Napój cytrynowy z cząstkami pomarańczy i gruszki z goździkami oraz miodem

Napój cytrynowy z cząstkami pomarańczy i gruszki (…)

Składniki

  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 1 gruszka
  • 4 goździki
  • 3 łyżeczki miodu wielokwiatowego
  • 500ml wody
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Do rondla wlej zimną wodę. Gruszkę umyj, ale nie obieraj, pokrój w kosteczkę. Pomarańczę obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Owoce oraz goździki dodaj do rondla i zagotuj wodę. Wystudź wywar do pokojowej temperatury, wciśnij sok z jednej cytryny oraz miód. Przemieszaj dokładnie i rozlej do szklanek. Na upalne dni można dodać listki mięty i schłodzić napój w lodówce. Zimą najlepiej będzie smakować w temperaturze 36-40 stopni Celsjusza.

Przeczytaj także:
Dieta w dnie moczanowej – jadłospis – dzień 4
Dieta w dnie moczanowej – jadłospis – dzień 6

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni