Zioła w domowej aptece

Starszy niż rok
Zioła mogą wspaniale przyczynić się do poprawy naszego zdrowia i urody. Przygotowane z nich napary, wywary i nalewki wzmacniają organizm, działają antyseptycznie i leczniczo. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby zioła pić regularnie, oraz że efekty ich działania będą widoczne dopiero po kilku tygodniach. Osoby, które przyzwyczajone są do szybko działających leków syntetycznych, obcując z ziołami muszą nauczyć się cierpliwości.

Jest wiele ziół, które mają wszechstronne zastosowanie w naszym życiu – można używać ich dla wzmocnienia smaku posiłków, do picia – nalewki, napary, do kąpieli – wywary, do wcierania – nalewki.

Metody przygotowania ziół

Zioła przygotowane na wodzie, zwane herbatkami, to napary lub wywary. Pozostałe dwa sposoby to wyciągi alkoholowe czyli nalewki oraz sproszkowane zioła w kapsułkach.

Czytaj też: Domowe sposoby na menopauzę - naturalne leki i preparaty

Napary

Sporządza się je z suszonych lub świeżych kwiatów i liści. Aby przygotować napar, należy zalać gorącą wodą zioła w czajniku (nie metalowym). Zwykle bierzemy około 30g suszonej mieszanki na 0,5 l wody. Przykryć i zaparzać przez około 15-20 minut. Przed wypiciem należy odcedzić. Herbatki ziołowe mogą być także parzone w termosach, które utrzymują napar w cieple i które można ze sobą nosić do pracy czy używać podczas podróży. Dawkowanie: wypijaj pół filiżanki herbatki ziołowej 2-4 razy dziennie między posiłkami.

Poznaj: Zioła, które leczą

Wywary

Przygotowujemy je z korzeni, kory, nasion lub łodyg. Na małym ogniu pod przykryciem gotujemy około 30 minut 30g suszonych ziół na każde 0,75 l wody. Gotujemy nie dłużej niż godzinę. Przecedzamy i wypijamy. Twarde zioła, takie jak arcydzięgiel chiński, można gotować nawet 2 godziny. Wywar z ziół najlepiej przygotować w czajniku lub garnku szklanym, ceramicznym lub glinianym. Nie używamy garnków aluminiowych lub żeliwnych, można natomiast używać garnków ze stali chirurgicznej. Ważna uwaga – kiedy zaparzasz lub gotujesz świeże zioła, weź ich dwa razy więcej niż podana ilość ziół suszonych.



Nalewki

Wyciągi z ziół sporządzone na bazie alkoholu nazywamy nalewkami. Mogą być przygotowane z jednego rodzaju ziół lub z całej receptury. Aby przygotować nalewkę zalej 60g ziół 0,5 l alkoholem 60-80%, na przykład spirytusem lub wódka. Jeśli zalewamy liście lub kwiaty bierzemy ich mniejszą ilość, a jeśli korę lub korzenie – używamy 120g. Jeśli cały płyn zostanie wchłonięty przez zioła, dodajemy odrobinę wody. Każdego dnia potrząsamy słojem. Po dwóch tygodniach odcedzamy płyn, a zioła wyciskamy przez lnianą ściereczkę. Nalewkę przechowujemy w butelce z ciemnego szkła. A oto przepisy na przyrządzenie dwóch różnych nalewek.

Nalewka z bylicy piołunowej

Surowiec stanowią liście ziela, które powinno się zbierać w porze kwitnienia, zwykle od lipca do września. Jest bogate w substancje czynne, takie jak oleje eteryczne, gorycze, prowitaminę A, sole mineralne. Związki te pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiają trawienie i przyswajanie składników pokarmowych przez organizm, pobudzają wydzielanie żółci i zwiększają jej przepływ, działają bakteriobójczo i rozkurczająco w obrębie przewodu pokarmowego, przyspieszają przemianę materii, działają moczopędnie. Stosować w nieżytach jelit i żołądka.

Nalewka piołunowa

2 dag ziela bylicy piołunowej
2 łyżki miodu lipowego płynnego
0,5 l wódki
Zalać, odstawić na dwa tygodnie. Pić po łyżeczce dziennie.

Melisa lekarska

Występuje w niej olejek eteryczny, prowitamina A, garbniki. Herbatka z liści to lek o szerokim zastosowaniu. Można go używać gdy nieregularnie miesiączkujemy, przy bólach serca, astmie, jako środek wzmacniający łaknienie i pobudzający wydzielanie soków żołądkowych, przeciwskurczowy, wiatropędny, żółciopędny. Melisa działa uspokajająco, zalecana jest w stanach pobudzenia nerwowego, bezsenności, nerwicach oraz nadpobudliwości. WIęcej: Melisa lekarska – nie tylko na ukojenie nerwów

Melisówka:

2 dag liści melisy
kawałek korzenia arcydzięgiela długości 5 cm
skórka z ćwiartki cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kolendry mielonej
szczypta cynamonu mielonego
2 goździki
1 litr wódki
Rozdrobnione liście i korzenie wsypać do szklanego naczynia, zalać alkoholem. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie, potem płyn rozlać do butelek, zakorkować, odstawić na miesiąc. Podawać schłodzoną do 12-16 stopni C.

Kapsułki

W kapsułkach podajemy starannie wyselekcjonowane, sproszkowane zioła. Ten sposób jest szczególnie przydatny, gdy zioła mają gorzki smak lub wymagają skomplikowanego sposobu przygotowania.

Czytaj też: Zioła lecznicze w domu - rodzaje i uprawa

Czytaj też: Czystek - właściwości, działanie i zastosowanie

Zobacz: Estragon - właściwości lecznicze przyprawy i zastosowanie

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: W jakim celu najczęściej używasz ziół?

  kosmetycznym

  kulinarnym

  medycznym (leczniczym)

  nie używam w ogóle

  innym

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA