Zamiast kawy pyszne desery kawowe

Zamiast kawy pyszne desery kawowe
Starszy niż rok
Kawa dodaje energii i sił witalnych. Wspomaga odchudzanie, polepsza nastrój, a przede wszystkim uwodzi swoim niepowtarzalnym smakiem.

Zwolennicy kawy podkreślają jej pozytywne działanie, które pobudza pracę kory mózgowej, ułatwia procesy myślowe, usuwa zmęczenie, usprawnia pamięć. To wszystko za sprawą kofeiny, która znajduje się w składzie kawy i - przyjmowana w odpowiedniej, niezbyt dużej ilości - nie powoduje skutków ubocznych. Trzeba jednak pamiętać, że jej zbyt duże dawki mogą doprowadzić do nadmiernego pobudzenia, a co za tym idzie rozdrażnienia, bezsenności i kłopotów z sercem.

Przeczytaj także: Wypijmy na zdrowie!

Niestety kawa jest również niewskazana dla osób chorych na żołądek - może sprzyjać wzdęciom i niestrawnościom, bólom brzucha, zgadze i nudnościom. Mają na to wpływ substancje drażniące, które są zawarte w ziarnach kawy albo powstają w procesie jej prażenia. Również kawa gotowana - długo parzona – zwłaszcza sypana, podrażnia błonę śluzową żołądka i ma fatalne działanie szczególnie dla chorych na wrzody żołądka. Jednym z największych błędów wielu miłośników kawy jest jej picie na czczo.

Przeczytaj także: Kusząca mała czarna

Dla tych, którzy  nie powinni pić kawy albo ją ograniczać,  ale jej smak i zapach, możemy przygotować pyszne desery kawowe, które nie zaszkodzą naszemu żołądkowi.

Kawowa pianka

Składniki:

- 2 łyżki dobrej kawy

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżka kakao

- 1 łyżka żelatyny

- 2 szklanki śmietany kremówki

- tabliczka czekolady

- kilka mandarynek

Przygotowanie: Kawę zaparzyć w 75 ml wody, ostudzić i przecedzić. Żelatynę rozpuścić w szklance wrzątku, dokładnie wymieszać, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Śmietankę ubić z cukrem, połączyć z ostudzoną żelatyną, podzielić na dwie części. Połączyć z kawą i kakao. Do opłukanej w zimnej wodzie formy włożyć warstwę pianki, włożyć do lodówki, do stężenia. Piankę wyjąć z formy na półmisek, pokroić na duże kwadraty. Czekoladę rozpuścić, dodać 2 łyżki mleka. Każda piankę maczać w czekoladzie, przybrać cząstkami mandarynki.

Kawowy piegus

Składniki:

- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

- 150 g mąki tortowej

- 150 g cukru

-  ¾ kostki masła

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3 jaja

- cukier wanilinowy

Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem, jajami i cukrem wanilinowym, dodać mleko, połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kawą i kakao. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Polać polewą czekoladową.

Ewelina Polna

Przeczytaj także: Kawa może powstrzymać rozwój próchnicy

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Jak często pijesz kawę?

  wcale

  raz na kilka dni

  codziennie

  2-3 dziennie

  więcej niż 3 dziennie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA