Zupa krem – zobacz najlepsze przepisy

Zupa krem – zobacz najlepsze przepisy
Gęste, pełne witamin i minerałów zupy kremy to bardzo zdrowa alternatywa dla drugiego dania. Dzięki nim dziecko już nigdy nie zostawi marchewki czy brokuła na talerzu. Zwłaszcza jesienią warto, aby na stałe zagościły na naszym stole.

Każda zupa krem, bez względu na to z czego jest zrobiona, ma kilka różniących ją od zwykłych zup cech, m.in. jedwabistą konsystencję, piękny kolor, intensywny zapach, przyciągający elegancją wygląd. To wszystko plus możliwość uzyskiwania dzięki miksowaniu subtelnych walorów smakowych oraz wspaniałe właściwości rozgrzewające zup kremów sprawia, że mają one tak licznych zwolenników zarówno podczas domowych rodzinnych posiłków, jak i wśród gości najwytworniejszych restauracji.

Dodatki do zup kremów

Do zup kremów możemy podać najróżniejsze dodatki, które wzbogacą danie o walory smakowe, energetyczne oraz... kolorystyczne. Najbardziej lubiane dodatki to:

- grzanki z chleba do zupy - do kremu brokułowego, cebulowego, kalafiorowego, z cukinii

- parmezan - do kremu pomidorowego

- starty żółty ser - do kremu szpinakowego

- posiekane w drobną kostkę ugotowane na twardo jajko - do kremu szczawiowego, szpinakowego

- ser gorgonzola - do kremu z buraków

- szczypiorek oraz siekane zioła, np. bazylia, kolendra

- pokrojony w kosteczkę podsmażony boczek lub mięso

Zupa krem pomidorowy

Składniki:

  • 1 litr rosołu
  • 3 marchewki
  • 1 kilogram pomidorów
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • Dodatek - gęsta śmietana, grzanki ziołowe, świeża bazylia.

Przygotowanie: Podsmaż na oliwie marchewkę pokrojoną w krążki, cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek. Przełóż do garnka. Podsmaż pomidory, wcześnie sparzone we wrzątku i pozbawione skórki. Pomidory, gdy puszczą sok i staną się pomidorowa pulpą, przekładamy do garnka. Wszystko zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie zupę blendujemy. Czarki z zupą dekorujemy kleksem śmietany, pokrojoną bazylią lub grzankami.  

Zupa krem z cukinii

Składniki:

  • 3 cukinie (młode w całości, stare - bez pestek i skóry)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 1 pietruszka
  • 1 litr rosołu
  • oliwa z oliwek
  • Dodatki: parmezan, grzanki.

Przygotowanie: Podsmaż na oliwie czosnek, cebulę, marchew pokrojoną w cienkie plasterki oraz posiekaną cukinię. Zalej wszystko rosołem. Gotuj do miękkości - około 20 minut. Zblenduj, dekoruj na talerzu parmezanem oraz grzankami.

Ewelina Polna

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA