Zaczaruj dom aromatem cynamonu

Zaczaruj dom aromatem cynamonu
Starszy niż rok
W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano go przeciwko przeziębie-niom, wzdęciom, nudnościom czy biegunce. Używany w celach leczniczych wspomaga walkę z bardzo wieloma schorzeniami organizmu. Ale cynamon to przede wszystkim jedna z najstarszych przypraw na świecie, nadająca potrawom wyjątkowy, niepowtarzalny aromat.

Cynamon to doskonałe źródło manganu, żelaza i wapnia. Wykazuje działania rozgrzewające, bakteriobójcze i przeciwzapalne, dzięki czemu warto dodawać go do potraw zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Obniżające poziom złego cholesterolu LDL. Poprawia krążenie. Pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z miodem lub syropem klonowym codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów. Cynamon poprawia także pamięć. Popularność zdobył działaniem dodającym energii i witalności, również jako afrodyzjak.
Piękny zapach cynamonu przypomina o cieple domowego ogniska i może wypełniać nasz dom zwłaszcza podczas świątecznych dni. Wystarczy przygotować kilka prostych potraw z użyciem tej przyprawy. Stosowany w laskach lub w proszku nadaje się do ciast, potraw z ryżu oraz kompotów i soków. Miłośnicy kawy powinni spróbować tego napoju z odrobiną cynamonu, co może okazać się dla nich smakową rewolucją.

Cynamonki z powidłami śliwkowymi

Składniki:
1 łyżka cynamonu
300g mąki pszennej
40g drożdży
słoik domowych powideł
50g masła
3 duże jajka lub 4 małe
łyżka cukru
szczypta soli
2 szklanki mleka

Przygotowanie:
Mleko zagotować, trochę ostudzić i dodać drożdże, 2 jaja, masło, cynamon, sól, cukier i połowę mąki. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie dodajemy resztę mąki i ponownie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka, które nadziewamy powidłami, ciastka powinny wyglądać jak małe pierożki. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego jajka oddzielamy żółtko i smarujemy ciasteczka przed upieczeniem. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 10 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Przeczytaj także: 6 pomysłów na potrawy z jabłek

Gruszka w syropie cynamonowym

Składniki:
6 gruszek
łyżeczka cynamonu
szklanka cukru
1/2 litra wody
10 dag rodzynek
6 suszonych moreli
tabliczka czekolady

Przygotowanie:
Gruszki obieramy zostawiając ogonki i drążymy gniazda nasienne. Do garnka wlewamy pół litra wody, dodajemy cukier, cynamon, rodzynki, pokrojone w paski morele oraz gruszki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż gruszki zmiękną. Wyjmujemy gruszki z syropu i redukujemy go aż zgęstnieje. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gruszki polewamy sosem cynamonowym z owocami oraz roztopioną czekoladą.

Elżbieta Kwiat

Przeczytaj także:

Jak żywić się zimą? Porady dietetyka

Magia afrodyzjaków

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Gdzie najczęściej kupujesz produkty ekologiczne?

  Na targu

  W Internecie

  W supermarkecie

  W sklepie ze zdrową żywnością

  Od lokalnych dostawców

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA