Żywienie w chorobie wrzodowej

Żywienie w chorobie wrzodowej

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Odpowiednia dieta w przypadku choroby wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy ma ogromne znaczenie. Pokarm powinien wpływać łagodząco na błonę śluzową tych organów, a więc zapobiegać nadmiernemu wydzielaniu się kwasu solnego, zapobiegać jego stężeniu i łagodzić ból.

Wrzody trawienne, które najczęściej powstają w żołądku i dwunastnicy, to ubytki błony śluzowej, którym towarzyszą stany zapalne i martwica. Najczęstszą przyczyną ich powstania jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori, która odpowiada za 75-90 procent wrzodów dwunastnicy i 70 procent wrzodów żołądka. Do głównych objawów choroby należą piekący ból i dyskomfort w nadbrzuszu, występujące na czczo lub w 1-3 godziny po posiłkach. Nieleczone wrzody mogą prowadzić do wielu groźnych powikłań, włącznie z zagrażającymi życiu krwotokami lub perforacją (przedziurawieniem) ściany żołądka lub dwunastnicy.

Przeczytaj także: Gdy żołądek daje znaki...

Jak jeść, gdy mamy wrzody

Należy dbać o to, aby sposób żywienia nie wpłynął na nadmierne wydzielanie soków żołądkowych. Kwas solny, który się w nich znajduje, doprowadzi do dalszych uszkodzeń błony śluzowej żołądka lub dwunastnicy. Trzeba więc w diecie ograniczyć wszystkie substancje, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego.

Czynniki pogarszające stan chorego:

- palenie papierosów;
- picie alkoholu (alkohol niszczy bonę śluzowa żołądka);
- nadmierne picie kawy i mocnej herbaty;
- spożywanie soli i produktów słonych;
- spożywanie produktów smażonych i pieczonych.

Przeczytaj także: Choroba wrzodowa - boli jesienią i wiosną

Dieta, ale jaka

Potrawy powinny być podawana bardzo regularnie, nawet 6-7 razy dziennie, w małych porcjach. Chory nie może odczuwać głodu, ponieważ powoduje on ssanie w żołądku, a w efekcie ból. Małe i częste posiłki zapobiegają też zaleganiu treści żołądkowych. Ważna jest także temperatura podawanych posiłków – nie powinny być zbyt gorące ani nazbyt zimne. Pokarmy powinny być dokładnie i długo przeżuwane. Podczas posiłków należy umiarkowanie popijać.

Produkty zalecane: siemię lniane, twarogi, chude gotowane mięso, mleko, ryby, jaja, gotowane ziemniaki, kleik, chuda szynka, czerstwa kajzerka, gotowane warzywa i owoce.

Potrawy, których należy unikać: potrawy wzdymające – groch, fasola, kapusta, mocne i esencjonalne wywary mięsne, cebula, czosnek, ostre przyprawy, potrawy smażone, tłuste pokarmy, ciasta z kremem,  świeże owoce i soki, świeże warzywa.

Beata Borys

Przeczytaj także: Terapie alternatywne: jak leczyć chorobę wrzodową żołądka?