Pasta z pomidorów z wędzoną papryką, śliwką i kolendrą

Pasta z pomidorów  z wędzoną papryką, śliwką (…)

Składniki

  • 150g suszonych pomidorów
  • 50g czerwonych pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
  • 2 łyżki pasty sezamowej
  • 8 śliwek suszonych wędzonych
  • sok z 1/2 cytryny
  • mały krzak świeżej kolendry
  • 4 łyżki oliwy
  • 100ml wody
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Pomidorki pokrój na ćwiartki, a suszone pomidory posiekaj drobno i dodaj do naczynia do blendera wraz z pozostałymi składnikami oprócz śliwek i liści kolendry. Zacznij wszystko miksować, dolewając stopniowo wodę. Jeśli pasta jest wciąż gęsta, dodaj więcej wody. Kiedy konsystencja pasty jest gładka, dopraw ją solą i świeżo mielonym pieprzem. Śliwki pokrój w małe cząstki i dodaj do pasty, przemieszaj wszystko ręcznie. Pastę przełóż do miski i posyp porwaną w dłoniach kolendrą, odstaw w chłodne miejsce aby smaki nabrały intensywności. Przed podaniem polej pastę paroma łyżkami oliwy i podawaj z ulubionym pieczywem.

Przeczytaj też: Dieta niskopurynowa – zasady, zalecane produkty, zakazane produkty

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni