To prawda, zapach z ust po zjedzeniu czosnku nie należy do najbardziej przyjemnych. Ale spożywane regularnie ząbki czosnku wielu nieprzyjemności pozwalają oszczędzić.
Aż ciężko uwierzyć, w jak wielu aspektach zdrowia pomaga jedzenie czosnku.
Reklama
Wpływ czosnku na funkcjonowanie układu krwionośnego
Czosnek ma ogromny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego. Wystarczy jeść pół ząbka czosnku dziennie, aby uchronić się przed zakrzepami, które mogą spowodować atak serca lub udar mózgu. Zmniejsza on przy tym lepkość krwi i działa przeciwmiażdżycowo.
Wspomaga metabolizm tłuszczów, obniżając poziom cholesterolu we krwi, dlatego u osób z chorobami serca zaleca się dwa ząbki dziennie. Ale nie tylko im. Spożywanie świeżego czosnku obniża stężenie cukru we krwi.
Dzięki wielu zawartym w nim substancjom, w tym witaminie C, czosnek pobudza działanie układu odpornościowego. Niszczy przy tym nawet bakterie oporne na antybiotyki.
Reklama
Czosnek i choroby płuc
Jak się okazuje, czosnek pomaga w przewlekłych zapaleniach oskrzeli. Ponadto, według wyników badań naukowców z Chin, regularne jedzenie surowego czosnku o 44% może zmniejszyć ryzyko raka płuc. W przypadku osób palących to ryzyko zmniejsza się o 30%.
Reklama
Inne właściwości czosnku
Cały czas trwają badania dotyczące wpływu czosnku na organizmu. Zawiera on z pewnością subtancje chemiczne mogące działać przeciwnowotworowo.
Niszczy on pasożyty przewodu pokarmowego, przeciwdziała przy tym malarii.
Co więcej, działa wykrztuśnie, ma działanie żółciotwórcze i żółciopędne.
Reklama
Jak jeść czosnek?
Powszechnie zaleca się jedzenie surowego czosnku, siekanego lub kruszonego. Można rozetrzeć go z masłem na kanapce lub dodać do napoju. Pycha raczej nikt nie powie - ale Na zdrowie - z pewnością!