
Spis treści
Cynamon to doskonałe źródło manganu, żelaza i wapnia. Wykazuje działania rozgrzewające, bakteriobójcze i przeciwzapalne, dzięki czemu warto dodawać go do potraw zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Obniżające poziom złego cholesterolu LDL. Poprawia krążenie. Pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z miodem lub syropem klonowym codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów. Cynamon poprawia także pamięć. Popularność zdobył działaniem dodającym energii i witalności, również jako afrodyzjak.
Piękny zapach cynamonu przypomina o cieple domowego ogniska i może wypełniać nasz dom zwłaszcza podczas świątecznych dni. Wystarczy przygotować kilka prostych potraw z użyciem tej przyprawy. Stosowany w laskach lub w proszku nadaje się do ciast, potraw z ryżu oraz kompotów i soków. Miłośnicy kawy powinni spróbować tego napoju z odrobiną cynamonu, co może okazać się dla nich smakową rewolucją.
Cynamonki z powidłami śliwkowymi
Składniki:
- 1 łyżka cynamonu
- 300g mąki pszennej
- 40g drożdży
- słoik domowych powideł
- 50g masła
- 3 duże jajka lub 4 małe
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka
Przygotowanie:
Mleko zagotować, trochę ostudzić i dodać drożdże, 2 jaja, masło, cynamon, sól, cukier i połowę mąki. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie dodajemy resztę mąki i ponownie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka, które nadziewamy powidłami, ciastka powinny wyglądać jak małe pierożki. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego jajka oddzielamy żółtko i smarujemy ciasteczka przed upieczeniem. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 10 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Przeczytaj także: 6 pomysłów na potrawy z jabłek
Gruszka w syropie cynamonowym
Składniki:
- 6 gruszek
- łyżeczka cynamonu
- szklanka cukru
- 1/2 litra wody
- 10 dag rodzynek
- 6 suszonych moreli
- tabliczka czekolady
Przygotowanie:
Gruszki obieramy zostawiając ogonki i drążymy gniazda nasienne. Do garnka wlewamy pół litra wody, dodajemy cukier, cynamon, rodzynki, pokrojone w paski morele oraz gruszki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż gruszki zmiękną. Wyjmujemy gruszki z syropu i redukujemy go aż zgęstnieje. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gruszki polewamy sosem cynamonowym z owocami oraz roztopioną czekoladą
Oceń artykuł
(liczba ocen 15)
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!