Żaby jako źródło nowych antybiotyków


 
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Na skórze żab odkryto substancje antybakteryjne chroniące zwierzę przed popularnymi chorobami.

Niewykluczone, że badania śmierdzących żab wyposażą nas w broń do zwalczania infekcji, wywołanych przez bakterie oporne na działanie antybiotyków.

Wyniki badań płazów tak śmierdzących (jak np. zgniłe mięso), że nawet naukowcy nazywają je "cuchnącymi żabami", opublikowano w piśmie "Journal of Proteome Research".

Naukowcy od dawna przyglądają się z uwagą skórze żab, widząc w niej potencjalne źródło nowych antybiotyków - zauważają autorzy publikacji, Yun Zhang, Wen-Hui Lee i Xinwang Yang z Chińskiej Akademii Nauk oraz Instytutu Zoologii w Kunming.

Żaby żyją często w ciepłych, wilgotnych okolicach, idealnych dla rozwoju bakterii. Ich skóra znakomicie je do tego przystosowała - wydziela związki chemiczne zwane peptydami, które chronią przed infekcjami. Zidentyfikowano niektóre z tych antybakteryjnych peptydów (określanych w skrócie jako AMP). Naukowcy liczą, że pozwoli to opracować nowe rodzaje antybiotyków.

W sumie u dziewięciu gatunków cuchnących żab chińscy naukowcy rozpoznali ponad siedemset takich substancji. Szacują, że żabie peptydy antybakteryjne stanowią niemal jedną trzecią wszystkich tych związków, jakie można znaleźć na świecie. Co ciekawe, część z tych peptydów wykazuje działanie podwójne. Przede wszystkim jest bezpośrednio zabójcza dla bakterii, a do tego mobilizuje układ odpornościowy do walki.

ek, PAP

Temat miesiąca: Gardłowa Sprawa, przeziębienie i grypa