Kilka procent wszystkich plastikowych wyrobów finalnie trafia do mórz. Opakowania jednorazowego użytku są konsumowane przez zwierzęta żyjące w wodach, tym samym trafiając do łańcucha pokarmowego. W konsekwencji plastik może być spożywany przez ludzi.
Reklama
Co to jest mikroplastik?
Mikroplastik to niewielkie odłamki plastiku, które trafiają do ludzkiego organizmu wraz z pożywieniem. Ponadto zjadają go również zwierzęta morskie. Finalnie może trafić on nawet do krwioobiegu, niosąc negatywne konsekwencje zdrowotne.
Reklama
Spożycie mikroplastiku – wpływ na zdrowie
Nie wiadomo jednoznacznie jakie skutki przynosi spożywanie mikorplastiku, jednak pewne jest, że wpływ ten jest negatywny.
Najprawdopodobniej po konsumpcji takiej żywności może dojść w organizmie do reakcji alergicznej w układzie trawiennym, a także zmian endokrynologicznych. Mikroplastik może prowadzić do zapalenia tkanek oraz chorób przewodu pokarmowego.
Reklama
Gdzie można znaleźć mikroplastik?
Jednym ze źródeł mikroplastiku w codziennej diecie jest sól morska, gdyż jak wiadomo jest ona otrzymywana na skutek odparowania słonek wody.
Ponadto mikroplastik znaleziono także w:
- owocach morza,
- piwie,
- wodzie mineralnej,
- miodzie,
- niektórych rybach.
Niestety żywność zostaje również skażona w czasie pakowania, bądź przetwarzania.
Reklama
Plastikowe słomki – globalny problem
Coraz więcej restauracji decyduje się na rezygnowanie z podawania drinków i napojów wraz z plastikową słomką, na rzecz chociażby produktu wykonanego z papieru, który pełni tę samą funkcję. W Europie, ale i w Polsce powstają kampanie, które mają na celu uświadomić ludzi i pokazać skalę problemu.
Unia Europejska dąży do tego, by zużyte produkty zostały poddane recyklingowi. Ma to co najmniej dwie korzyści – zmniejszy się problem zarządzania odpadami oraz zredukuje zapotrzebowanie na plastik.
Reklama
Dlaczego plastik jest szkodliwy?
Poza spożywaniem mikroplastiku należy również zwrócić uwagę na pojemniki plastikowe na żywność, puszki czy plastikowe butelki. Często zawierają one w swoim składzie związek chemiczny - Bisfenol A, który może mieć wpływ na pracę układu hormonalnego.
Na działanie Bisfenolu (BPA) narażone są zwłaszcza dzieci, gdyż ich organizmy nie mają jeszcze całkowitej umiejętności wydalania toksyn.
Reklama
Bisfenol – choroby
BPA zwiększa ryzyko wystąpienia takich dolegliwości zdrowotnych, jak:
- schorzenia serca,
- otyłość,
- cukrzyca,
- niewłaściwe funkcjonowanie tarczycy,
- schorzenia układu nerwowego.
Bisfenol może dostać się do organizmu poprzez układ pokarmowy (np. gotowanie kasz w woreczkach), oddechowy (pracownicy fabryk) oraz przez skórę (wkładanie bo buzi plastikowych zabawek).