Zdrowy fast food. 5 pysznych przepisów

Frytki z batatów i cukinii
Źródło: 123RF
Tęsknicie czasami za smakiem fast fooda, próbując zgubić zbędne kilogramy lub zacząć zdrowo się odżywiać? Zupełnie niepotrzebnie. Mamy dla Was dobrą wiadomość – możecie delektować się chrupiącą tortillą, jeść pizzę i podgryzać frytki. Poznaj przepisy na dietetyczne przekąski.

Frytki z selera i buraka

Zamiast kupować ociekające tłuszczem i przeładowane solą frytki, przygotujmy sami ich zdrową alternatywę. Kto powiedział, że frytki muszą być z ziemniaka? Oto przekąska zdrowa, pyszna, chrupiąca i naładowana witaminami. Mój absolutny faworyt.

  • 1 duży burak
  • 1 seler
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska; pieprz, tymianek, ulubione przyprawy

Obierz warzywa i opłucz je. Potnij je w cienkie słupki. Nasmaruj oliwą z oliwek, oprósz solą oraz wybranymi przyprawami i ziołami. Rozgrzej piekarnik do ok. 190°C. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok.30-35 minut.

Zobacz: 5 powodów, dla których nie możesz zrezygnować z fast foodów

Tortilla z kurczakiem

Zamiast kupować gotową, ociekającą sosami tortillę, przygotuj swoją, lepszą wersję. Co będzie potrzebne?

  • tortilla pełnoziarnista lub przygotowana w domu
  • mały filet z kurczaka + odrobinka oliwy i ulubione przyprawy (przyprawiamy i grillujemy)
  • miks ulubionych warzyw im więcej rodzajów tym lepiej, np. pomidor, sałata, ogórek, pomidor, rukola
  • awokado

Tortillę posmaruj dojrzałym awokado, posyp solą i pieprzem. Obłóż sałatą, dodaj grillowanego kurczaka i mnóstwo warzyw. Jeśli całość będzie za sucha, dodaj sos: łyżka jogurtu naturalnego z łyżeczką koncentratu pomidorowego + dowolne zioła i przyprawy.

Pizza

Pizza to chyba jedno z ulubionych dań Polaków. I nie ma potrzeby, żebyśmy pozbywali się jej ze zdrowej diety. Pod kilkoma warunkami:

  1. Stwórz własne ciasto na pizzę z mąki pełnoziarnistej, pełnoziarnistej tortilli lub płatków owsianych, otrębów, jajka, kefiru i proszku do pieczenia
  2. Niech spód na pizzę będzie cieniutki.
  3. Posmaruj go sosem pomidorowym własnej roboty (pomidory z kartonika z oregano, czosnkiem, pieprzem i szczyptą soli). Zastąp nim też później keczup czy sos do pizzy.
  4. Na wierzch ułóż pomidory, pieczarki, oliwki, dowolne warzywa i kawałeczki sera mozzarella lub koziego. Im lepszej jakości ser, tym mniej go potrzeba. Jeśli lubisz pizzę z mięsem, dodaj do niej kawałek grillowanego kurczaka lub indyka.
  5. Całkowicie zrezygnuj z dużej porcji sera, dodatkowych sosów i tłustych wędlin.

Czytaj też: Śniadanie do pracy. 7 smacznych i prostych propozycji

Spagetti z warzyw

Wersja ekstremalnie zdrowa. Ale warto spróbować!
Weź marchewkę i cukinię. Obieraczką do warzyw zrób z nich paseczki, a’la tagliatelle. Uparuj 2-3 min tak aby pozostały półtwarde. Skrop oliwą z oliwek i cytryną. Połącz np. z sosem pomidorowym*, oliwkami i tuńczykiem.

*SOS POMIDOROWY: na oliwie podsmaż czosnek, wrzuć pomidory, dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie. Podduś razem do uzyskania konsystencji sosu.

Hamburger

Naładowane chemią, cukrem i nasyconymi tłuszczami trans hamburgery przyciągają. Ale są zabójcze dla Twojego zdrowia. Mamy środek zaradczy - hamburger stanowiący pełnowartościowy, dobrze zbilansowany posiłek.

Czego potrzebujesz?

  • Pełnoziarnistej bułki;
  • 100% mielonego mięsa (spróbuj mięsa z indyka), wymieszanego z drobno posiekaną cebulką i korniszonem, solą i pieprzem. Formuj z niego kotlet i usmaż na beztłuszczowej patelni lub upiecz w piekarniku (ewentualnie możesz położyć na nim plasterek sera żółtego).
  • Pomidora, cebuli, sałaty, ogórka kiszonego.

Bułkę przekrój, podpiecz w piekarniku lub tosterze, żeby była chrupiąca. Posmaruj koncentratem pomidorowym, włóż gotowe mięso, dodaj cebulę, ogórka, pomidor i liść sałaty. Przygotuj sos z koncentratu pomidorowego z octem balsamicznym lub dowolnymi przyprawami. Użyj, jeśli burger będzie za suchy.

Magdalena Olańska - dietetyk, diet coach, kognitywistka. Może pochwalić się szerokim i różnorodnym doświadczeniem zawodowym. Uczestniczyła w międzynarodowych projektach, m.in. na Uniwersytecie w Walencji, gdzie wraz z grupą naukowców z różnych krajów prowadziła badania dotyczące żywności funkcjonalnej. Uczestniczka konferencji, propagatorka zdrowego odżywiania. Brała udział w programach organizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki (m.in. "Mądre żywienie, zdrowe pokolenie", czy "1000 wizyt dla serca"). Obecnie zawodowo zajmuje się pomocą osobom z problemami żywieniowymi.

Oceń artykuł

(liczba ocen 16)

Pytanie: Jak często pijesz kawę?

  wcale

  raz na kilka dni

  codziennie

  2-3 dziennie

  więcej niż 3 dziennie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA