
Spis treści
Dieta w chorobach jelit powinna dostarczać odpowiedniej ilości energii, a także pokrywać zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze. Posiłki powinny być częste, regularne, niewielkie objętościowo, a także urozmaicone oraz atrakcyjnie zestawione, gdyż pacjenci z dolegliwościami jelitowymi często cierpią na brak łaknienia.
Ogólne zasady diety w chorobach jelit:
- dieta powinna być łatwostrawna i niskoresztkowa (z wyjątkiem zaparć atonicznych),
- źródłem białka w diecie powinny być: chude mięsa (cielęcina, królik, młody drób), jaja na miękko, oraz nabiał typu jogurty, kefiry, sery twarogowe,
- źródłem tłuszczów powinno być: masło, śmietanka oraz oleje,
- węglowodany powinny pochodzić głównie z produktów zbożowych z niewielką ilością błonnika pokarmowego, np. biała mąka, kasze drobne, pieczywo pszenne,
- owoce oraz warzywa powinno się podawać młode, niskoresztkowe, najlepiej w postaci gotowanej oraz rozdrobnionej (purée).
Zobacz wideo: Rak jelita grubego - jaką dietę stosować by uniknąć zachorowania
Do pokarmów pobudzających perystaltykę jelit, często zalecanych przy występowaniu zaparć, należą:
produkty bogatoresztkowe (zwłaszcza obfitujące w błonnik nierozpuszczalny):
- pieczywo razowe,
- grube kasze,
- otręby,
- warzywa i owoce,
Więcej: Zalecenia żywieniowe w przewlekłym nieżycie jelit
produkty wywołujące procesy fermentacyjne w jelitach:
- miód,
- słodycze zawierające sorbitol,
- cukier mleczny,
- syropy owocowe,
- soki bogate we fruktozę i sorbitol: jabłkowy, winogronowy, gruszkowy,
- dżemy,
- śliwki suszone,
przetwory mleczne fermentowane:
- kefir,
- zsiadłe mleko,
- maślanka,
inne:
- napoje gazowane,
- kwaśne owoce i warzywa,
- potrawy tłuste,
- kawa prawdziwa,
- dania zimne, słone oraz mocno przyprawione.
Pokarmy spowalniające perystaltykę jelit, często wykorzystywane w biegunkach to:
suche pożywienie,
gorące napoje oraz napoje garbnikowe, ściągające:
napar z suszonych czarnych jagód,
mocna gorzka herbata,
kakao na wodzie,
czerwone wino wytrawne,
mąka ziemniaczana:
kisiel,
ryż,
żelatyna,
warzywa i owoce bogate w błonnik rozpuszczalny – pektyny:
marchew,
dynia,
banan,
tarte jabłko.
Zobacz: Nadwrażliwe jelito - bóle brzucha, zaparcia, biegunki
Czytaj też: Zdrowe jelita - jak dbać o florę bakteryjną jelit?
Ocena użytkowników (4.00)
(liczba ocen 15)