Wygraj z salmonellą

Bakteriami salmonelli, które powodują przykre dolegliwości żołądkowe, zakażamy się drogą pokarmową, spożywając żywność niepoddaną obróbce termicznej albo niedogotowaną (zakażenie wtórne), żywość skażoną odchodami lub poprzez picie zanieczyszczonej wody (zakażenie pierwotne). Źródłem bakterii są głównie zwierzęta hodowlane i dzikie (przede wszystkim ptaki), rzadziej inni ludzie. W ramach zapobiegania salmonellozie najważniejsze są zasady dotyczące higieny osobistej i miejsca przygotowania posiłków.
 



Salmonella i profilaktyka

Bakteriami salmonelli, które powodują przykre dolegliwości żołądkowe, zakażamy się drogą pokarmową, spożywając żywność niepoddaną obróbce termicznej albo niedogotowaną (zakażenie wtórne), żywość skażoną odchodami lub poprzez picie zanieczyszczonej wody (zakażenie pierwotne). Źródłem bakterii są głównie zwierzęta hodowlane i dzikie (przede wszystkim ptaki), rzadziej inni ludzie. W ramach zapobiegania salmonellozie najważniejsze są zasady dotyczące higieny osobistej i miejsca przygotowania posiłków.

Dlatego jeśli chcesz uniknąć zachorowania na salmonellozę, przede wszystkim myj ręce. O higienę rąk należy dbać: po skorzystaniu z toalety, kontakcie ze zwierzętami (szczególnie dotyczy ptactwa, gadów, bydła) lub z ich odchodami, po zmianie pieluszki, dotykaniu skorupek jaj lub surowego mięsa i obowiązkowo przed przygotowaniem posiłków.

Zobacz też: Najczęstsze zatrucia pokarmowe.



Czy wiesz, że ulubionym siedliskiem bakterii są wilgotne gąbki i zmywaki? Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się zarazków, należy utrzymywać w czystości całą kuchnię – blaty robocze, naczynia i sprzęty kuchenne. Warto przeznaczyć oddzielną deskę do krojenia surowego mięsa i dokładne myć sprzęty używane przy przyrządzaniu surowego mięsa i jaj.



Dbaj o jedzenie

Przede wszystkim przechowuj żywność w niskiej temperaturze i zapobiegaj rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności! Wydziel miejsca w lodówce na surowe mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami.

Zobacz też: Groźny szczep salmonelli zbiera żniwo w Afryce.



Dbaj o całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania. Żywność poddawaj działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie czy – najmniej skuteczne – smażenie). Jaja umyj przed rozbiciem skorupki, a jeśli chcesz je wykorzystać na surowo do wyrobu potraw i deserów – parz we wrzątku ok. 10 sekund.



Unikaj jedzenia lodów, sosów sałatkowych, majonezu, ciast i ciasteczek (szczególnie z kremem) pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców, a także picia nieprzegotowanej wody oraz nieprzegotowanego i niepasteryzowanego mleka i jego produktów.

Zobacz też: Alergia lubi atakować czyściochów.



Szczególny rygor higieniczny należy zachować podczas przygotowywania posiłków dla niemowląt, dzieci, osób starszych i chorych (mają obniżoną odporność i są bardziej narażone na ciężki przebieg zakażenia). W przypadku karmienia niemowląt mleko matki jest najbezpieczniejszym pokarmem. Stwierdzono, że karmienie piersią zapobiega salmonellozie i wielu innym problemom zdrowotnym.

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA