Zioła posiadają niezwykłe substancje, które pozytywnie wpływają na zdrowie – pobudzają metabolizm i polepszają samopoczucie, pomagają w przypadku nadciśnienia oraz leczeniu przeziębienia, radzą sobie z problemami żołądkowymi, bólami reumatycznymi, a nawet stresem. Zaliczane zarówno do medycyny, jak i ziołolecznictwa, są ponadto łatwe w uprawie i wdzięczne, jeśli chodzi o walory dekoracyjne.
Czytaj też: Czystek i dawkowanie. Jak pić czystek?
Zioła nie potrzebują wiele miejsca. W zależności od zapotrzebowania oraz gustu, należy wybrać takie rośliny, które wpłyną korzystnie na zdrowie, a także smak potraw. Suszone zioła będą doskonałym uzupełnieniem nie tylko kuchni, ale przede wszystkim domowej apteczki.
By rozpocząć przygodę z uprawą ziół wystarczy nieco miejsca na balkonie, w ogrodzie lub choćby szeroki parapet zewnętrzny, na którym można ustawić donicę. Zioła najlepiej jest rozsiać w szerokich, głębokich skrzynkach lub pojedynczo w doniczkach. Płytkie skrzynki służą do uprawy ziół jednorocznych, głębokie natomiast dla roślin wieloletnich.
Zioła należy posadzić, grupując po kilka sztuk w jednej donicy. Możliwości jest wiele. W sklepach ogrodniczych można kupić saszetki z ziarnami, które należy rozsypać w pojedynczych doniczkach, a następnie, gdy roślina wykiełkuje, przesadzić je. W sklepach spożywczych można natomiast zaopatrzyć się w dojrzałe już zioła, które wystarczy przesadzić.
Zioła potrzebują dużo światła oraz częstego podlewania. Jeśli mają rosnąć w ogrodzie, warto przysłonić je murkiem lub drewnianym płotkiem, co zniweluje działanie wiatru. Ziemia powinna być gliniasta, uzupełniona torfem. Zioła wieloletnie potrzebują nawozu organicznego. Bardzo ważne jest regularne ich przycinanie.
* bazylia – jednoroczna; wpływa skutecznie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, pomaga w zwalczaniu kaszlu i działa uspokajająco. Stosowana do płukania gardła.
* rumianek – jednoroczny; lubi miejsca nasłonecznione, często uważany za chwast. Doskonale dostosowuje się do mało żyznej gleby. Stosowany jako środek przeciwzapalny i przeciwskurczowy układu pokarmowego. Posiada działanie antyalergiczne, stosowany też przy stanach zapalnych skóry.
* kolendra – jednoroczna; posiada właściwości moczopędne, wiatropędne, pobudza metabolizm i rozpuszcza cholesterol. Niegdyś chętnie uprawiana, obecnie rzadziej spotykana w domowych ogródkach.
* mięta pieprzowa – wieloletnia; bardzo łatwa w uprawie i inwazyjna. Lubi się rozrastać i nierzadko staje się wręcz chwastem, należy ją zatem oddzielić od innych roślin. Stosowana do wytwarzania olejków eterycznych oraz naparów. Pomaga w trawieniu, usprawnia pracę jelit. Ma działanie antybakteryjne.
* melisa – wieloletnia; znana głównie jako środek uspokajający, ale stosowana jest również w skurczach żołądka. Pomaga w bezsenności, bólach menstruacyjnych i bólach głowy.
* tymianek – wieloletni; znany już w czasach Starożytnego Egiptu, stosowany był do wytwarzania kadzideł. Ma działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze, a także wykrztuśne. Używane w stanach zapalnych gardła, doskonały do inhalacji lub płukanek.
Z całej gamy ziół warto wybrać te, które będą odpowiadały indywidualnym potrzebom. Jeśli zioła mają służyć głównie jako zdrowy dodatek do dań, warto wybrać oregano czy rozmaryn. Jeśli natomiast zioła mają znaleźć się w domowej apteczce, lepiej wybrać rumianek, miętę, melisę bądź tymianek.