Znamy najlepsze przepisy kuchni slow food

"Slow food" - to obecnie bardzo modne wyrażenie. Ale co ona tak naprawdę oznacza? Jak gotować, aby nasze potrawy mogły nosić miano slow food?

Te pytania rozwiewa najnowsza książka "Slow food. Gotuj zgodnie z naturą" Wydawnictwa Bellona.

Cele slow food

Międzynarodowy ruch slow food zakłada ochronę prawa do smaku. Wspiera gównie regionalnych producentów żywności, a w szczególności żywności oryginalnej, zdrowej, produkowanej z naturalnych składników i w zgodzie z tradycyjnymi recepturami.
W Polsce głównym symbolami tradycji kulinarnej są górskie sery, miody, szlachetne mięsa, przetwory z owoców i warzyw. Wiele z tych produktów (oscypek, bryndza podhalańska) uzyskały status Chronionej Nazwy Pochodzenia jako produkty regionalne chronione przez prawo unijne.

Drugim celem ruchu slow food jest dążenie do odkrywania nowych smaków, do łączenie różnych kuchni, a nawet dokonywania niewielkich zmian w recepturach, a wszystko po to, aby osiągnąć maksymalną przyjemność jedzenie.

Kolejną zasadą jest osiągniecie jak najlepszego smaku korzystając z lokalnych produktów.

W książce "Slow food" znajdziemy wiele ciekawych przepisów na potrawy zimne i gorące: sałatki, zupy, ryby, mięsa, wypieki.
Niektóre przepisy zachwycają. Tak jak np. "Grzanki z oscypkiem i żurawiną na sałacie", "Babeczki z dynią i żurawiną", "Żur na suszonych borowikach", "Krem pomidorowy z miodem wrzosowym", "Indyk z podwędzanymi śliwkami i szarą renetą".

Zobacz też: W jaki sposób jedzenie wpływa na zmęczenie

Przepis na "Owoce pod kruszonką z płatkami owsianymi" zaczerpnięty z książki "Slow food. Gotuj zgodnie z naturą" :

Składniki:
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu  
Kruszonka:
-20 dag mąki orkiszowej
-10 dag miękkiego masła
- 10 dag cukru trzcinowego
- 5 dag płatków owsianych
- 1 laska wanilii

Przygotowanie
1. Owoce pokroić w plastry, usunąć gniazda nasienne. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Ułożyć na niej owoce, polać miodem i posypać cynamonem.
2. Przygotować kruszonkę. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyłuskać ziarenka. Mąkę, płatki, masło i cukier połączyć. Dodać ziarenka wanilii, płatki migdałowe, całość ucierać do uzyskania gładkiej masy.
3. Owoce posypać gotową kruszonką. Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C. Podawać na ciepło.

Czytaj też: Zdrowy fast food. 5 pysznych przepisów

Sprawdź: Czy jedzenie fast foodów pomoże zdać egzamin?

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA