Jaką dietę stosować aby uniknąć raka jelita grubego?

Jaką dietę stosować aby uniknąć raka jelita grubego?

 

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Rak jelita grubego, jeden z najbardziej zabójczych nowotworów, to choroba najczęściej występująca w rozwiniętych cywilizacyjnie krajach. Nietrudno więc o wniosek, że rozwojowi tego nowotworu sprzyja wysoko przetworzona żywność, obfitująca w tłuszcze i cholesterol.

Lekarze ostrzegają, że rozwojowi raka jelita grubego sprzyjają duża ilość tłuszczów i czerwonego mięsa, pokarmy smażone, picie alkoholu oraz palenie papierosów. Ryzyko zachorowania zmniejsza natomiast dieta bogata w świeże warzywa i owoce, pieczywo gruboziarniste, ciemny ryż oraz produkty bogate w wapń.

Zobacz wideo: Rak jelita grubego - jaką dietę stosować by uniknąć zachorowania

Sprawdź też: Guz nadnercza

Odżywianie w przypadku raka jelita grubego

„Nie można podać w 100 procentach w jaki sposób powinniśmy się odżywiać, żeby uniknąć zachorowania na raka jelita grubego. Ale z pewnością ryzyko choroby zwiększa spożywanie produktów przetworzonych chemicznie, takich jak chociażby mrożonki, które znajdują się we wszystkich sklepach spożywczych, czy ewentualnie wędlin zapakowanych próżniowo, które mają ważność na kilka miesięcy do przodu. Najlepiej byłoby, gdybyśmy mogli znać pochodzenie konkretnych produktów, gdyby były one nieprzetworzone. Ale nawet wtedy nie znaczy to, że nie zachorujemy na raka jelita grubego. Rozwojowi choroby sprzyja spożywanie mięsa czerwonego i tłustych pokarmów, natomiast ryzyko zachorowania zmniejsza spożywanie błonnika” - mówi prof. dr hab. n. med. Adam Dziki, chirurg proktolog pracujący w Szpitalu Specjalistycznym w Brzezinach. Lekarz dodaje, że również uprawianie sportu, a nawet zwykłe gimnastykowanie się czy jakakolwiek aktywność fizyczna jest czynnikiem, który może zapobiec rozwojowi raka jelita grubego.

Mirosław Rokita

Przeczytaj także:

Temat miesiąca: Gardłowa Sprawa, przeziębienie i grypa