Wielkanoc w wersji light

Artykuł sponsorowany

Artykuł sponsorowany
Dwa razy w roku nasze stoły uginają się pod ciężarem przeróżnych przystawek, dań i deserów. Nawoływanie do umiaru przy polskim stole brzmi niemal jak nietakt, jednak ze względu na zdrowie warto nieco „odchudzić” tegoroczną Wielkanoc przy pomocy kilku dietetycznych przepisów.



My Polacy tak mamy – lubimy przejadać się w święta. Dwa razy w roku nasze stoły uginają się pod ciężarem przeróżnych przystawek, dań i deserów. Tradycja (i łakomstwo) nakazuje spróbować wszystkiego po trochu i zwykle każdy świąteczny posiłek kończy się poluzowaniem paska o co najmniej trzy dziurki. Nawoływanie do umiaru przy polskim stole brzmi niemal jak nietakt, jednak ze względu na zdrowie warto nieco „odchudzić” tegoroczną Wielkanoc przy pomocy kilku dietetycznych przepisów.



Składniki:
- 4 jajka,
- 4 duże pomidory,
- 50 g sera podpuszczkowego,
- jogurt naturalny,
- musztarda,
- sok z cytryny,
- kiełki rzeżuchy,
- szczypiorek,
- sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół i usunąć żółtka. Pomidory starannie umyć, odciąć fragmenty z szypułkami, a następnie wydrążyć za pomocą łyżeczki. Dwie łyżki jogurtu wymieszać z odrobiną musztardy i kilkoma kroplami soku z cytryny. Uzyskany sos połączyć z utartymi widelcem żółtkami i miąższem z pomidorów. Dodać starty ser, posiekany szczypiorek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Połówki jajek wypełnić masą, wydrążone pomidory pokroić w ćwiartki i lekko posolić. Wszystko ułożyć na półmisku i udekorować kiełkami z rzeżuchy.

Źródło przepisu: www.twojasylwetka.pl.

Sprawdź: 7 pomysłów na zdrowe święta z rodziną



Składniki:
- 200 g szynki drobiowej w plasterkach,
- 300 g szparagów ze słoika,
- 2 jajka na twardo,
- ugotowana marchewka, strąk czerwonej papryki,
- galareta: cebula, szklanka białego wina, 10 łyżek żelatyny, liść laurowy, łyżeczka pieprzu ziarnistego, 3 ziarna ziela angielskiego, natka pietruszki, sól.

Sposób przygotowania:
Żelatynę namoczyć w ⅓ szklanki wody. Cebulę obrać i wrzucić do garnka, a następnie zalać winem i 365 ml wody. Dosypać przyprawy i natkę pietruszki, gotować przez 5 min. Oddzielić składniki od wywaru, do którego należy dodać sól i żelatynę. Mieszać, aż galaretka się rozpuści. Szparagi osuszyć, jajka pokroić w plastry, paprykę i szynkę posiekać w drobną kostkę, a ugotowaną marchew w cienkie płatki. Na dno salaterki wylać odrobinę galarety. Ułożyć jajka, szynkę i szparagi, a następnie zalać porcją galarety do połowy miski. Odczekać do zastygnięcia. Na wierzchu ułożyć marchew i paprykę i zalać resztą wywaru. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Podawać z chrzanem lub z sokiem z cytryny.

Źródło przepisu: www.twojasylwetka.pl.

[[strona]]



Składniki:
- ½ kg wołowiny,
- ½ kg chudej wieprzowiny,
- 1 bułka,
- 2 jajka,
- czerwona papryka,
- garść fasolki szparagowej,
- pół słoika marynowanych cebulek,
- ½ szklanki bułki tartej,
- pieprz, sól, rozmaryn.

Sposób wykonania:
Mięso ugotować z przyprawami, a następnie zemleć. Wymieszać z jajkami i namoczoną bułką. Fasolkę ugotować i pokroić, paprykę posiekać. Wszystkie składniki dokładnie zmieszać. Powstałą masę umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie. Piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni C.

Źródło przepisu: www.twojasylwetka.pl.

Czytaj: 5 chorób, jakich możesz nabawić się w te święta



Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 2 łyżki otrąb pszennych,
- 2 łyżki płatków jęczmiennych,
- 3 jajka,
- 2 marchewki,
- 2 jabłka,
- 10 suszonych moreli,
- 10 suszonych żurawin,
- ½ szklanki cukry trzcinowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru wanilinowego.

Sposób wykonania:
Jajka zmiksować na puszystą masę, dodać cukier trzcinowy i wanilinowy i zmiksować ponownie. Marchewki i jabłka umyć, obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jajek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i, cały czas miksując, wsypać otręby, siemię oraz płatki jęczmienne. Do otrzymanej masy wrzucić pokrojone suszone owoce oraz startą marchew i jabłka. Delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia babki wysmarować masłem i obsypać odrobiną mąki. Przelać masę do formy i piec przez ok. 45 min w temperaturze 180 stopni C. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Na koniec posypać cukrem pudrem i płatkami migdałów.

Źródło przepisu: www.smakowitykasek.pl.



Składniki:
- 200 ml kremówki,
- 150 g migdałów,
- 100 g płatków owsianych,
- 100 g orzechów włoskich,
- 50 g sezamu,
- 100 g suszonych moreli,
- 100 g suszonych śliwek,
- 50 g rodzynek,
- 100 g masła,
- 6 łyżek miodu,
- 4 łyżki konfitury z pomarańczy,
- sok z pomarańczy.

Sposób przygotowania:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, a następnie posiekać razem z orzechami. Morele, śliwki i rodzynki zalać wrzątkiem i odcedzić, gdy spęcznieją. Sparzone owoce drobno pokroić i wymieszać z posiekanymi migdałami i orzechami. Do garnka wrzucić masło, dodać miód i śmietanę, po czym zagotować. Wsypać bakalie i dolać soku z pomarańczy, a następnie gotować przez 3 minuty na wolnym ogniu. Cały czas mieszać masę, aby nie przywarła do garnka. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej masę i równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 20 min. Wystudzony mazurek posmarować konfiturą.

Źródło przepisu: www.mojdietetyk.pl



Jeśli jednak wolisz pozostać przy samodzielnie opracowanym świątecznym jadłospisie, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka uniwersalnych wskazówek. Dzięki nim Twoje dania staną się lekkostrawne i mniej kaloryczne, a jednocześnie zachowają swój „wielkanocny” smak:
- Do przygotowywanych potraw dodawaj ziół – zarówno świeżych, jak i suszonych. Na szczególną uwagę zasługują kminek, jałowiec, gorczyca, imbir oraz rozmaryn, gdyż ułatwiają i przyśpieszają trawienie.
- Wystrzegaj się majonezu i śmietany. Do sałatek i zup możesz równie dobrze dodać jogurtu naturalnego.
- Z wielkanocnego menu wykreśl tłuste mięsa. Najmniej kaloryczne propozycje – indyk, schab i polędwica – ugotuj, upiecz lub przygotuj na grillu bez dodatku tłuszczu.
- Piecz ciasta z mąki pełnoziarnistej. Duża zawartość błonnika przyśpieszy ruchy jelit, a co za tym idzie przemianę materii. Dzięki błonnikowi szybciej odczuwa się poczucie sytości.
- Pomiędzy posiłkami zamiast słodyczy i ciastek podjadaj owoce.

Przeczytaj także:

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA