Witamina E może obniżać ryzyko zachorowania na raka wątroby

Badania opublikowane w Journal of the National Cancer Institute wykazały, że odpowiednio wysoka ilość witaminy E w codziennej diecie może uchronić przed rakiem wątroby.

Naukowcy z Instytutu Onkologii w Szanghaju oraz Uniwersytetu Vanderbilt w Nashville (stan Tennessee) przeprowadzili badania na grupie ponad 130 tys. kobiet i mężczyzn z Chin, w wieku od 40 do 74 lat. Warto wiedzieć, że w Chinach występuje 54% przypadków raka wątroby.

Zobacz: Niezbędne witaminy i składniki mineralne – gdzie ich szukać?

Witamina E a wątroba

Badacze co 2-3 lata przeprowadzali z nimi wywiad na temat ich nawyków żywieniowych (w tym zażywania suplementów witaminy E), prowadzonego trybu życia i przebytych chorób. Po upływie 10-ciu lat porównali oni stan zdrowia tych, u których w codziennej diecie nie zabrakło witaminy E z tymi, którzy spożywali jej mało. Po tym czasie zdiagnozowano łącznie 247 przypadków raka wątroby wśród badanych osób.

Po porównaniu wyników badań osób chorych i zdrowych pod kątem spożycia witaminy E, ustalono, że u tych z badanych osób, które deklarowały zażywanie kiedykolwiek w przeszłości witaminy E – co najmniej trzy razy w tygodniu przez ponad dwa miesiące – ryzyko raka wątroby było o 48% niższe niż u tych, którzy nie zażywali jej nigdy.

W analizie badań uwzględniono również dane uczestników badania dotyczące czynników ryzyka raka wątroby, takich jak: wiek, wskaźnik masy ciała (BMI), występowanie nowotworu w rodzinie, przebyte WZW typu B lub C, marskość wątroby czy cukrzyca. Brano również pod uwagę na spożycie przez nich alkoholu i palenie papierosów.

Czytaj też: Witamina C w iniekcjach pomaga leczyć raka

Rak wątroby z witaminą C

Przy okazji tych samych badań wykazano również, że mężczyźni, którzy zażywali suplementy z witaminą C wykazywali większą podatność na raka wątroby. Również palacze są znacznie bardziej narażeni na tę chorobę. Obecnie naukowcy nie są jednak w stanie wyjaśnić, jaki mechanizm za to odpowiada.

W ostatnich latach udowodniono jednak, że zażywanie preparatów z wysokimi dawkami witaminy E bardzo niekorzystnie wpływa na zdrowie, dlatego najlepszym źródłem tej witaminy jest prawidłowo zbilansowana dieta, oparta przede wszystkim na orzechach, migdałach, jajach, zielonych warzywach i oleju roślinnym.

Warto wiedzieć, że rak wątroby jest piątym najczęstszym nowotworem złośliwym u mężczyzn i siódmym u kobiet. Jest też trzecią przyczyną zgonów z powodu nowotworów na świecie.

Przeczytaj także: Witaminy – co o nich wiemy?

Zobacz też: Zioła na wątrobę - ostropest, dziurawiec i mniszek lekarski

Najczęściej czytane
  1. Cukier brzozowy, czyli cała prawda o ksylitolu
  2. Grilluj na zdrowie! 5 przepisów na zdrowego grilla
  3. Borówka brusznica – działanie i właściwości lecznicze
  4. Jaki chleb jest najzdrowszy? Dietetyk radzi
  5. Produkty, których nie powinieneś trzymać w lodówce
Oglądaj w MedMeTV
  1. Alergia: czy powiększony migdałek może być wynikiem alergii?
  2. Ćwiczenia terapeutyczne przy zawrotach głowy