Zdrowe zupy z różnych zakątków świata

Starszy niż rok
Pamiętamy doskonale słowa babć, które mówiły, że najlepszy na przeziębienie jest gorący rosół z kury. A jak jest w innych zakątkach świata?

Zupy pomagają w walce z różnymi przypadłościami, są przy tym zdrowe i lekkostrawne. Możliwości ich przygotowania jest całe mnóstwo, a na dodatek łatwo je przyrządzić. Takich zup jak babciny rosół jest znacznie więcej. W zależności od kraju stosuje się różne, charakterystyczne dla danego regionu przepisy. Oto niektóre z nich.

Rosół z kury z USA

Podobnie jak w Polsce, rosół z kury jest w Stanach Zjednoczonych jednym z najpopularniejszych, domowych środków leczniczych. Idealny, gdy łapie przeziębienie lub grypa. Hamuje rozwój stanu zapalnego górnych dróg oddechowych. Amerykański rosół zawiera takie dodatki jak czosnek i cebula, które mają właściwości bakteriobójcze (czosnek najlepiej jest wrzucić pod koniec gotowania). Natomiast jeśli do zupy doda się pieprz kajeński oraz siekany imbir, zadziała odblokowująco na zatkane drogi oddechowe.

Chińska zupa z miłorzębu

Zupę tę gotuje się z nasion miłorzębu. Świetna w radzeniu sobie ze zmęczeniem. Nasiona miłorzębu działają skutecznie w zwalczaniu kaszlu, zmniejszają też ilość wydzielin w oskrzelach. Należy do tradycyjnych, chińskich dań i jest często przyrządzana. Idealna po męczącym, pracowitym dniu czy znużeniu po podróży. Do jej przyrządzenia potrzebny jest suszony ser sojowy (tak zwany foo jook), łuskane nasiona miłorzębu, suszone małże oraz starty imbir. Czasem dodaje się również nieco wołowiny.

Kuluth saar z Indii

Tę osobliwą zupę przyrządza się z rośliny horse gram, która przypomina nieco soczewicę. Zbierane z rośliny nasiona stosuje się do obniżania ciśnienia krwi. By przyrządzić zupę, nasiona moczy się najpierw przez 8 godzin, na tyle samo czasu odstawia do kiełkowania i znów moczy. Do ugotowanych nasion dodaje się jogurt oraz ryż, a także sporą ilość czosnku. Horse gram można kupić w sklepach z indyjską żywnością, ale z powodzeniem zastępowana jest soczewicą. Gdy do zupy doda się nasion granatu, pomaga w rozpuszczaniu kamieni nerkowych.

Rosół imbirowy

Tinola, czyli imbirowy rosół, pochodzi z Filipin. Podobnie jak w przypadku pozostałych zup, ważnym składnikiem jest imbir, który posiada niezwykłe właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Jest zatem idealny do leczenia przeziębienia i grypy, łagodzi także bóle stawów. Zupę przyrządza się wraz z papają lub zielonym szpinakiem, mięsem z kurczaka oraz sosem rybnym. Jest bardzo aromatyczna i działa rozgrzewająco.

Czosnianka z Podhala

Ciekawą propozycją może być zupa czosnkowa z Podhala. Zwana czosnianką, przygotowywana jest z ziemniaków, czosnku, cebuli oraz mięty. Powinna mieć konsystencję kremu. Czosnek posiada mnóstwo korzystnych dla organizmu składników, które działają przeciwbakteryjnie. Nie bez przyczyny nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Niestety o zupie tej powoli się zapomina, wypierając ją tradycyjnym rosołem z dodatkiem czosnku i ziemniaków.

Czytaj też: Domowe posiłki to odporność zimą

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA