Zdrowie w płatkach róż

Starszy niż rok
Róże zachwycają nas od dawna - zapachem, kolorami, odmiennością gatunków.

Nie wszyscy jednak wiedzą, że można je także wykorzystywać w lecznictwie. Niektóre gatunki tych krzewów dostarczają nam cennych płatków. Róże najbardziej zasłużone dla medycyny to Róża Pomarszczona, Róża Hansa i Róża Damasceńska.

Cenne płatki

Właściwości antybiotyczne wykazują przede wszystkim płatki róż i pozyskany z nich olejek, a także wyciąg alkoholowy z owoców niektórych gatunków tych krzewów. Płatki róż powinniśmy zrywać wczesnym rankiem, w słoneczny dzień, bo właśnie wtedy magazynują w swoim składzie najwięcej wartościowych składników (m.in. oleje lotne). Płatki musimy zbierać wyłącznie w pełnym rozkwicie. Najcenniejsze są płatki zabarwione na ciemno. Płatki róż suszymy w miejscu ocienionym i przewiewnym. Nie może być jednak za gorące, bo stracimy olejki lotne. Odpowiednia temperatura jest bardzo ważna, a jeśli miejsce jest zbyt wilgotne płatki mogą pleśnieć. Wysuszone płatki przekładamy do szczelnie zamykanych puszek lub słoików.

Właściwości olejku różanego

W medycynie chińskiej, rzymskiej czy greckiej znano wiele chorób i przypadłości, które leczono olejkiem różanym wykonanym z płatków róż. Olejek wykorzystuje się na trzy sposoby: inhalacje, masaż oraz kąpiele leczniczo-kosmetyczne. Właściwości antyseptyczne olejku różanego otrzymuje się przede wszystkim dzięki zawartemu w nim głównemu składnikowi - geraniolowi. Unieszkodliwia on bakterie będące sprawcą wielu zakażeń, np. paciorkowiec ropny - odpowiedzialny za zapalenie gardła, migdałków, ucha środkowego. Olejek posiada działanie przeciwzapalne, ułatwia regenerację uszkodzonych przez wirusy chorobotwórcze błon śluzowych górnych dróg oddechowych. Skutecznie upłynnia wydzielinę w oskrzelach i gardle.

Czytaj też: Leki z domowej apteki? Tak, ale ostrożnie

Domowe leki z płatków róż

Domowe leki z płatków róż leczą pleśniawki, afty oraz pasożyty u dzieci.
Nalewki z płatków róż można wykorzystać do przemywania zmian skórnych: liszajów, grzybic, dermatoz. Suszone i zmielone płatki róż stosowane są w dolegliwościach związanych z infekcjami górnych dróg oddechowych, jak chrypka, suchość w gardle, drapanie, kłopoty z odkrztuszaniem. Płatki róż zmieszane z kwiatem lipy są sprawdzonym środkiem napotnym, pomocnym w przeziębieniach i grypie. Natomiast miód zmieszany z płatkami stanowi smaczny środek uodparniający.

Zobacz także: Liszaj płaski

Miód z płatkami róż

- 5 łyżek ususzonych płatków róż dziko rosnących
- pół słoika miodu lipowego

Zmielone w młynku płatki róż mieszamy z miodem. Gotowy miód przechowujemy w lodówce. Należy ssać po 1 łyżce kilka razy dziennie w czasie przeziębienia lub grypy.

Sprawdź: Jak smakuje zapach? Czyli kwiaty w kuchni

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA