Wielkanoc w wersji light

Dwa razy w roku nasze stoły uginają się pod ciężarem przeróżnych przystawek, dań i deserów. Nawoływanie do umiaru przy polskim stole brzmi niemal jak nietakt, jednak ze względu na zdrowie warto nieco „odchudzić” tegoroczną Wielkanoc przy pomocy kilku dietetycznych przepisów.

Artykuł sponsorowany



My Polacy tak mamy – lubimy przejadać się w święta. Dwa razy w roku nasze stoły uginają się pod ciężarem przeróżnych przystawek, dań i deserów. Tradycja (i łakomstwo) nakazuje spróbować wszystkiego po trochu i zwykle każdy świąteczny posiłek kończy się poluzowaniem paska o co najmniej trzy dziurki. Nawoływanie do umiaru przy polskim stole brzmi niemal jak nietakt, jednak ze względu na zdrowie warto nieco „odchudzić” tegoroczną Wielkanoc przy pomocy kilku dietetycznych przepisów.



Składniki:
- 4 jajka,
- 4 duże pomidory,
- 50 g sera podpuszczkowego,
- jogurt naturalny,
- musztarda,
- sok z cytryny,
- kiełki rzeżuchy,
- szczypiorek,
- sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół i usunąć żółtka. Pomidory starannie umyć, odciąć fragmenty z szypułkami, a następnie wydrążyć za pomocą łyżeczki. Dwie łyżki jogurtu wymieszać z odrobiną musztardy i kilkoma kroplami soku z cytryny. Uzyskany sos połączyć z utartymi widelcem żółtkami i miąższem z pomidorów. Dodać starty ser, posiekany szczypiorek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Połówki jajek wypełnić masą, wydrążone pomidory pokroić w ćwiartki i lekko posolić. Wszystko ułożyć na półmisku i udekorować kiełkami z rzeżuchy.

Źródło przepisu: www.twojasylwetka.pl.

Sprawdź: 7 pomysłów na zdrowe święta z rodziną



Składniki:
- 200 g szynki drobiowej w plasterkach,
- 300 g szparagów ze słoika,
- 2 jajka na twardo,
- ugotowana marchewka, strąk czerwonej papryki,
- galareta: cebula, szklanka białego wina, 10 łyżek żelatyny, liść laurowy, łyżeczka pieprzu ziarnistego, 3 ziarna ziela angielskiego, natka pietruszki, sól.

Sposób przygotowania:
Żelatynę namoczyć w ⅓ szklanki wody. Cebulę obrać i wrzucić do garnka, a następnie zalać winem i 365 ml wody. Dosypać przyprawy i natkę pietruszki, gotować przez 5 min. Oddzielić składniki od wywaru, do którego należy dodać sól i żelatynę. Mieszać, aż galaretka się rozpuści. Szparagi osuszyć, jajka pokroić w plastry, paprykę i szynkę posiekać w drobną kostkę, a ugotowaną marchew w cienkie płatki. Na dno salaterki wylać odrobinę galarety. Ułożyć jajka, szynkę i szparagi, a następnie zalać porcją galarety do połowy miski. Odczekać do zastygnięcia. Na wierzchu ułożyć marchew i paprykę i zalać resztą wywaru. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Podawać z chrzanem lub z sokiem z cytryny.

Źródło przepisu: www.twojasylwetka.pl.

[[strona]]



Składniki:
- ½ kg wołowiny,
- ½ kg chudej wieprzowiny,
- 1 bułka,
- 2 jajka,
- czerwona papryka,
- garść fasolki szparagowej,
- pół słoika marynowanych cebulek,
- ½ szklanki bułki tartej,
- pieprz, sól, rozmaryn.

Sposób wykonania:
Mięso ugotować z przyprawami, a następnie zemleć. Wymieszać z jajkami i namoczoną bułką. Fasolkę ugotować i pokroić, paprykę posiekać. Wszystkie składniki dokładnie zmieszać. Powstałą masę umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie. Piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni C.

Źródło przepisu: www.twojasylwetka.pl.



Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 2 łyżki otrąb pszennych,
- 2 łyżki płatków jęczmiennych,
- 3 jajka,
- 2 marchewki,
- 2 jabłka,
- 10 suszonych moreli,
- 10 suszonych żurawin,
- ½ szklanki cukry trzcinowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru wanilinowego.

Sposób wykonania:
Jajka zmiksować na puszystą masę, dodać cukier trzcinowy i wanilinowy i zmiksować ponownie. Marchewki i jabłka umyć, obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jajek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i, cały czas miksując, wsypać otręby, siemię oraz płatki jęczmienne. Do otrzymanej masy wrzucić pokrojone suszone owoce oraz startą marchew i jabłka. Delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia babki wysmarować masłem i obsypać odrobiną mąki. Przelać masę do formy i piec przez ok. 45 min w temperaturze 180 stopni C. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Na koniec posypać cukrem pudrem i płatkami migdałów.

Źródło przepisu: www.smakowitykasek.pl.



Składniki:
- 200 ml kremówki,
- 150 g migdałów,
- 100 g płatków owsianych,
- 100 g orzechów włoskich,
- 50 g sezamu,
- 100 g suszonych moreli,
- 100 g suszonych śliwek,
- 50 g rodzynek,
- 100 g masła,
- 6 łyżek miodu,
- 4 łyżki konfitury z pomarańczy,
- sok z pomarańczy.

Sposób przygotowania:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, a następnie posiekać razem z orzechami. Morele, śliwki i rodzynki zalać wrzątkiem i odcedzić, gdy spęcznieją. Sparzone owoce drobno pokroić i wymieszać z posiekanymi migdałami i orzechami. Do garnka wrzucić masło, dodać miód i śmietanę, po czym zagotować. Wsypać bakalie i dolać soku z pomarańczy, a następnie gotować przez 3 minuty na wolnym ogniu. Cały czas mieszać masę, aby nie przywarła do garnka. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej masę i równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 20 min. Wystudzony mazurek posmarować konfiturą.

Źródło przepisu: www.mojdietetyk.pl



Jeśli jednak wolisz pozostać przy samodzielnie opracowanym świątecznym jadłospisie, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka uniwersalnych wskazówek. Dzięki nim Twoje dania staną się lekkostrawne i mniej kaloryczne, a jednocześnie zachowają swój „wielkanocny” smak:
- Do przygotowywanych potraw dodawaj ziół – zarówno świeżych, jak i suszonych. Na szczególną uwagę zasługują kminek, jałowiec, gorczyca, imbir oraz rozmaryn, gdyż ułatwiają i przyśpieszają trawienie.
- Wystrzegaj się majonezu i śmietany. Do sałatek i zup możesz równie dobrze dodać jogurtu naturalnego.
- Z wielkanocnego menu wykreśl tłuste mięsa. Najmniej kaloryczne propozycje – indyk, schab i polędwica – ugotuj, upiecz lub przygotuj na grillu bez dodatku tłuszczu.
- Piecz ciasta z mąki pełnoziarnistej. Duża zawartość błonnika przyśpieszy ruchy jelit, a co za tym idzie przemianę materii. Dzięki błonnikowi szybciej odczuwa się poczucie sytości.
- Pomiędzy posiłkami zamiast słodyczy i ciastek podjadaj owoce.

Przeczytaj także:

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

<-- popup -->