Zapotrzebowanie na witaminy zależy od wieku, stanu organizmu i stylu życia człowieka. Najbardziej potrzebują ich ludzie chorzy, w podeszłym wieku, osoby żyjące w stresie oraz nadużywające alkoholu i tytoniu. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze wzrasta także w czasie ciąży oraz intensywnej pracy fizycznej i umysłowej.
Niestety nasz organizm potrafi wytworzyć tylko dwie witaminy: D i K. Pierwsza z nich powstaje w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego, a witaminę K produkują bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym. Reszta musi zostać dostarczona wraz z pożywieniem. Niestety, nasza żywność jest w dużym stopniu przetworzona, przez co zawiera mniej witamin i składników mineralnych niż dawniej. Poza tym wiele z nich jest traconych podczas gotowania i podgrzewania posiłków.
Reklama
Sprawdź, jakich witamin ci brakuje:
1. Suche, łamliwe włosy, szara cera oraz tzw. "gęsia skórka" na rękach i nogach mogą świadczyć o niedoborze witaminy A. Jej duże ilości znajdują się w rybach morskich, natomiast beta-karoten, prekursor witaminy A, występuje w owocach oraz żółtych, pomarańczowych i zielonych warzywach.
2. Nadmierny łojotok skóry oraz zajady, czyli pęknięcia skóry w kącikach ust, mogą być spowodowane niedostateczną ilością witamin B2. Znajdziemy ją mięsie, jajkach i przetworach zbożowych z pełnego ziarna.
3. Przedwczesne siwienie włosów występuje w przypadku niedoboru witaminy A, B5 lub kwasu foliowego. Ich braki możemy uzupełnić jedząc nasiona roślin strączkowych, zielone warzywa, podroby, ciemne pieczywo, orzechy i pestki słonecznika.
4. Zmęczona, zwiotczała cera to skutek braku witaminy E. Jest ona nazywana witaminą młodości, gdyż hamuje starzenie się organizmu. Razem z witaminami A i C należy do tzw. przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Zapobiega to powstawaniu miażdżycy i jej następstw, takich jak zawał serca i udar mózgu oraz nowotwory. Naturalne źródła witaminy E to kiełki pszenicy, oleje roślinne, żółtka jaj, orzechy oraz ryby i ciemnozielone warzywa.
5. W przypadku niedoboru witaminy C częściej zapadamy na infekcje, jesteśmy zmęczeni i pozbawieni energii. Aby temu zapobiec, wprowadźmy do naszej diety więcej owoców - cytrusy, czarne porzeczki i truskawki - oraz warzyw. Duże ilości witaminy C zawierają przede wszystkim warzywa kapustne, natka pietruszki oraz ziemniaki.
6. Depresja, problemy ze snem oraz nadmierna drażliwość mogą być efektem niedoboru kwasu foliowego i witaminy B6 oraz B12. Aby zlikwidować te dolegliwości powinniśmy jeść więcej produktów z pełnego ziarna zbóż, mięsa (głównie wątróbki), ryb oraz ciemnozielonych, liściastych warzyw i bobu.
Jak zapobiec stratom witamin?
Odpowiedni poziom witamin i minerałów jest niezwykle ważny, dlatego jeśli występują niedobory należy je niezwłocznie uzupełnić. Oprócz zbilansowanej diety można sięgnąć po preparaty, pomagające pozbyć się niedoborów. Co ważne, dawka powinna być dopasowana do wieku i indywidualnych potrzeb. Jeśli szukasz odpowiedniego preparatu kliknij tutaj.
Warzywa i owoce najlepiej spożywać w stanie surowym. Gotowanie i duszenie powodują bowiem niszczenie większości witamin. Straty te można zmniejszyć gotując potrawy na parze lub z minimalną ilością wody oraz skracając czas ich przyrządzania. Pamiętajmy, że niektóre witaminy (A, D, E i K) lepiej wchłaniają się w obecności tłuszczy. Dlatego do każdej surówki powinniśmy dodawać nieco oleju lub oliwy z oliwek.
Niedobory witamin można także uzupełniać stosując różnorodne preparaty witaminowe. Przed rozpoczęciem kuracji warto jednak skonsultować się z lekarzem, gdyż nadmiar niektórych witamin (głównie A i D) może być równie szkodliwy jak ich niedobór.
Zobacz: