Nowy sklep

już ON-LINE

Zajady – rozpoznanie, przyczyny, leczenie

Zapalenie kątów ust, zwane potocznie zajadami, to zmiany polegające na pękaniu naskórka i tworzeniu się nadżerek w kątach ust. Najczęściej tworzą się kiedy organizm jest osłabiony, występują braki witamin i minerałów – to właśnie wtedy drożdżaki i bakterie mają ułatwioną drogę do ataku. Nieleczone zajady mogą utrzymywać się bardzo długo, a sprzyjają im wszelkie zabiegi drażniące skórę i pozwalające na szybki rozwój drobnoustrojów.
Kobieta trzymająca telefon przy twarzy

Artykuł sponsorowany

Źródło: 123RF

Spis treści

Artykuł partnera

Jak powstają zajady?

  • Najczęstsze przyczyny:
  • Niedobór witamin z grupy B
  • Infekcje bakteryjne
  • Zażywanie antybiotyków
  • Zakażenie drożdżakami
  • Drażnienie śluzówki jamy ustnej
  • Spadek odporności

Jak to się dzieje, że u niektórych ludzi zajady pojawiają się bardzo często i systematycznie, a inni praktycznie nie doświadczają ich w swoim życiu?

  • Główną przyczyną jest niedobór witamin z grupy B i żelaza. Gdy poziom witaminy B2 spada, kąciki ust zaczynają pękać i tworzy się stan zapalny. Powodem niedoboru najczęściej jest nieprawidłowa dieta, ale też stosowane antybiotyki, które zaburzają naturalną florę bakteryjną organizmu. Spadek poziomu witamin mogą powodować biegunki, dlatego ważne jest, aby podczas choroby uzupełniać braki witaminowe i mineralne za pomocą suplementów. Brak żelaza jest przyczyną anemii, która również sprzyja powstawaniu zajadów.

Podczas terapii antybiotykami bardzo ważne jest równoczesne przyjmowanie osłon składających się z pakietów przyjaznych bakterii, jeśli tego nie robimy, to w przewodzie pokarmowym spada ilość potrzebnych szczepów, a wraz z nimi obniża się poziom witaminy B.

  • Kolejną przyczyną pojawiania się zajadów jest nieodpowiednia higiena jamy ustnej. Bardzo ważne jest dokładne mycie zębów, ale też języka i dziąseł. Gdy tego nie robimy, w naszej jamie ustnej pojawiają się szkodliwe bakterie. Aby ułatwić sobie utrzymanie czystości, powinniśmy również systematycznie wymieniać szczoteczkę do zębów, maksymalnie co trzy miesiące, oraz dokładnie ją myć po zakończonym szczotkowaniu. Trudno w to uwierzyć, ale właśnie na szczoteczce znajduje się najwięcej zagrażających nam bakterii!
  • Warto powstrzymywać odruch oblizywania ust, jeśli często nam wysychają, powinniśmy nosić ze sobą nawilżającą pomadkę ochronną lub wazelinę. Częste oblizywanie sprzyja namnażaniu się drożdżaków.

Domowe sposoby na zajady

Ciężko samemu poradzić sobie z zajadami, dlatego ważne jest zapobieganie i zmiana diety na taką, która pozwoli nam uzupełnić naturalnie witaminowe niedobory. Gdy już powstaną, warto sięgnąć po środki które zadziałają antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

  • Czosnek – ma silne właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze, powinno się zwiększyć jego ilość w pożywieniu oraz stosować jako miejscowy okład, poprzez przyłożenie do rany roztartego ząbka.
  • Miód – słodki i przyjazny dla naszej skóry, działa przeciwzapalnie i przyśpiesza proces gojenia się ran. Można smarować nim usta, lub ucierać go z tranem i gotową miksturę przykładać na bolesne miejsca.
  • Ogórek – plasterek świeżego ogórka bywa pomocny, jeśli odczuwamy ból towarzyszący zajadom. Przykładamy go w chore miejsce i cieszymy się uczuciem ulgi, dzięki temu zabiegowi skóra szybciej się zregeneruje.
  • Aloes – niepozorna roślina, która wykazuje silnie nawilżające oraz antybakteryjne działanie. Mikstura sporządzona z liści poprzez zmiksowanie ich z wodą jest najskuteczniejsza, w razie gdy nie mamy ich pod ręką, możemy wykorzystać żel aloesowy lub sok (do kupienia w aptece). Chore miejsce przecieramy płynem kilka razy dziennie.
  • Olej z pestek winogron i oliwa z oliwek – to oleje które w swoim składzie zawierają wiele potrzebnych witamin, ponadto przyspieszają regenerację skóry i ją nawilżają. Natłuszczenie spękanej skóry przyniesie widoczną poprawę.
  • Żyworódka pierzasta – ma działanie antybakteryjne i regeneracyjne, w dodatku regeneruje i nawilża skórę. Do terapii używamy soku z żyworódki, lub jej liści, z których wcześniej ściągamy błonkę.
 

Reklama

Zajady a opryszczka – jak ich nie pomylić

Łatwo pomylić ze sobą zajady i opryszczkę, ponieważ mają podobne objawy, jednak nie są tym samym! Mają zupełnie inne podłoże, zajady powodują bakterie i grzyby, a opryszczkę wirus HSV1 albo HSV2. Przy opryszczce pojawiają się pęcherze wypełnione płynem surowiczym, które następnie pękają i pozostawiają po sobie strup lub bolącą nadżerkę. W przeciwieństwie do zajadów, po opryszczce nie pozostają blizny.

Pamiętajmy, że jeżeli zajady pojawiają się u nas bardzo często, to warto zasięgnąć porady specjalisty, ponieważ mogą świadczyć o poważnej dolegliwości lub dużym niedoborze.

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Jak radzisz sobie z oparzeniami po radioterapii?

  Stosuję maść na oparzenia

  Stosuję chłodne okłady

  Stosuję maść z antybiotykiem

  Czekam aż znikną samoistnie