Zaparcia u dzieci

Starszy niż rok
Zaparcia to dolegliwość typowa dla dzieci starszych, choć mogą pojawić już w wieku niemowlęcym. Najczęstszą ich przyczyną są błędy żywieniowe i... wychowawcze. Rzadziej, bywają spowodowane różnymi schorzeniami.

Prawidłowa częstość wypróżnień u małych dzieci może być różna: od kilku stolców dziennie do jednego wypróżnienia co kilka dni. Niemowlęta karmione piersią mogą oddawać stolec nawet po każdym karmieniu. O zaparciach mówimy wówczas, gdy nagle zmniejszy się częstotliwość wypróżnień, gdy są one dla dziecka bolesne, a stolec jest twardy i zbity, często określany jako "kozie bobki".

Zobacz: Jak sobie radzić naturalnie z zaparciami

Niewłaściwa dieta

U dzieci karmionych piersią bardzo rzadko dochodzi do zaparć, których przyczyną bywa najczęściej wada lub przeszkoda w przewodzie pokarmowym. Problemy z wypróżnieniami mogą natomiast pojawić się po zmianie karmienia z naturalnego na sztuczne. U niemowląt i małych dzieci najczęstszą przyczyną zaparć są błędy w odżywianiu: zbyt mało płynów (zwłaszcza w czasie upałów i gorączki) oraz błonnika, za dużo natomiast tłuszczy zwierzęcych.

Psychika lub schorzenia

Częste są także tzw. zaparcia nawykowe, spowodowane celowym powstrzymywaniem się dziecka od oddawana stolca. Dzieci wstrzymują wypróżnienie, jeśli chcą uniknąć załatwiania się w toaletach publicznych (np. w przedszkolu czy szkole) lub wypróżnienie powoduje ból. Do zaparć uwarunkowanych psychicznie może dojść także wówczas, gdy będziemy zbyt wcześnie zmuszać dziecko do korzystania z nocnika lub toalety. Rzadziej problemy z wypróżnieniem spowodowane są przedawkowaniem witaminy D, niedoczynnością tarczycy czy chorobami jamy brzusznej: guzem, zwężeniem jelit czy chorobą Hirschsprunga.

Dieta ze skłonnością do zaparć

W jadłospisie dziecka ze skłonnością do zaparć nie powinno zabraknąć przede wszystkim owoców i warzyw (śliwek, rodzynek i winogron, fig, malin, porzeczek, truskawek, marchwi i buraków). Korzystnie działają soki owocowe oraz mleczno-owocowe koktajle. Dzieciom powyżej pierwszego roku życia można już podawać pieczywo razowe, kaszę gryczaną i jaglaną, kefiry i jogurty. Ograniczyć, i to w każdym wieku, należy natomiast pieczywo białe, słodycze, kakao, biały ryż, banany i gotowaną marchew, które mogą powodować zaparcia.

Domowe sposoby

Jeśli dziecko wypróżnia się rzadko, ale stolce wyglądają prawidłowo, oddawane są bez bólu i dużego wysiłku, a maluch ma apetyt i rozwija się prawidłowo, nie powinno budzić to naszego niepokoju. Taki widocznie jest jego fizjologiczny rytm defekacji. Nie należy więc stymulować wypróżnień manewrami polegającymi na wkładaniu do odbytu palca lub termometru. Spowodują one jedynie, że dziecko przyzwyczai się do tego typu zabiegów i będzie mu coraz trudniej oddać stolec samodzielnie.
Pamiętajmy także, aby nigdy na własną rękę nie podawać dziecku środków przeczyszczających ani wykonywać domowych lewatyw. W szczególnych przypadkach, jeśli dziecko ukończyło miesiąc życia, można jedynie zastosować czopek glicerynowy.

Więcej: Jak uporać się z zaparciami?

Kiedy musimy udać się do lekarza:

- jeśli problemy z wypróżnieniem pojawiły się u noworodka,
- gdy leczenie dietetyczne nie jest skuteczne,
- gdy zaparcia pojawiają się nagle, bez żadnej uchwytnej przyczyny, takiej jak zmiana diety czy miejsca pobytu.
- gdy wypróżnieniom towarzyszą silne bóle, wzdęcia brzucha oraz wymioty.

Czytaj też: Zaparcia to problemem wszystkich

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA