Nowy sklep

już ON-LINE

Ziołowe sposoby na dolegliwości żołądkowe

Problemy żołądkowe mogą dotknąć każdego. Mogą być spowodowane niewłaściwą dietą, bogatą w złe tłuszcze i węglowodany proste, ale równie dobrze mogą wynikać z problemów na tle nerwowym czy być konsekwencją brania leków. Jest wiele sposobów by sobie z nimi radzić. Najlepiej jednak sięgnąć do siły płynącej z leczniczej mocy ziół.
Suszone zioła leżące na stole

Artykuł sponsorowany

Źródło: 123RF

Spis treści

Co jest przyczyną dolegliwości żołądkowych?

Znasz ten moment, kiedy po obfitym posiłku czujesz, że zbliżają się problemy gastryczne? Męczy cię zgaga, a po chwili pojawia się również piekący ból w okolicy żołądka? Nie należy lekceważyć tych dolegliwości. Każdy narażony jest na problemy żołądkowe niezależnie od wieku i kondycji. Może zdarzyć się, że prowadzisz całkiem zdrowy tryb życia, ale po zjedzeniu na przykład mocno przyprawionego obiadu odczuwasz dyskomfort w okolicy żołądka.

Problemy z żołądkiem mogą wynikać z nieprawidłowego funkcjonowania układu trawienia, kiedy pojawia się refluks lub syndrom jelita drażliwego. Jeśli objawy utrzymują się przez dłuższy okres czasu lub są bardzo dokuczliwe należy skierować się do lekarza, który postawi odpowiednią diagnozę. Żołądek to wbrew pozorom bardzo delikatny organ, który potrafi również w bardzo gwałtowny sposób zareagować, kiedy dręczy nas stres.

 

Co jeść przy dolegliwościach żołądkowych?

Oczywiście jeśli już spotkają nas nieprzyjemności ze strony układu trawienia jak nadkwaśność, zgaga czy dolegliwości związane z syndromem nadwrażliwego jelita koniecznie powinniśmy przyjrzeć się naszej diecie. To co na pierwszy rzut oka może wydawać się zdrowe, niekoniecznie może być dobre da naszego żołądka.

Kiedy pojawiają się ostre objawy należy zastosować dietę lekkostrawną. Warto zmienić na pewien czas sposób odżywiania. Zrezygnować z potraw tłustych, wysoko przetworzonych, pełnych cukru, mocno doprawionych i bogatych w błonnik. Ten ostatni, mimo że korzystnie wpływa na jelita, w ostrej fazie choroby jest niewskazany ze względu na ciężkostrawność. Dieta powinna zawierać dużo warzyw, z pominięciem brokułów, kalafiora oraz roślin strączkowych, ponieważ działają wzdymająco. Dla żołądka dobre są chude mięsa, makarony i kasze. Warto zapoznać się z przepisami na dania gotowane na parze. Delikatnie doprawione doskonale wpłyną na układ trawienny i na nasze samopoczucie.

Kiedy ostre objawy ustąpią można wprowadzić do diety więcej błonnika i surowe owoce. Nie oznacza to jednak, że pora wracać do stołowania się w fastfoodach. Te najlepiej dla własnego dobra zostawić sobie na szczególne okazje i od święta.

Reklama

Zioła znane od wieków

Wbrew pozorom dolegliwości żołądkowe to nie choroba cywilizacyjna, która pojawiła się niedawno. Nasi przodkowie doskonale znali zgagę i nadkwaśność, chociaż może nadawali im inną nazwę. Wiedzieli natomiast jak te przypadłości skutecznie leczyć i im przeciwdziałać dzięki mocy wielu leczniczych ziół. Warto wiedzieć co powinniśmy posiadać w domowej apteczce na wszelki wypadek:

  • Rumianek – nieco niedoceniany w dzisiejszych czasach, a posiada wile właściwości leczniczych. To bardzo sile zioło, które skutecznie koi nerwy, ale posiada również właściwości antyseptyczne. Stosowany w przypadku chorób żołądka pomaga w stanach zapalnych błony śluzowej, które są najczęstszym powikłaniem nadkwaśności. Leczy również trądzik oraz infekcje gardła. Działa rozkurczająco i antyoksydacyjnie. Pomaga spokojnie zasnąć.
  •  Arcydzięgiel – być może nieco zapomniana dziś roślina, a znana nawet w średniowieczu, nazywana wtedy zielem Ducha Świętego. Zalecana przy problemach z trawieniem. Rozkurcza mięśnie gładkie, ale i przyspiesza procesy trawienia oraz pobudza wydzielanie soków żołądkowych i śliny. Doskonale sprawdza się przy zaparciach, wzdęciach czy odbijaniu.
  • Ostropest plamisty – niektórym nie trzeba go przedstawiać. Ostatnimi czasy dał się poznać jako silny lek na dolegliwości związane z wątrobą. Zaleca się go szczególnie przy zażywaniu leków. Pobudza wydzielanie żółci, ale też co bardzo ważne wspomaga regenerację tkanki wątroby.
  •  Liście melisy – znane z działania uspokajającego i wyciszającego dzięki temu pomocne są przy schorzeniach żołądka i jelit, przy których zaleca się unikanie stresu. Działa wspomagająco na układ trawienia.
  • Korzeń lukrecji – odwar z lukrecji jest często zalecany pomocniczo przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Regeneruje śluzówkę żołądka i dwunastnicy, a tym samym przyspiesza gojenie. Pomocniczo również po zabiegach chirurgicznych w obrębie układu trawienia, a także przy nadwrażliwości jelita grubego.
  • Liście mięty pieprzowej – wiemy, że mięta jest polecana przy dolegliwościach żołądkowych, ponieważ koi skurcze w obrębie układu trawienia. Posiada również właściwości przeciwbólowe. Delikatnie pobudza perystaltykę jelit wspomagając trawienie.

Jak widać ziół, którymi możemy sobie pomóc w naturalny sposób przy dolegliwościach żołądkowych jest bardzo wiele, ale najlepiej, kiedy działają jednocześnie. Najkorzystniejsze są preparaty złożone, takie jak na przykład Iberogast, w którym oprócz arcydzięgla, ostropestu, melisy, lukrecji i mięty znajdują się również owoce kminku czy ubiorek gorzki, które wykazują podobne działanie. Warto mieć pod ręką dobre i sprawdzone lekarstwo przy dolegliwościach żoładkowych (iberogast.pl).

Reklama

Oceń artykuł

(liczba ocen 20)