Yerba Mate - a z czym to się pije?

Nazywana świętym ziołem, darem Matki Ziemi. Bez obaw - to żaden narkotyk. Zastanawiałeś się kiedyś, czym jest słynny napój, z którym nie rozstaje się Wojciech Cejrowski? Czy ma ona jakiś wpływ na nasze zdrowie?

Yerba Mate to to nic innego, jak wysuszone zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Jest ona uprawiana głównie na terenach Ameryki Południowej. Jej nazwa pochodzi od przeszktałconego łacińskiego słowa herba - ziele i mati - oznaczającego tykwę, w języku keczua.

Historia Yerba Mate

By poznać historię napoju, musimy się cofnąć do połowy XVII w., kiedy to jezuiccy misjonarze dotarli do dorzecza Parany. Był to teren zamieszkały przez plemię Guarani, którego ulubioną używką był właśnie ostrokrzew paragwajski. Indianie początkowo żuli liście krzewu, co rozjaśniało umysł, likwidowało zmęczenie i zmniejszało uczucie głodu. To właśnie za sprawą Jezuitów napój został rozpowszechniony w całej Europie.

Istnieje legenda, która głosi, iż Boginie Księżyca i Chmury przybyły zwiedzić ziemię. Napotkały tam jaguara, który chciał je zaatakować. Zostały uratowane przez starca posiadającego roślinę, z której można przygotować “Napar Przyjaźni”.

Cudowna roślina

Yerba Mate dzięki zawartej w niej kofeinie podnosi poziom energii, naturalnie pobudza ciało i umysł oraz likwiduje oznaki zmęczenia. Oprócz tego znacznie zwiększa odporność organizmu, podnosi sprawność fizyczną, intelektualną i poprawia koncentrację.

Jest bogatym źródłem witamin, zawiera m.in. wit. B1 - odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wit. B2 - wzmacniającą włosy czy wit. C wzmacniającą zęby i zwiększającą ilość czerwonych krwinek w organizmie.

Co ciekawe, jest także wykorzystywana przez osoby, które chcą zrzucić parę kilogramów, gdyż zmniejsza uczucie głodu i reguluje przemianę materii - ułatwiając trawienie pokarmów.

Czytaj też: Miodowa herbata moim sposobem na zdrowie

Może herbaty?

By Yerba Mate nie straciła swoich właściwości i - słowami Cejrowskiego - “kwitła w ustach pełnym bukietem smaku”, należy ją odpowiednio przygotować.

Do matery, specjalnego naczynia do picia Yerba Mate, należy wsypać dużą porcję suszu, minimum połowę naczynia. Następnie zalać go wodą o temperaturze max 80 C. Uzyskany napar zalewamy wodą wielokrotnie 6-7 razy. Następnie możemy przejść do spożytkowania napoju, sącząc go przez bombille - specjalnie do tego przygotowaną rurkę.

Gdy nasza herbata straci smak, należy wylać ją na ziemię. Nigdy do ubikacji czy zlewu. Ostatnie zalanie musi być bowiem dla Matki Ziemi, która podarowała ludziom święte ziele.

Gdzie kupić?

Cudowna roślina w postaci herbaty jest dziś powszechnie dostępna w wielu sklepach. Można nabyć ją w specjalnie przygotowanych zestawach zawierających Materę i bombille. Oczywiście wybranie odpowiedniego rodzaju jest kwestią indywidualną. Może warto porzucić kawę i dla własnego zdrowia zaparzyć Yerba Mate.

Czytaj też: Różne oblicza herbaty

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Jak często pijesz kawę?

  wcale

  raz na kilka dni

  codziennie

  2-3 dziennie

  więcej niż 3 dziennie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA