Witamina D a rak sutka

Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

W diecie Polek jest zbyt mała zawartość witaminy D, co może skutkować zwiększoną częstością występowania raka sutka

Badania wskazują, że kobiety spożywające niewielkie, w porównaniu z zaleceniami, ilości pokarmów zawierających witaminę D są bardziej skłonne do zachorowania na raka sutka. Dotyczy to w większym stopniu kobiet po menopauzie, jak wynika z badań prowadzonych na Wydziale Medycyny Rodzinnej i Społecznej Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego.

Zobacz: Niezbędne witaminy i składniki mineralne – gdzie ich szukać?

Niedobór witaminy D

Niestety kobiety, w tym także Polki, spożywają jedynie ¼ zalecanej dawki witaminy D, która wynosi 5 µg do 50 roku życia, w okresie 51-65 lat zapotrzebowanie wzrasta do 10 µg, natomiast po 65 roku życia wynosi aż 15 µg na dobę. Japonki znaczniej rzadziej chorują na raka sutka, co jest w świetle powyższych badań wiązane jest z faktem, iż spożywają sześciokrotnie większe ilości witaminy D (ok. 30 µg dziennie). Może mieć to związek z niewielkim spożyciem ryb, które rzadko spotyka się w jadłospisach Polaków, natomiast są częstą potrawą widniejącą na japońskim stole.

Badania prowadzone w warunkach laboratoryjnych pozwoliły wysnuć wniosek, że witamina D spowalnia wzrost komórek nowotworowych, a  badania na zwierzętach wykazały zmniejszenie występowania raka sutka o połowę.

Więcej na temat witaminy D przeczytasz w „Cała prawda o witaminie słońca”.

Przeczytaj także: Witaminy – co o nich wiemy?

Zobacz: Witamina D ochroni płuca palacza

Sprawdź: Witamina D nie tylko dla dzieci

Temat miesiąca: Skuteczne sposoby na ból gardła