bilirubiny, fosfolipidów, cholesterolu, elektrolitów i wody. W zależności od potrzeb, dobowa ilość jej wytwarzania jest różna i waha się od 250 do 1100 mililitrów.

Wątroba odpowiada jednocześnie za wytworzenie aż 85 proc. białek znajdujących się w organizmie człowieka, na przykład albumin, czy protrombiny, które odpowiadają za procesy krzepnięcia krwi. To również magazyn licznych witamin: A, B12, D3, a także żelaza. Wątroba detoksykuje organizm, pozbywając się szkodliwych substancji, na przykład amoniaku (który przekształca w mocznik) czy alkoholu. Odpowiada również za trawienie leków i hormonów. Jednak wbrew pozorom, wątroba nie pełni jedynie funkcji związanych ściśle z układem pokarmowym; jest również ważnym narządem odpornościowym. Immunologiczne funkcje wątroby to przede wszystkim proces fagocytozy, czyli pochłanianie resztek martwych komórek, produktów przemiany materii, które mogą wywołać stan zapalny i oderwanych fragmentów tkanek wewnętrznych. Praca wątroby jest więc nieoceniona dla naszego organizmu!

Jak dbać o wątrobę? Krótki poradnik

Wielu z nas obawia się niewydolności wątroby, jako nie tylko poważnego, ale i utrudniającego życie schorzenia. Warto więc zadbać o profilaktykę chorób tego organu. Podstawą powinna być odpowiednia dieta. Jak dbać o wątrobę poprzez nawyki żywieniowe? Przede wszystkim – warto ograniczyć alkohol, wyjątkowo toksyczny dla komórek wątrobowych. Narząd odciążymy także dzięki wyeliminowaniu zbyt dużej ilości tłuszczów z diety. Powinniśmy więc unikać ciężkostrawnych i bardzo tłustych posiłków. Również żywność przetworzona, a więc z dodatkiem antybiotyków, pestycydów czy hormonów, powinna zniknąć z naszego żywienia. Jak dbać o wątrobę? W miarę możliwości, warto także ograniczyć długie stosowanie obciążających wątrobę leków. Dieta odpowiednia dla naszej wątroby to dieta bogata w gotowane na parze warzywa, fasolę, ryż, siemię lniane, soczewicę, groch, pieczywo pełnoziarniste, tłoczone na zimno oleje, ryby morskie, zioła, owoce i miód. Nie powinniśmy natomiast przesadzać z ilością czerwonego mięsa, białego pieczywa, nabiału, prażonych orzechów oraz cukru.

Gdy zastanawiamy się, jak dbać o wątrobę, musimy także rozważyć ochronę przed wirusowym zapaleniem wątroby typu A i B – poprzez zaszczepienie się na wywołujące je wirusy HAV i HBV. Niestety, ciągle nie wynaleziono szczepionki na wirus WZW wywołujący wirusowe zapalenie wątroby typu C; możemy jednak chronić się przed nim, unikając ryzyka przerwania ciągłości tkanki – na przykład u tatuażysty czy kosmetyczki. W profilaktyce wątroby warto stosować także przyprawy takie jak kolendra, imbir, czosnek czy cynamon oraz wypijać co najmniej półtora litra wody mineralnej dziennie.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA