Sód cenniejszy niż złoto

Starszy niż rok
Sól kuchenna była niegdyś cenniejsza niż złoto. Dziś dostępna jest dla każdego. Bez soli nie ma życia

Zgodnie z zaleceniami WHO (Światowej Organizacji Zdrowia), dobowa podaż sodu u osób dorosłych nie powinna być większa niż 3 gramy. Aby spożywać mniej soli, wystarczy do potraw dodawać zamiast soli przypraw ziołowych, jak również ograniczyć ilość artykułów spożywczych wysoko przetworzonych i gotowych.

Zawartość soli kuchennej w produktach spożywczych

Należy pamiętać, że surowe produkty spożywcze zawierają mało chlorku sodowego, natomiast jest jej dużo w konserwach i daniach gotowych. W poniższej tabeli przedstawione są ilości produktów surowych i przetworzonych zawierających mniej więcej po 100 mg sodu

Ilość świeżego produktu zawierającego 100 mg sodu

Ilość przetworzonego produktu zawierającego 100 mg sodu

1300 g świeżych pomidorów

25 g zupy pomidorowej z puszki

2500 g warzyw strączkowych suszonych

25 g zielonego groszku konserwowego z puszki

5000 g świeżych warzyw

35 g warzyw konserwowych

3100 g surowych ziemniaków 

20 g chipsów

4700 g orzeszków ziemnych w łuskach 

25 g orzeszków ziemnych solonych

135 g steku surowego

1 kęs bułki typu hamburger

160 g mięsa wieprzowego surowego

8 g salami

125 g świeżej ryby

4 g śledzia typu matjas

200 ml mleka

8 g sera brie

Sól zawierają także: woda morska, sole warzywne, sól czosnkowa, kostki rosołowe, ekstrakty sosów, musztarda, ketchup, maggi, majonez i sosy do przyprawiania potraw.

Przemiana sodu w organizmie zależy nie tylko od wielkości spożycia tego pierwiastka, ale również od wielu czynników hormonalnych i sprawnej czynności nerek. Nadmiar spożytego sodu wydalany jest prawie wyłącznie przez nerki.

aw, bg