Zupa cytrynowo-jogurtowa z kurczakiem i kiełkami fasoli mung

Zupa cytrynowo-jogurtowa z kurczakiem (…)

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 marchew
  • jeden korzeń pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 100g kiełków fasoli mung
  • 3 łyżki jogurty greckiego
  • sok z 1 cytryny
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Pierś z kurczaka pokrój w grubą kostkę, warzywa obierz i pokrój na mniejsze części - przełóż wszystko do garnka. Dodaj przyprawy i zalej zimną wodą na 2 cm ponad powierzchnię mięsa i warzyw. Dodaj szczyptę soli, gotuj na małym ogniu aż warzywa zmiękną i kurczak skruszeje. Wyłącz źródło ciepła pod zupą. W misce za pomocą trzepaczki połącz jogurt z sokiem z cytryny. Weź małą chochlę lekko przestudzonej zupy i malutkim strumieniem wlej ją do miski z jogurtem, stale, energicznie mieszając. Dodaj w ten sposób jeszcze 2-3 chochle aby zahartować jogurt. Kiedy mikstura będzie rozcieńczona i ciepła, dolej ją małym strumieniem do garnka z zupą, stale, mocno mieszając. Zupę podawaj natychmiast, posypując z wierzchu kiełkami fasoli mung lub innymi, ulubionymi kiełkami. Zupy nie zagotowuj ponownie, aby jogurt się nie zważył.

Przeczytaj także: Dieta w dnie moczanowej – jadłospis – Dzień 2

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni