Żywienie w chorobach jelit


 

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Ogólna dieta w chorobach jelit, dieta przy biegunkach, dieta w zaparciach to różne sposoby żywienia w zależności od dolegliwości

Dieta w chorobach jelit powinna dostarczać odpowiedniej ilości energii, a także pokrywać zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze. Posiłki powinny być częste, regularne, niewielkie objętościowo, a także urozmaicone oraz atrakcyjnie zestawione, gdyż pacjenci z dolegliwościami jelitowymi często cierpią na brak łaknienia.

Ogólne zasady diety w chorobach jelit:

  • dieta powinna być łatwostrawna i niskoresztkowa (z wyjątkiem zaparć atonicznych),
  • źródłem białka w diecie powinny być: chude mięsa (cielęcina, królik, młody drób), jaja na miękko, oraz nabiał typu jogurty, kefiry, sery twarogowe,
  • źródłem tłuszczów powinno być: masło, śmietanka oraz oleje,
  • węglowodany powinny pochodzić głównie z produktów zbożowych z niewielką ilością błonnika pokarmowego, np. biała mąka, kasze drobne, pieczywo pszenne,
  • owoce oraz warzywa powinno się podawać młode, niskoresztkowe, najlepiej w postaci gotowanej oraz rozdrobnionej (purée).

Zobacz wideo: Rak jelita grubego - jaką dietę stosować by uniknąć zachorowania

Do pokarmów pobudzających perystaltykę jelit, często zalecanych przy występowaniu zaparć, należą:

produkty bogatoresztkowe (zwłaszcza obfitujące w błonnik nierozpuszczalny):

  •   pieczywo razowe,
  •   grube kasze,
  •   otręby,
  •   warzywa i owoce,

Więcej: Zalecenia żywieniowe w przewlekłym nieżycie jelit

    
produkty wywołujące procesy fermentacyjne w jelitach:

  •    miód,
  •    słodycze zawierające sorbitol,
  •    cukier mleczny,
  •    syropy owocowe,
  •    soki bogate we fruktozę i sorbitol: jabłkowy, winogronowy, gruszkowy,
  •    dżemy,
  •    śliwki suszone,  

przetwory mleczne fermentowane:

  •    kefir,
  •    zsiadłe mleko,
  •    maślanka,

inne:

  •    napoje gazowane,
  •    kwaśne owoce i warzywa,
  •    potrawy tłuste,
  •    kawa prawdziwa,
  •    dania zimne, słone oraz mocno przyprawione.

Pokarmy spowalniające perystaltykę jelit, często wykorzystywane w biegunkach to:

suche pożywienie,
gorące napoje oraz napoje garbnikowe, ściągające:
    napar z suszonych czarnych jagód,
    mocna gorzka herbata,
    kakao na wodzie,
    czerwone wino wytrawne,

mąka ziemniaczana:
    kisiel,
    ryż,
    żelatyna,

warzywa i owoce bogate w błonnik rozpuszczalny – pektyny:
    marchew,
    dynia,
    banan,
    tarte jabłko.

Zobacz: Nadwrażliwe jelito - bóle brzucha, zaparcia, biegunki

Czytaj też: Zdrowe jelita - jak dbać o florę bakteryjną jelit?

Temat miesiąca: Gardłowa Sprawa, przeziębienie i grypa